Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Toyota: Ανάκληση χιλιάδων οχημάτων σε όλο τον κόσμο

Toyota_PriusΠερίπου 436.000 υβριδικά οχήματα σε όλο τον κόσμο ανακαλεί η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, μεταξύ αυτών το τελευταίο της μοντέλο Prius, λόγω προβλήματος στο σύστημα πέδησης. Παράλληλα, η Toyota θα σταματήσει τις πωλήσεις των υβριδικών μοντέλων SAI, Lexus HS250h και Prius PHV στην Ιαπωνία, ανακαλώντας συνολικά 223.068 από αυτά τα οχήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών της Ιαπωνίας. Η Toyota, σε έγγραφό που απέστειλε στο υπουργείο, διευκρινίζει τους όρους της απόσυρσης, τους τεχνικούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή και τις ημερομηνίες παραγωγής των οχημάτων. Ο ιαπωνικός όμιλος θα "κάνει ό,τι είναι δυνατόν" για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών του, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο Ακίο Τογιόντα, σε συνέντευξη Τύπου. Ο Τογιόντα επισήμανε ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να δώσει εξηγήσεις μετά την ανάκληση εκατομμυρίων αυτοκινήτων .....που παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα.
Ανάκληση και του Prius
Το Prius, που πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη που σημαίνει "ο πρώτος" είναι το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε σε ευρεία κλίμακα στον κόσμο. Το πρώτο μοντέλο του συγκεκριμένου αυτοκινήτου κυκλοφόρησε το 1997. Έως τις 31 Αυγούστου του 2009, σχεδόν 1,5 αγοραστές το επέλεξαν σε 40 χώρες.
Το Prius αναδείχτηκε το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο στην Ιαπωνία το 2009, καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση ενθαρρύνει με οικονομικά κίνητρα τους αγοραστές να στρέφονται στα "καθαρά" αυτοκίνητα. Η τρίτη γενιά του οχήματος, αυτή που παρουσίασε προβλήματα στο σύστημα πέδησης, κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το Μάιο του 2000 και αναμένεται να διατεθεί σταδιακά σε 80 χώρες.
Το νέο Prius 2010 κατασκευάζεται επί του παρόντος μόνο στην Ιαπωνία (η προηγούμενη γενιά κατασκευαζόταν και στην Κίνα). Το νέο μοντέλο είναι εξοπλισμένο με μπαταρία νικελίου και βενζινοκινητήρα 1.800 κυβικών εκατοστών.
H Toyota έχει πουλήσει 170.000 αυτοκίνητα Prius στην Ιαπωνία και 100.000 στις ΗΠΑ.
Η αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε το Δεκέμβριο την τέταρτη γενιά του αυτοκινήτου. Το νέο μοντέλο είναι εξοπλισμένο με μπαταρία ιόντων λιθίου και θα κυκλοφορήσει το 2011, ύστερα από εκτενή τεστ που θα γίνουν στο Στρασβούργο της Γαλλίας.
Τα υβριδικά αυτοκίνητα συνιστούν τον πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της Toyota, που κατασκεύασε 530.000 οχήματα αυτού του τύπου το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: