Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

2,4 εκ. ευρώ για τη 13η εθνική οδό

13_odos
 
Ξεκινούν τώρα οι διορθωτικές παρεμβάσεις στο δρόμο, που εδώ και τρεις μήνες, παρότι ακατάλληλος, εκτελεί χρέη παρακαμπτήριου της ΠΑΘΕ
Κονδύλι ύψους 2,4 εκ. ευρώ εγκρίθηκε τελικά από την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας για έργα βελτίωσης στη 13η εθνική οδό Κατερίνης-Ελασσόνας.
Την ενημέρωση αυτή είχε χθες ο δήμαρχος Πέτρας από τη Διεύθυνση της 3ης ΔΕΣΕ, κλιμάκιο της οποίας θα βρίσκεται αύριο στην περιοχή, για να ιεραρχήσει τα πλέον προβληματικά σημεία του δρόμου, τα οποία θα τύχουν διορθωτικών παρεμβάσεων.
«Όταν οι περιστάσεις είναι ζόρικες και οι ανάγκες φτάνουν στο ‘αμήν’ η κρατική μηχανή αναγκάζεται φαίνεται να πάρει μπρος», γράφαμε στις ....5 του Γενάρη, με αφορμή την επίσκεψη, κλιμακίου της 3ης ΔΕΣΕ, που, κατ’ εντολήν της νέας περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας, προχώρησε σε αυτοψία των επικίνδυνων σημείων της 13ης εθνικής οδού Κατερίνης-Ελασσόνας, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα εργασίες βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της. Τελικά, η κρατική μηχανή μας διέψευσε (για μια ακόμη φορά), αφού δυο μήνες μετά, οι εργασίες, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
Το «επείγον» του χαρακτήρα των παρεμβάσεων στη 13η εθνική οδό είχε επισημάνει παραμονές της Πρωτοχρονιάς, σε ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Πιερίας, η περιφερειάρχης Μαρία Λιονή. Η διοχέτευση, μετά το κλείσιμο του δρόμου των Τεμπών, μεγάλου όγκου του κυκλοφοριακού φόρτου του οδικού άξονα ΠΑΘΕ στην παλιά εθνική οδό (με τα ακατάλληλα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και τα φαινόμενα κατολισθήσεων, ειδικά στα υψόμετρα του Αγίου Δημητρίου), ενείχε μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών και όχι μόνο.
Δυο μήνες μετά τη δέσμευση της περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας ότι θα διατεθούν σε πρώτη φάση 3 εκ. ευρώ για άμεσες παρεμβάσεις, δόθηκε τελικά το «πράσινο φως» για 2,4 εκ. ευρώ.
Το πώς και το τι θα γίνει με αυτό το κονδύλι, όπως και το πότε θα ξεκινήσουν και πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, είναι επίσης άγνωστο. Ο δήμαρχος Πέτρας μας πληροφόρησε χθες πως το κλιμάκιο της 3ης ΔΕΣΕ, που θα επισκεφθεί αύριο την περιοχή, θα διερευνήσει και θα ιεραρχήσει τα πλέον προβληματικά (όπως το 31ο χιλιόμετρο της οδού, κοντά στον Άγιο Δημήτριο, όπου υπάρχουν συχνές κατολισθήσεις) σημεία του δρόμου.
Έρχεται άραγε η 3η ΔΕΣΕ με έτοιμες μελέτες για τα απαραίτητα έργα; Ή θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος (κι άλλες διαδικασίες) έως ότου ξεκινήσουν;
Όχι τίποτε άλλο αλλά, αφορμή κι αιτία για να χρηματοδοτήσει η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας τις αιτούμενες από τους Πιεριείς, εδώ και δεκαετίες, επεμβάσεις στη 13η εθνική, ήταν το κλείσιμο του δρόμου των Τεμπών. Ο οποίος, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υποδομών, θα ανοίξει πριν το Πάσχα. Δηλαδή, πριν επιδιορθωθεί και βελτιωθεί ο παρακαμπτήριός του στην Πιερία.(
Πολιτεία/Β.Χ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: