Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Γιάννης Αμοιρίδης: Όλη η Πιερία ένας δήμος


amoir
Λίγο πριν αρχίσει να φουντώνει ο καυγάς για το πόσοι και ποιοι θα είναι οι νέοι υπερδιευρυμένοι Καλλικρατικοί δήμοι στο νομό, ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ καταθέτει μια πρόταση (βόμβα ή πυροτέχνημα, θα φανεί τις επόμενες μέρες) για τη συνένωση και των 13 δήμων σε έναν και μοναδικό.
Ο Γιάννης Αμοιρίδης παρουσίασε δημόσια και με τον πιο επίσημο τρόπο την πρότασή του, από το βήμα της ετήσιας δεξίωσης του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ενώπιον της Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη και του υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη, υποστηρίζοντας πως είναι εφικτή και καθόλου ουτοπική.
«Το 1998», είπε, «τολμήσαμε και συνενώσαμε.... δεκάδες κοινότητες δημιουργώντας 13 δήμους. Αν τότε προτείναμε τρεις δήμους, θα μας αντιμετώπιζαν παράξενα. Γιατί λοιπόν, να μην προχωρήσουμε 12 χρόνια μπροστά από την εποχή μας. Νομίζω έφτασε η ώρα οι 13 δήμοι να γίνουν ένας».
Προς επίρρωση της σοβαρότητας του εγχειρήματος, ο βουλευτής ανέφερε ότι η Πιερία έχει ένα μόνο μεγάλο αστικό κέντρο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλους νομούς όπως η Κοζάνη, η Ημαθία, ή η Πέλλα κι ότι η πρωτεύουσα, η Κατερίνη, βρίσκεται στη μέση και σε περίπου ίση απόσταση από τη νότια και τη βόρεια Πιερία».
Στα υπέρ του εγχειρήματος ο κ. Αμοιρίδης μετρά και το ότι ένας τέτοιος δήμος θα είχε τη δευτεροκαθεδρία (από πλευράς έκτασης και πληθυσμού) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και τη δυνατότητα να υλοποιήσει άμεσα σημαντικά έργα, απαραίτητα για τη συνολική ανάπτυξη του νομού, πέρα από τοπικιστικά συμφέροντα.
Ένας τέτοιος τεράστιος δήμος, υποστήριξε ο βουλευτής, θα μπορεί να διαθέτει και αναβαθμισμένο πολιτικό προσωπικό σε απόλυτα αντιπροσωπευτικό δημοτικό συμβούλιο, ενώ, σε συνδυασμό με την ενοποίηση των υπηρεσιών της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, θα διαθέτει και εξειδικευμένο τεχνοκρατικό προσωπικό έτοιμο να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις. «Μια πολεοδομία, μια τεχνική υπηρεσία και υλοποίηση των ήδη έτοιμων μελετών τους, με δημοκρατικό προγραμματισμό και προτεραιότητες για όλη την Πιερία, μέσα από τις αποφάσεις ενός ενιαίου συλλογικού οργάνου» είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για τα όρια των νέων περιφερειών, ο βουλευτής ήταν κατηγορηματικός: «Ο Θερμαϊκός δεν τεμαχίζεται», είπε, εκτιμώντας ότι οι 7 νομοί της σημερινής κεντρικής Μακεδονίας (που έχουν κέντρο τη συμπρωτεύουσα) θα πρέπει να συναποτελέσουν και την αυριανή νέα περιφέρεια.(
Πολιτεία)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: