Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Με συμμετοχή και υπό το «βλέμμα» των διεθνών ΜΜΕ η απεργία

ΠΕΜΠΤΗ 25-2-2010
(nooz.gr)

Με αξιόλογη συμμετοχή στην απεργία και στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κλιμακώθηκαν οι κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά των κυβερνητικών μέτρων. Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της πορείας. Το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση των κινητοποιήσεων στην Ελλάδα. Τα διεθνή ΜΜΕ παρουσίασαν σε εύρος τα γεγονότα στην Αθήνα, δίνοντας έμφαση στις συμπλοκές, τονίζοντας παράλληλα τη δεινή οικονομικά θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Βολές Πάγκαλου κατά της Γερμανίας.

Black out

Τα αεροσκάφη παρέμειναν καθηλωμένα, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ «κατέβασαν ρολά», τα μέσα μαζικής μεταφοράς «τράβηξαν χειρόφρενο», ενώ κλειστές παρέμειναν και πολλές τράπεζες. Για 24 ώρες (μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης) δεν υπήρχε ενημέρωση στη χώρα, λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων.

ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν αρχικώς συγκέντρωση στο πεδίον του Άρεως. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, από το βήμα που είχε στηθεί μπροστά από τα γραφεία της Συνομοσπονδίας υπό ένα γιγαντοπανό που ανέγραφε «Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές», τόνισε: «Αρνούμαστε να πληρώσουμε το τίμημα της κρίσης που δεν προκαλέσαμε εμείς». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μπαλάκι του πινγκ πονγκ σε ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι».

Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι «οι έλληνες πολίτες γνωρίζουν καλά ότι η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα είναι άθλια, όμως τα μέτρα δεν είναι δίκαια». Και πρόσθεσε: «Ζητάμε δίκαιη κατανομή των βαρών, ώστε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να μην πληρώσουν το τίμημα της κρίσης την οποία δεν προκάλεσαν». Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα μείγμα οικονομικών και κοινωνικών μέτρων, που δεν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση, αλλά θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Σημαντική συμμετοχή, ασήμαντα επεισόδια

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία με προορισμό την πλατεία Συντάγματος, ενώ πορεία πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ (το συνδικαλιστικό όργανο του ΚΚΕ) με αφετηρία την πλατεία της Ομόνοιας. Οι διοργανωτές, καθώς και ξένα ΜΜΕ, υπολογίζουν ότι η συμμετοχή στην πορεία ανήλθε σε περίπου 25.000 ανθρώπους.

Στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος σημειώθηκαν μικροεπεισόδια ανάμεσα σε ομάδες κουκουλοφόρων και άνδρες των ΜΑΤ. Η ένταση κλιμακώθηκε στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών. Στο σημείο αυτό υπήρξε τουλάχιστον μία σύλληψη, καθώς και προσαγωγές. Ένταση επικράτησε και στο τέλος της πορείας, όταν ομάδα νεαρών κατευθύνθηκε προς το Πολυτεχνείο. Κουκουλοφόροι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, που απάντησαν με χρήση χημικών.

Πορεία, αλλά και μικροεπεισόδια, πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συμμετοχή ανήλθε σε τουλάχιστον 7.000 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μολονότι τα επεισόδια ήταν εξαιρετικά χαμηλότερης έντασης σε σχέση με άλλες φορές, τα διεθνή ΜΜΕ- σε αρκετές περιπτώσεις- τα προέταξαν. Ενδεικτικά, το CNN, το BBC και το France24 ξεκινούσαν την ανταπόκριση τους με την επίκληση των επεισοδίων. Στα ρεπορτάζ των διεθνών μέντια υπήρξε πλούσιο φωτογραφικό υλικό με τα επεισόδια, καθώς και βιντεοσκοπημένες εικόνες. Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν στρέψει στη χώρα μας το βλέμμα του διεθνούς Τύπου, με αποτέλεσμα σε συγκρούσεις που οι Έλληνες ενδέχεται να θεωρήσουν ακόμα και… εθιμοτυπία δόθηκε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι τους έπρεπε.
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ CNN

ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: