Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Προτάσεις για έργα στην Πιερία από το ΕΣΠΑ

1_THEMA_PROTASEIS_EBE
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για κοινή απόφαση των σημαντικότερων αναπτυξιακών έργων στο νομό Πιερίας που πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2007-2013, το Επιμελητήριο Πιερίας γνωστοποίησε τις προτάσεις του, με επιστολή του προς τον Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου, την οποία κοινοποίησε και στους Βουλευτές και τους Δημάρχους του νομού.
Οι διευρυμένες προτάσεις ψηφίσθηκαν ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Πιερίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης και είναι οι ακόλουθες:
-Η δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου με εστίαση στην πράσινη επιχειρηματικότητα, το οποίο είναι προτιμητέο να λειτουργήσει στο Αιγίνιο Πιερίας όπου έχει γίνει και μια μελετητική προεργασία.
-Η μετατροπή των λιμενικών μας υποδομών σε τουριστικές μαρίνες και η διαχείρισή τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ταυτόχρονη εξασφάλιση ειδικών χώρων για τους αλιείς.
-Η δημιουργία ενός Θεματικού Πάρκου με βάση τον Όλυμπο και τη Μυθολογία, που θα δώσει ιδιαίτερο στίγμα στην πολιτιστική φυσιογνωμία της περιοχής μας.
-Η σταδιακή εγκατάσταση με ένταξη στο ΕΣΠΑ των απαραίτητων υποδομών για να μπορέσει επιτέλους να δημιουργηθεί ένας πρότυπος Εμπορευματικός Σταθμός στο Δήμο Μεθώνης, με εξασφάλιση ρεαλιστικών χρηματοροών και χρονοδιαγραμμάτων.
-Η δημιουργία ενός Εκθεσιακού-Συνεδριακού Κέντρου στην Πιερία, πρωτοβουλία στην οποία το Επιμελητήριο μπορεί να πρωτοστατήσει.
-Η εγκατάσταση ενός μοντέρνου προπονητικού κέντρου στον ορεινό όγκο των Πιερίων, που θα αναπτύξει τον αθλητικό τουρισμό με παράλληλη παροχή υπηρεσιών θεραπείας.
Σημαντικές επίσης αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με τη συμμετοχή πολλών φορέων, θεωρεί το Επιμελητήριο, την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου της Κατερίνης και την κατασκευή αεροδρομίου στη θέση Κλειδί («ασχέτως αν δεν ανήκει στο Νομό Πιερίας, θα έχει πολλές παράπλευρες θετικές προεκτάσεις», αναφέρει) με αρχικό στόχο της εμπορευματικές μεταφορές και μελλοντική επέκταση σε πτήσεις με επιβάτες.
Υπογραμμίζει τέλος, ότι απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους για απεγκλωβισμό κάποιων περιοχών από τις αντιαναπτυξιακές Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου. «Με πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα ορισμένες ζώνες του Λιτοχώρου», επισημαίνει, «πιστεύουμε ότι μια-όσο δύσκολη και αν είναι-αναστροφή αυτής της κατάστασης, θα ενισχύσει οικονομικά πολλούς κλάδους στην Πιερία και θα δώσει αναπτυξιακή ανάσα στην περιοχή μας».(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: