Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Το κράτος δεν μπορεί, μόνοι να σωθούμε

«Από τη σύσκεψη μάς έγινε σαφές ότι η σύμβαση είναι πανίσχυρη και δεν μπορεί να την προσβάλει ούτε το κράτος», λέει η Επιτροπή, που καλεί τώρα τους πολίτες (και) σε δικαστικές διαμάχες με τους ιδιώτες
Σε σύσκεψη-την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7.00 το απόγευμα, στο ΕΒΕ Πιερίας- καλεί η Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων Αιγινίου, τους Δήμους, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και όλους τους Επαγγελματικούς φορείς της Πιερίας, προκειμένου να ξεκινήσουν νέοι και εντονότεροι-μετά την πρόσφατη άκαρπη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών-αγώνες, για την ακύρωση των ζημιών που προκαλεί στο νομό ο παραχωρησιούχος της εθνικής οδού.
Η Επιτροπή Αγώνα, που άκουσε τον υπουργό να λέει ότι ....η «Αιγαίο» μπορεί ανά πάσα στιγμή να θέσει, κανονικά και με το νόμο, σε λειτουργία τον νέο σταθμό διοδίων του Αιγινίου, κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι «το βάρος της προάσπισης των συμφερόντων και του μέλλοντος της Πιερίας πέφτει αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες της», διότι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, «από τη σύσκεψη μάς έγινε σαφές ότι η σύμβαση είναι πανίσχυρη και δεν μπορεί να την προσβάλει ούτε το κράτος».
«Είμαστε μόνοι και μόνοι πρέπει να συνεχίσουμε, στο δρόμο, στα μπλόκα, για να σώσουμε το μέλλον μας», υπογραμμίζει, ενώ στην ημερήσια διάταξη της σύσκεψης, που οργανώνει τη Δευτέρα, έχει εγγράψει προς συζήτηση θέματα όπως νομικές προσφυγές εναντίον της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και διερεύνηση της δυνατότητας προσφυγής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Σκληρή γλώσσα …πριν τη συνάντηση με τον υπουργό

Σε επιστολή της, που απευθύνει προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Υποδομών και φέρει ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου (μια μέρα πριν τη συνάντηση με τον κ. Ρέππα), η Επιτροπή χρησιμοποιεί σκληρή και δηκτική γλώσσα, πριν, καταλήγοντας, εκφράσει τη βεβαιότητά της για τις θετικές ενέργειες του υπουργού.
«Το δρόμο αυτό», τονίζει, «τον έκαναν οι γονείς μας και οι μέχρι τώρα χειρισμοί των κυβερνώντων, μας έκαναν να τον χρωστάμε στην Αιγαίον. Σταματήστε αυτό το κακό και αποδώστε κοινωνική δικαιοσύνη. Κηρύξτε έκπτωτη την εταιρία που ήρθε για να στραγγίξει τον κόσμο επενδύοντας χωρίς άδειες, νύχτα και χωρίς να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία μάλιστα η Εγνατία ΑΕ της τα επεσήμανε γραπτώς. Σας εκθέτει.
Γιατί σε μια τέτοια ‘έκτακτη ανάγκη’ δεν μπήκε το κράτος να ανοίξει τα Τέμπη και να δώσει στη συνέχεια το λογαριασμό στην εταιρία; Η εταιρία χρονοτριβούσε εις βάρος μας, προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Μήπως η σύμβαση περιορίζει την εθνική μας κυριαρχία στον τόπο μας; Έχετε ιστορική ευθύνη να διορθώσετε τα κακώς κείμενα τώρα που τα προβλήματα ανεδείχθησαν. Ο λαός γι’ αυτό σας έκανε ισχυρή κυβέρνηση, για να τολμάτε και να διορθώνετε. Αν δεν τα διορθώσετε εσείς τώρα που τα έχετε μπροστά σας ποιος θα τα διορθώσει; Θα μας αφήσετε βορά σ’ αυτούς τους κερδοσκόπους;».
«Καταλάβατε τις θέσεις που έχετε», υπογραμμίζει σε άλλο σημείο, «γιατί ο λαός πείστηκε ότι έχετε κοινωνική ευαισθησία. Τώρα, που ο λαός της Πιερίας δοκιμάζεται, περιμένει και να το δει. Ήδη πήρε το πρώτο δείγμα από το κλείσιμο των διοδίων στο Αιγίνιο. Ακυρώστε οριστικά τα διόδια στο Αιγίνιο και αφήστε την Πιερία να αναπτυχθεί ισότιμα με τους άλλους. Είμαστε βέβαιοι για τις θετικές σας ενέργειες».
Μια μέρα μετά τη σύνταξη του παραπάνω κειμένου, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα άκουσαν δια στόματος υπουργού τα «κακά μαντάτα», χωρίς σύμφωνα με πληροφορίες, να αναπτύξουν και προφορικά τα παραπάνω δηκτικά επιχειρήματα. Προφανώς πείστηκαν
ότι η κυβέρνηση είναι ανίσχυρη απέναντι στη σύμβαση παραχώρησης και εξ αυτού θα πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο.


Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα  για το άνοιγμα των Τεμπών, προς επιχειρηματίες:

Καταθέστε αγωγές κατά παντός υπευθύνου

Να προσφύγουν, με αγωγές, κατά παντός υπευθύνου για τη ζημιά που υπέστησαν και θα υποστούν στο μέλλον από το κλείσιμο της κοιλάδας των Τεμπών, προτρέπει τους επιχειρηματίες της Νότιας Πιερίας και της βόρειας Λάρισας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα  για το άνοιγμα των Τεμπών, που συγκροτήθηκε από δημάρχους και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων των δυο περιοχών.

Ο πρόεδρος της Σ.Ε Γιώργος Μπούρος, σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως, όσο αφορά το θέμα του δρόμου των Τεμπών, ο υπουργός Υποδομών διαβεβαίωσε (κατά τη συνάντησή του με την Πιερική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος) ότι «θα ανοίξει πριν από το Πάσχα με το ρυθμό που γίνονται έως τώρα οι εργασίες».
Για το θέμα των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρηματίες της περιοχής, «η Επιτροπή πήρε απόφαση», αναφέρει, «να ζητήσει με υπόμνημα ή και συνάντηση από την Υπουργό οικονομίας Λ. Κατσέλη και τον υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, να πάρει η πολιτεία διάφορα ευνοϊκά μέτρα».
Τέλος ζητά από τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής να ενημερώσουν τους επιχειρηματίες που εκπροσωπούν, «ώστε να προσφύγουν με αγωγές κατά παντός υπευθύνου για τη ζημιά που υπέστησαν και θα υποστούν στο μέλλον από το κλείσιμο στη κοιλάδα των Τεμπών».(
Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: