Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Επιφυλάξεις και συστάσεις για νέα μέτρα

ee_flagsΕπιφυλάξεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος αλλά και συστάσεις για άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων εξοικονόμησης πόρων από 3,6 έως 4,8 δισ. ευρώ,  διατυπώνουν οι ειδικοί της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ολοκλήρωσαν σήμερα την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων θα ενημερώσει τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν που έρχεται την Δευτέρα στην Αθήνα, για να συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Οικονομίας. Πριν..... ακόμη αποχωρήσει το μεικτό κλιμάκιο των ελεγκτών οι οίκοι αξιολόγησης Moody' s και Standard And Poors προειδοποιούν με νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Αντιθέτως ο οίκος Fitch κρατά αμετάβλητη την αξιολόγηση του.
Πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κατά 1,5 με 2% ζήτησε το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι ενστάσεις των επιτηρητών εδράζονται στα ρίσκα που υπάρχουν όσον αφορά στο ύψος των δαπανών για τα τοκοχρεολύσια, την απόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, την περιστολή των δαπανών και φυσικά την ανάπτυξη όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στις προβλέψεις της κυβέρνησης και των κοινοτικών.
Οι ξένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ύφεση 1 έως 2% φέτος, έναντι πρόβλεψης 0,3% του υπουργείου Οικονομικών. Εκτιμούν ότι οι δαπάνες τόκων θα είναι κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερες, λόγω της μεγάλης αύξησης των σπρεντ, ενώ δεν θα εισπραχθούν 1,2 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι υπερβολικές, αναγνωρίζουν ωστόσο τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της συμπεριφοράς των αγορών.
Με βάση τις διάφορες προτάσεις που έχουν υποβληθεί από ελληνικής πλευράς στα στελέχη των διεθνών οργανισμών θα καταρτιστεί έκθεση και θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαρτίου θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ την Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Ολι Ρέν.
Πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες ο κ. Ρεν θα ενημερωθεί από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρισκόντουσαν στην Αθήνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική, ενώ δεν αποκλείεται προς τα τέλη της να ανακοινωθεί και το νέο πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση πρόσθετων πόρων για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά 4% φέτος.
Με βάση πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, σε νέα αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και των φόρων πολυτελείας, περαιτέρω περικοπή επιδομάτων και υπερωριών και περιστολή των επιχορηγήσεων Ασφαλιστικών Ταμείων, ΟΤΑ, και άλλων οργανισμών.
Σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όποιες περικοπές επιδομάτων αποφασιστούν θα είναι μόνιμου χαρακτήρα.
Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίοι αποφεύγουν τη φορολόγηση των τόκων καθώς δεν δηλώνουν τις καταθέσεις. Παράλληλα το υπουργείο απειλεί με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, όσους φορολογούμενους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και παράλληλα χρωστάνε στο δημόσιο και δεν πληρώνουν.

Αντιδράσεις

"Πατούν στο έλλειμμα και το χρέος για να μας επιτεθούν. Όμως, το έλλειμμα άλλων χωρών είναι πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας, ενώ το χρέος είναι λιγότερο από ό,τι είναι στις μισές χώρες της ΕΕ. Ο Ολλανδός ελεγκτής, που βρίσκεται στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, έχει στη χώρα του πολύ μεγαλύτερο χρέος από αυτό της χώρας μας", τόνισε ο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνέντευξη Τύπου  για την οικονομία όπου παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Ο κ. Καρατζαφέρης μάλιστα εκτίμησε ότι στις 16 Μαρτίου θα κοπεί ο 14ος μισθός, και ότι όταν στη Βουλή ο ίδιος είχε μιλήσει για κατάργηση του, κάποιοι τον λοιδόρησαν.
Να σημειωθεί ότι με βάση την ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ το 2010.ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: