Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

«Πράσινο τείχος» η «πράσινη διαδρομή»

BASIKO_1
Το σχέδιο για την ανάπλαση του Λεύκου ποταμού (Πέλεκα), παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Δήμαρχος Κατερίνης, ένα χρόνο ακριβώς μετά τις παρεμβάσεις που ξεκίνησε ο δήμος στην περιοχή και οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το σχέδιο καταρτίστηκε, από ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Π. Σταθακόπουλο.
Η πράσινη διαδρομή του 2009, θα γίνει «πράσινο τείχος» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σάββας Χιονίδης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο της διοίκησής του για την ήπια ....ανάπλαση της περιοχής, η οποία στοχεύει να βάλει το ποτάμι στην καθημερινότητα μας, δίνοντας επιπλέον χώρους πρασίνου σε μια πόλη που ασφυκτιά. Ο δήμαρχος Κατερίνης, παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα πρόταση, που φαίνεται να έχει τουλάχιστον την αποδοχή της Επιτροπής για τη σωτηρία του Πέλεκα, μια πρόταση όμως που για να «ωριμάσει», να χρηματοδοτηθεί και να ξεκινήσει να υλοποιείται, θα περάσουν πολλά χρονιά. «Τίποτα δεν κάνουμε τυχαία και υπό την πίεση του χρόνου ή του πολιτικού κόστους», σχολίασε ο Σάββας Χιονίδης.

BASIKO_2«Οριοθετήσαμε τον ποταμό, ολοκληρώσαμε την υδραυλική μελέτη και πλέον παρουσιάζουμε την πρώτη φάση της μελέτης που αφορά το αστικό τμήμα», ανέφερε ο δήμαρχος, υποστηρίζοντας ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση «δίνεται μια απάντηση στην αγωνία των κατοίκων της περιοχής».
Ο κ. Χιονίδης, υπογράμμισε ότι αποτελεί ήδη σημαντικό βήμα «το ότι ασχολούμαστε επιτέλους με το ποτάμι». Αναφερόμενος στο κόστος υλοποίησης της πρότασης, τόνισε ότι ακόμα δεν έχει προκύψει αφού όλες οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιούνη. Σημείωσε πάντως ότι λεφτά υπάρχουν, αρκεί οι προτάσεις για χρηματοδότηση να είναι ολοκληρωμένες και οι σχετικοί φάκελοι πλήρεις.
Παρόντες στην παρουσίαση, εκτός από τον καθηγητή Π. Σταθακόπουλο και τον αναπληρωτή δημάρχου Ζ. Σατραζέμη και η κ. Πουζουκλίδου, ως μέλος της Επιτροπής για τη σωτηρία του Πέλεκα, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόταση. «Η Επιτροπή θα στηρίξει κάθε θετική πρωτοβουλία η οποία έχει στόχο την ανάδειξη της περιοχής», δήλωσε η κ. Πουζουκλίδου.
Για «όνειρο ζωής» που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’80 και το οποίο «βρήκε ανταπόκριση στην πολιτική σκέψη του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη», έκανε λόγο Ζήνωνας Σατραζέμης.

Τα βασικά σημεία της πρότασης, παρουσίασε ο καθηγητής κ. Σταθακόπουλος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο στηρίχθηκε και σε μελέτες που ήδη υπάρχουν. Όπως είπε ο καθηγητής στόχος είναι, με την ολοκλήρωση του έργου να δημιουργηθεί μια νέα εικόνα για την πόλη, «ένα πράσινο τείχος» όπως είπε χαρακτηριστικά, μήκους 9 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από το ύψος του γηπέδου του Βατανιακού και θα φτάνει μέχρι το Νέο Κεραμίδι.
Η δημιουργία ενός γραμμικού φυσικού πάρκου, η οποία δεν περιλαμβάνει δομικές παρεμβάσεις, αλλά δίνει έμφαση στις στοχευμένες δενδροφυτεύσεις, θα δώσει στην πόλη επιπλέον εκτάσεις πρασίνου, ανεβάζοντας την αντιστοιχία τετραγωνικών πρασίνου ανά κάτοικο στα διεθνή στάνταρ που χαρακτηρίζουν σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, υποστήριξε ο καθηγητής.
Η φιλοσοφία της πρότασης, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε δεν στοχεύει απλά στη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου, αλλά σε ένα χώρο που θα προσελκύει κατ’ αρχήν τους Κατερινιώτες, αλλά και τους επισκέπτες του νομού, ενώ θα αναδεικνύει παράλληλα την ιστορικές πτυχές της Πιερίας, καθώς και την πλούσια χλωρίδα της.
Το πάρκο, που θα εκτείνεται κατά μήκος του Λεύκου, περιλαμβάνει τη δημιουργία πλατείας Πύδνας, (αφού σύμφωνα με τους ιστορικούς στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Κατερίνης πραγματοποιήθηκε μια από τις σημαντικότερες μάχες της αρχαιότητας), πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, με ισχυρό το στοιχείο του νερού. Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Σταθακόπουλος, περιλαμβάνει παιδότοπο, «φυσικό αμφιθέατρο» με υλικά από το ποτάμι, καθώς και τη δημιουργία «θεματικών κήπων» όπου θα φιλοξενούνται φυτά που ευδοκιμούν στην Πιερία και στον Όλυμπο, ώστε πέρα από τον εικαστικό χαρακτήρα η περιοχή να αποκτήσει και μαθησιακό χαρακτήρα. Για όλες τις κατασκευές θα χρησιμοποιηθούν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον όπως λευκή πέτρα, ψηφίδες και κυβόλιθοι, καθώς όπως τόνισε ο καθηγητής Π. Σταθακόπουλος, η μελέτη εκπονείται στη βάση μιας οικολογικής προσέγγισης και με σεβασμό στη φύση.(
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: