Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
Και αισίως διάγουμε τον τέταρτο μήνα με σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Και βάλτε σε εισαγωγικά όποια λέξη προτιμάτε.
***
Και είναι αλήθεια ότι όλο αυτό το διάστημα η διαβούλευση καλά κρατεί και οι σχεδιασμοί επί χάρτου συνεχίζονται.
***
Σχεδόν τίποτε δεν έχει ψηφισθεί που να ...δικαιολογεί το κύμα τρομολαγνείας που κατέκλυσε την ελληνική κοινωνία.
***
Εύκολα διερωτάται ο σκεπτόμενος ο πολίτης. Η φορολογική μεταρρύθμιση θα ισχύει από το 2011, οι φόροι σε καπνό και ποτά ακόμη δεν έχουν φτάσει στην αγορά και ίσως μόλις και μετά βίας ο κάθε πολίτης να πρόλαβε να γεμίσει μισό ρεζερβουάρ βενζίνη.
***
Αυτό σημαίνει ότι τίποτε δεν άλλαξε ως προς τα οικονομικά μεγέθη αλλά το σύστημα περιήλθε σε ύφεση μόνο και μόνο από τους ανέξοδους σχολιασμούς κυρίως των τηλεοπτικών μέσων.
***
Δυστυχώς για τη ζοφερή εικόνα της αγοράς μέγα μερίδιο ευθύνης έχουν τα ΜΜΕ που κινδυνολογούν ασύστολα, παραπληροφορούν αλλά και πολλές φορές ψεύδονται εξυπηρετώντας την κακή πλευρά της είδησης και την εμπορικότητά της.
***
Όλα εμφανίζονται σε γκρίζο φόντο και θα το χαρακτήριζα σαν ένα είδος ταξιδιωτικής οδηγίας που δυστυχώς εκπέμπεται εκ των έσω.
***
Η κυβέρνηση λένε ότι καθυστερεί. Πρόκειται για μια απλούστευση. Όταν διαχειρίζεσαι μια κρίση κι έχεις να κάνεις με σύνθετα φαινόμενα οφείλεις να εκτιμήσεις, να μετρήσεις και να αποφασίσεις με χειροπιαστές αποδείξεις.
***
Άλλωστε κανένα μέτρο απ’οσα πάρθηκαν ή πρόκειται να παρθούν δεν μπορεί να λειτουργήσει ξεκομμένο το ένα από το άλλο.
***
Δεν μπορεί να είσαι σίγουρος για παράδειγμα, πόσο θα αποδώσει η αύξηση του ΦΠΑ, αν δεν «οικονομετρήσεις» τις παρενέργειες από ενδεχόμενη μείωση του τζίρου.
***
Τα ΜΜΕ διαχειρίζονται όπως πάντα με μια δόση υπερβολής το θέμα της κρίσης, διαμορφώνοντας ένα κλίμα απαισιοδοξίας με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αγοράς αλλά και το «βύθισμα» της κοινωνίας σ’ένα τέλμα φόβου και κατάθλιψης.
***
Δεν είναι  τυχαίο το γεγονός που ειδικοί επιστήμονες μιλούν για δραματική αύξηση της αγχωτικής κατάθλιψης στις μέρες μας και ως ένα βήμα ίασης συνιστούν τον περιορισμό θέασης τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων.
***
Είναι πραγματικά ασύλληπτο το γεγονός ότι χωρίς να φανεί η ισχύς και το αποτέλεσμα, έστω και ενός μέτρου, να έχει αντιδράσει τόσο αρνητικά κάθε οικονομική μονάδα του συστήματός μας.
***
Μια νότα αισιοδοξίας θα ήταν απαραίτητη όχι για να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις αλλά για να υποβοηθήσει την ψυχολογία της αγοράς, στοιχείου απαραίτητου για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
***
Και τέλος η χώρα μας δεν είναι η πρώτη φορά που πέρασε κρίσεις είτε οικονομικές είτε πολιτικές είτε εθνικές και κατάφερε να μείνει όρθια διαψεύδοντας τις λαλίστατες Κασσάνδρες κάθε εποχής.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: