Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

“Δεν λιποτακτούμε”

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010
Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας
“Δεν λιποτακτούμε”

Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, την Τρίτη, όπου προανήγγειλε τη λήψη σκληρών μέτρων για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ζητήσει από τους δημοσίους υπαλλήλους να «τα βγάλουν πέρα με λιγότερα», όπως είπε, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να πληρωθεί, όχι μόνο ο 14ος μισθός, αλλά ο 5ος και ο 6ος και οι συντάξεις.
Τόνισε ότι η λήψη δύσκολων και σκληρών αποφάσεων, που σε πολλές περιπτώσεις αδικούν, είναι αναγκαιότητα και όχι επιλογή. «Πρώτα απ' όλα θα παλέψουμε να σώσουμε την πατρίδα, του Έλληνες πολίτες, τα παιδιά μας από το εφιαλτικό ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας».
Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της. «Δεν λιποτακτούμε» ανέφερε.....
και συμπλήρωσε πως την Τετάρτη έχει συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις για την οικονομία.
Ανέφερε ότι θα ήταν κάτι παραπάνω από καταστροφικό να μην μπορέσει η χώρα να δανειστεί με τους ίδιους όρους που δανείζονται όλες οι χώρες της ΕΕ, ενώ απαντώντας σε εκείνους που φοβούνται περαιτέρω ύφεση από τη λήψη νέων μέτρων είπε πως εκείνο που απειλεί δεν είναι η ύφεση, αλλά η αδυναμία δανεισμού, η ασφυξία πληρωμών. Συμπλήρωσε πως όποιος θεωρεί κάτι τέτοιο μακρινό εφιάλτη, δεν έχει αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα.
Ακόμη είπε πως δεν θα επιτρέψουμε σε εκείνους που πλουτίζουν σε βάρος του Δημοσίου να συνεχίσουν «να πίνουν εις υγείαν του κορόιδου». «Δεν είναι το Δημόσιο μια παχιά αγελάδα που όλοι αρμέγουμε. Σήμερα λύγισε το δημόσιο» τόνισε.
Η στήριξη από τους εταίρους
Αιτιολογώντας τη λήψη επιπλέον μέτρων ανέφερε πως αυτό είναι αναγκαίο, παρ' όλο που ήδη έχουν ληφθεί κάποια, τα οποία μάλιστα εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως, είπε, «τώρα πια χρειαζόμαστε τη στήριξη των εταίρων μας, που για να την πάρουμε, θέλουν να πείσουν και τους δικούς τους πολίτες, τους οποίους υποβάλουν σε θυσίες».
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις πρακτικές της Κομισιόν, για την οποία είπε ότι τώρα απολογείται για τον κατήφορο της ελληνικής οικονομίας.
Ακόμη, ανέφερε πως κανένας αναλυτής δεν πιστεύει την Ελλάδα ότι θα βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της, γιατί αυτό λέγανε και οι κυβερνήσεις των πέντε τελευταίων ετών. Αντί γι' αυτό όμως οι Ευρωπαίοι βλέπανε «πάρτι κολλητών, αδιανόητες σπατάλες, off shore υπουργών και σκάνδαλα», είπε.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που επιβάλλεται από τις αγορές, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οποία καταλόγισε προσπάθεια απόκρυφης της αλήθειας από τους εταίρους και τους πολίτες.
Μιλώντας για την εξεταστική επιτροπή είπε ότι η Ελλάδα δεν θα εκτεθεί από την εξέταση της υπόθεσης, που είναι ήδη γνωστή στους εταίρους, αλλά από την απόκρυψή της και χαρακτήρισε αμετανόητο υπέρμαχο του ψεύδους όποιον αντιτίθεται στη διερεύνηση των ευθυνών.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για το αίτημα αναβολής της συζήτησης για την οικονομία, λέγοντας πως τη ΝΔ τη συμφέρει η αναβολή, γιατί προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της. Θα περιμέναμε περισσότερο θάρρος από όλους, δήλωσε.
Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ: «Με το βάρος που θα πέσει στους μισθωτούς δεν θα ανεκτώ από κανέναν στην κυβέρνηση να λιποψυχεί για τα προνόμια των λίγων».
Σήμερα μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου και πριν από την ανακοίνωση των μέτρων ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: