Η φορολογική μεταρρύθμιση επί τάπητοςΠΕΜΠΤΗ 25/02/2010

Συνεδριάζει την Πέμπτη η επιτροπή εμπειρογνωμώνων για το φορολογικό με τη συμμετοχή και του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. ΄Εως τις 15 Μαρτίου αναμένεται η ανακοίνωση του νομοσχεδίου.
Οι επιτηρητές: Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα μείνουν έως και σήμερα στην Αθήνα, προκειμένουν να "γράψουν" τα έκτακτα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη του αρμοδίου κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν εντός του προσεχούς δεκαήμερου.

Οι ελεγκτές,  στην τωρινή επίσκεψή τους δεν... αρκούνται σε ενημέρωση, αλλά υποδεικνύουν τί πρέπει να γίνει, κατά τις βουλές των Βρυξελλών και ενόψει και της ενδιάμεσης έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει ύφεση και φέτος, μέχρι και -2%, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει τα επιπρόσθετα μέτρα είτε την ερχόμενη Πέμπτη για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, είτε στις 8 Μαρτίου οπότε συνεδριάζει το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την ελληνική οικονομία.


Η φορολογική μεταρρύθμιση επί τάπητος


Συνεδριάζει σήμερα στις 9:30 το πρωί, η Κεντρική Ομάδα Συντονισμού του διαλόγου για την φορολογική μεταρρύθμιση υπό την Προεδρεία του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.


Κατά την συνεδρίαση θα παρουσιαστούν οι προτεινόμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα μετά και την ολοκλήρωση του έργου των ομάδων εργασίας την περασμένη Τρίτη, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση μέσω του διαδικτύου. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στην Βουλή στα μέσα Μαρτίου και να ψηφιστεί πριν το Πάσχα.


Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αποβλέπει στη δημιουργία δίκαιου, αναδιανεμητικού, αποτελεσματικού, αποδοτικού, απλού και διαφανούς συστήματος, το οποίο θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στην φορολόγηση φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων, της ακίνητης περιουσίας και θα εκσυγχρονίσει την φορολογική διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.


Στο πλαίσιο αυτό η διασύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις, η φορολόγηση των διευθυντικών μπόνους, της εκκλησιαστικής περιουσίας και των offshore εταιρειών, τα κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων και για την ίδρυση νέων εταιρειών αποτελούν μερικές από τις βασικότερες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που συνοδεύονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων από όλους τους επαγγελματίες και την ένταξη στον ΦΠΑ δραστηριοτήτων που σήμερα εξαιρούνται.Την ερχόμενη εβδομάδα το πόρισμα των ελεγκτών


Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται το πόρισμα των ελεγκτών που κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά του προϋπολογισμού αλλά και του Προγράμματος Σταθερότητας της χώρας μας.


Όπως φαίνεται, πάντως, τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση θα λάβει συμπληρωματικά για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010, έχουν κλειδώσει, όπως άλλωστε ζητά και η Κομισιόν.


Μεταξύ άλλων αναμένεται αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, περαιτέρω μείωση των επιδομάτων στο δημόσιο κατά 10% και νέα αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.


H κατάργηση του 14ου μισθού, φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται και από την κυβέρνηση ως η έσχατη λύση, καθώς και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν διαμηνύσει ότι τυχόν κατάργηση θα είναι «αιτία πολέμου».


Το “πακέτο” θα συνοδεύεται με δραστικές διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις με σημείο αναφοράς: * την σταδιακή μείωση του ύψους των συντάξεων με παράλληλη αύξηση των πραγματικών (όχι των ονομαστικών) ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, * την αποκαλούμενη “ελαστικοποίηση” των όρων που αφορούν προσλήψεις και απολύσεις, ενώ συζητείται επίσης η “σύσταση” της Κομισιόν για την έμμεση κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.(nooz.gr)