Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Γιάννης Αμοιρίδης: Θεμέλιο της διαφάνειας

Τοποθέτηση του βουλευτή, επί του Νομοσχεδίου για τη Σύσταση Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
«Μία μεγάλη αρχή και ένα μεγάλο βήμα για να κερδίσουμε το αύριο», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα και τη Σύσταση Ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής, ο βουλευτής Πιερίας του Πα.Σο.Κ. Γιάννης Αμοιρίδης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.
amoiridisΟ κ. Αμοιρίδης χαρακτήρισε τη σύσταση Στατιστικής Αρχής, ως «θεμέλιο της διαφάνειας» στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός κράτους αξιοπιστίας, το οποίο θα είναι ικανό να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους και ποιοτικότερες υπηρεσίες με μικρότερο κόστος.
Ο βουλευτής Πιερίας  τόνισε την ανάγκη για κατάθεση προτάσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες, ώστε τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση με τη στήριξη των πολιτών, να είναι κατ’ αρχήν δίκαια και να αποτελέσουν επένδυση για το μέλλον. «Είναι σαν να επενδύουμε σ’ ένα έργο, το οποίο θα αποδώσει μετά από πέντε ή δέκα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής Πιερίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα σημερινά μέτρα θα αποτελέσουν πραγματική επένδυση αν συνδυαστούν με παράλληλη στήριξη της ανάπτυξης και ....της απασχόλησης, θεωρώντας ότι αυτή η ευκαιρία υφίσταται μέσα από το ΕΣΠΑ. «Ας μη δούμε μόνο το κέντρο και τα μεγάλα έργα» είπε, υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα υλοποίησης μικρών και πολύ μικρών έργων στην περιφέρεια, τα οποία θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. «Μπορούμε να ενισχύσουμε σημαντικά την περιφέρεια μέσα από μικρά και πολύ μικρά έργα. Αυτά τα έργα δεν απαιτούν μεγάλες και χρονοβόρες μελέτες», σημείωσε ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, υπογράμμισε ότι είναι μεγάλης σημασίας η επιλογή να ενισχυθεί η ρευστότητά τους μέσω του νέου ΤΕΜΠΜΕ, ενώ ζήτησε την παρέμβαση της Κυβέρνησης, ώστε αν δεν είναι δυνατή η μείωση των ενοικίων στις κεντρικές περιοχές, τουλάχιστον να υπάρξει συγκράτησή τους, ως ένα επιπλέον μέτρο στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου να στηρίξει την απασχόληση μέσω του ΟΑΕΔ με την επιδότηση περίπου 50 χιλιάδων θέσεων εργασίας για επιχειρήσεις στον ιδιωτικό και δημόσια τομέα, αλλά ακόμη και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος θα περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις νέες θέσεις σε ΟΤΑ και ιδιωτικό τομέα στο 100% το πρώτο έτος, 75% το δεύτερο, 50% το τρίτο και 25% το τέταρτο.
Ο κ. Αμοιρίδης, τάχθηκε υπέρ αυτής της προοπτικής, επισημαίνοντας όμως και ενδεχόμενες παρενέργειες που μπορεί να παρατηρηθούν στην αγορά, από τυχόν ευνοϊκότερη μεταχείριση των μη κυβερνητικών οργανώσεων.  «Δεν πρέπει να εκχωρήσουμε τον σχεδιασμό της ανάπτυξης και των πολιτικών της σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, όσο σημαντικός κι αν είναι ο ρόλος τους», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας στη συνέχεια οτι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα προσλάβουν όσους εργαζόμενους θέλουν, μιας και θα είναι εξασφαλισμένος ο μισθός και οι ασφαλιστικές εισφορές στο 100%, για τέσσερα χρόνια. «Αυτό θα δημιουργήσει ανισότητα όχι μόνο με τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και με τις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσλάβουν προσωπικό με απόλυτη διαφάνεια και μέσω ΑΣΕΠ», υπογράμμισε ο βουλευτής Πιερίας.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αμοιρίδης, τόνισε ότι τα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, η χώρα μας έχασε και σε αξιοπιστία. «Το στοίχημα για τη σημερινή κυβέρνηση παραμένει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας. Είναι προϋπόθεση ενός σωστού σχεδιασμού, η νέα Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή, να δίνει μέσα από τις έρευνές της την πραγματική εικόνα των οικονομικών δεδομένων κάθε περιοχής, ώστε ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός να γίνεται επί πραγματικών δεδομένων», κατέληξε ο βουλευτής Πιερίας.(
Πολιτεία)  

Δεν υπάρχουν σχόλια: