Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΤΩΝ «ΔΙΑΣΗΜΩΝ»

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010
του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή
Ακόμα και τα διαζύγια πρωθυπουργών ή άλλων αρχόντων δεν απασχόλησαν τόσο πολύ όλα τα ΜΜΕ, όσο το διαζύγιο της τρίτεκνης μητέρας, παρουσιάστριας πρωινάδικου και ενός παράγοντα της TV, ύστερα από ένα «ευτυχισμένο» γάμο 9 ετών.
Για μέρες ολόκληρες, σοβαρά και ελαφρά προγράμματα της τηλεόρασης έβγαζαν έκτακτα δελτία και αφιερώνουν ώρες ολόκληρες για να περιγράψουν κάθε λεπτομέρεια το χωρισμό αυτού, του συμπαθητικού κατά άλλα, ζευγαριού. Στο σπίτι της οικογένειας έχουν “στρατοπεδεύσει” για ώρες ολόκληρες τηλεοπτικά συνεργεία, προκειμένου να απαθανατίσουν μια σκηνή, ή μια δήλωση.Και να ήταν μόνο αυτό το ζευγάρι… Δυστυχώς έπεσε επιδημία διαζυγίων ακόμα και στην κάποτε συντηρητική και παραδοσιακή  πατρίδα μας. Κι όσοι δεν… κόλλησαν το μικρόβιο της  επιδημικής  αυτής ..... αρρώστιας είναι τυχεροί. Ένα γνωστό blog έγραφε για ένα άλλο «διάσημο» ζευγάρι, που είναι στα πρόθυρα του χωρισμού: «Παιδιά, με ρέγουλα τα διαζύγια. Όχι βρήκαμε παπά να χωρίσουμε 5-6. Δεν γίνεται η Ο. και ο Α. να χωρίζουν τώρα που όλα τα κανάλια ασχολούνται με άλλα διαζύγια. Μπορούσαν να περιμένουν και... μετά το Πάσχα. Αλλά όχι τώρα. Θα καταρρεύσουν οι δημοσιογράφοι. Ποιο απ' όλα τα διαζύγια να καλύψουν; Άνθρωποι είναι και αυτοί όχι ρομπότ». «Διασημότητες»  του κινηματογράφου, της  τηλεόρασης (και είναι αμέτρητοι  οι σταρ της μικρής οθόνης), του τραγουδιού, του αθλητισμού, της  δημοσιογραφίας,  ακόμη και της  πολιτικής γίνονται πρωταγωνιστές διαζυγίων. Μερικοί έχουν παντρευτεί δυο, τρεις ή τέσσερις φορές, και το διαλαλούν, ανερυθρίαστα, κομπάζοντας μάλιστα πολλές φορές, δημόσια από τα ΜΜΕ!
Ο γάμος, των λεγόμενων vips, παίρνει ένα πανηγυρικό χαρακτήρα και αναμεταδίδεται από όλα τα κανάλια, σαν να είναι  ποδοσφαιρικός  αγώνας ή συναυλία. Και εκατομμύρια Έλληνες, είτε το θέλουν είτε όχι, γίνονται μάρτυρες (με τη διπλή σημασία της λέξης), ενός γεγονότος που είναι καθαρά προσωπικό και αφορά μόνο τους συγγενείς και τους φίλους. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις παρανυφάκια γίνονται τα ίδια τα παιδιά τους από προηγούμενο γάμο ή ένα παιδί που έκαναν μερικά χρόνια πριν παντρευτούν στην εκκλησία!  Και μετά την τελετή ακολουθούν ασπασμοί, χαμόγελα και  χλιδάτα γλέντια… Κι ύστερα από κάποια χρόνια, τα «αγαπημένα» ζευγάρια, που το στόμα τους έσταζε μέλι, όταν μιλούσαν για το «άλλο μισό» τους, γίνονται πάλι πανελλήνιο θέμα και θέαμα για το χωρισμό τους! Κάποιος σοφός περιέγραψε το χωρισμό ενός ανδρογύνου με τις παρακάτω λέξεις, που απεικονίζουν κάπως τις διαστάσεις και τις παρενέργειες που έχει το διαζύγιο: «Βαθιά οδύνη, σύγχυση, λύπη, φόβος, οργή, ενοχή, ντροπή, απόρριψη…»
Το γάμο, έναν Θεόδοτο θεσμό που ευλογήθηκε από τον ίδιο τον Θεό στην Εδέμ, ο επαναστάτης  άνθρωπος τον έχει απογυμνώσει από καθετί το ιερό.    
Ώς την δεκαετία του 60 το φαινόμενο των διαζυγίων ήταν σπάνιο. Στις τελευταίες δεκαετίες όμως σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία μετέβαλαν το διαζύγιο σε ρουτίνα. 
Σ΄ αυτό συνέβαλε η ραγδαία αύξηση των εργαζόμενων γυναικών, το φεμινιστικό κίνημα, η ευημερία, η περιθωριοποίηση των παραδοσιακών και χριστιανικών αξιών, η έλλειψη υπομονής, η υπερηφάνεια κι ο εγωισμός… Σε παλιές εποχές, παρ’ όλα τα προβλήματα που υπήρχαν ανάμεσα στα ζευγάρια, σπάνια προχωρούσαν στο διαζύγιο. Δεν το έκαναν, για χάρη των παιδιών και για τον αντίκτυπο που ένα διαζύγιο θα είχε στην κοινωνία … Αλλά τώρα, με τον παραμικρό καυγά ή μια ασυμφωνία σε ασήμαντα θέματα,  τα ζευγάρια προχωρούν στο χωρισμό. Δεν είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν, να συγχωρέσουν  και να ξεχάσουν. 
Ξεχνούν ότι το διαζύγιο έχει καταστρεπτική επίδραση και στο ζευγάρι και στα τέκνα. Δημιουργούμε μια γενιά  παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς την παρουσία του πατέρα ή της μητέρας. Πολλές φορές τα παιδιά αναγκάζονται να πάρουν το μέρος του πατέρα ή της μητέρας στη διαμάχη τους. Και κουβαλούν τις πληγές τους σ’ όλη τη ζωή τους.
Ιστορικά οι νόμοι που ίσχυαν για το γάμο στηρίζονταν στις αρχές του Ευαγγελίου, δηλ. ο γάμος ήταν ισόβιος. Ήταν ένας θεσμός αδιάρρηκτος και σπάνια τα ανδρόγυνα προχωρούσαν σε διάλυση γάμου, εκτός αν υπήρχε μοιχεία ή βάναυση μεταχείριση.
Τα ζευγάρια που φτάνουν στο πρόθυρα του χωρισμού, σοφό είναι, προτού πάνε σε δικηγόρο, να το συζητήσουν καλύτερα μεταξύ τους ή να συμβουλευτούν έμπειρους ειδικούς και έμπιστους φίλους τους. Η Εκκλησία πρέπει να παίξει το συμβιβαστικό ρόλο της. Η διδασκαλία της Βίβλου στο θέμα του γάμου είναι σαφής. Ο γάμος είναι αδιάλυτος. Ολόκληρη η Βίβλος είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με το διαζύγιο. Από την αρχή,  ο Θεός είναι Εκείνος που θέσπισε και ευλόγησε την ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
Ας κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά μας στις σειρήνες του ελεύθερου έρωτα, της συμβίωσης και του εύκολου διαζυγίου. Όταν οικογένειες διαλύονται, ακολουθεί σίγουρα η κατάρρευση κοινωνιών.  Αν η κατάσταση συνεχίσει μ’ αυτόν το ρυθμό τότε ο αριθμός των διαζυγίων θα αυξάνει ανησυχητικά με αποτέλεσμα η κοινωνία μας να οδηγηθεί στην καταστροφή. Ας κλείσουμε τα αυτιά μας σ’ αυτά που μας σερβίρουν οι τηλεοράσεις και τα άλλα ΜΜΕ και ας ανοίξουμε την Αγία Γραφή, το Βιβλίο του Δημιουργού μας, που μας δείχνει από πού ήρθαμε, πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και πού πάμε προτού είναι πολύ αργά και δεν θα υπάρχει οδός επιστροφής.(ΑΡΘΡΟ - ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: