Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Η μοναξιά των απεργών-διαδηλωτών

PAME_1
Δι’ αντιπροσώπων επέλεξαν οι Πιεριείς να διαδηλώσουν την αντίθεση τους στα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, την Τετάρτη, οι απεργοί διαδηλωτές δεν έφταναν τους 100, ενώ άλλοι τόσοι συμμετείχαν και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία Κατερίνης.
Στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, παρούσα ήταν η κορυφή (μέλη των Δ.Σ) των ...συνδικαλιστικών φορέων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ενώ η πολυπληθής τους βάση απουσίαζε.
Μεταξύ των απεργών-διαδηλωτών διακρίναμε τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, του Νομαρχιακού Τμήματος Πιερίας της ΑΔΕΔΥ, του Σωματείου Επισιτιστών, του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Πιερίας, του Σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Πιερίας. Λίγοι εργατοϋπάλληλοι, λίγοι δάσκαλοι, λίγοι καθηγητές, λίγοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από την Πιερία, έναν νομό που, όπως ανέγραφε το πανό του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, «στενάζει», από τις «απολύσεις, την ανεργία, τη φτώχεια, τη λιτότητα, την ακρίβεια και την εξαθλίωση».
PAME_2Μετρημένα ήταν και τα πανό (εκτός από το κεντρικό του Εργατικού Κέντρου, υπήρχε κι αυτό των ΕΚΑΒιτών, του Δικτύου  των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και του Δικτύου Νέων Εργαζομένων Πιερίας) με τα οποία πορεύτηκαν οι λιγοστοί απεργοί-διαδηλωτές προς τη Νομαρχία, όπου, απόντος του Νομάρχη, το ψήφισμα παρέλαβε ο αντινομάρχης Νίκος Μπουρονίκος.
«Σας καλούμε όλους σε διαρκή αγώνα για να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που προσπαθούν να περάσουν θα βρουν απέναντι όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και των ιδιωτικό τομέα ενωμένους», ήταν ο επίλογος του χαιρετισμού του προέδρου του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ στη συγκέντρωση που είχε προηγηθεί. Αλλά, με τέτοια συμμετοχή, κομμάτι δύσκολο και να καταλάβουν και να πιεστούν για να αποσύρουν τα μέτρα οι κυβερνώντες.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Παρόμοια σε όγκο (παρότι μονοπαραταξιακή) η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης. Οι συγκεντρωμένοι απεργοί διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο «μαύρο αντιδραστικό μέτωπο κυβέρνησης και Ε.Ε» και στην «ξεπουλημένη εργατική αριστοκρατία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ» και πορεύτηκαν σε αντίθετη από τους συγκεντρωμένους στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης κατεύθυνση-από την πλατεία «Ελευθερίας» προς το Συντριβάνι.

Για μια ακόμη φορά, παρά την ομολογούμενη από όλους σκληρή επίθεση στο εισόδημά τους, τις εργασιακές τους σχέσεις και τα ασφαλιστικά τους κεκτημένα, ο αγώνας των μισθωτών του νομού δεν ήταν ούτε ενωτικός, ούτε μαζικός.
(Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: