Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Μονόδρομος η ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικής πρωτοβουλίας

XATZ_1
Ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας μέσω του ΕΣΠΑ, νέο, αντιγραφειοκρατικό αναπτυξιακό νόμο, απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, εξυγίανση του δημοσιοϋπαλληλικού συστήματος και μέτρα προστασίας του ελληνικού εμπορίου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κινέζικων καταστημάτων και του παραεμπορίου, ζήτησε μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση και την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στην ετήσια δεξίωση του φορέα των επιχειρηματιών του νομού.
Το όραμα της διοίκησης του ΕΒΕ είναι να γίνει ο επιχειρηματίας πρωταγωνιστής στην τοπική ανάπτυξη, ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, η πραγματοποίησή του ωστόσο εμποδίζεται σήμερα από μια σειρά αρνητικούς παράγοντες, του ......οποίους η κυβέρνηση καλείται να ακυρώσει, προκειμένου να οδηγηθεί ο τόπος σ’ ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, σε πραγματικούς δρόμους ανάπτυξης και σ’ έναν αισιόδοξο δημόσιο βίο.
Στην κορυφή των αρνητικών αυτών παραγόντων, ο πρόεδρος του ΕΒΕ έθεσε την καθυστέρηση της προκήρυξης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά και τη μη αναμενόμενη στήριξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας από όσα προγράμματά του έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει τη δέσμευση της προηγούμενης για διάθεση του 80% των κονδυλίων του στην περιφέρεια και κατέθεσε αίτημα για τη στήριξη (με άμεση προκήρυξη προγραμμάτων) του κατασκευαστικού κλάδου, που έχει υποστεί καθίζηση.
Σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας εκτίμησε ότι συνιστά και ο ισχύων, γραφειοκρατικός αναπτυξιακός νόμος, εκφράζοντας την ελπίδα σύντομα να ψηφιστεί ο νέος νόμος, που θα προβλέπει γρηγορότερους ρυθμούς στην αποπληρωμή των χρηματοδοτήσεων, καθώς «πολλοί επιχειρηματίες της Πιερίας έχουν πάνω από 1,5 χρόνο κατατεθειμένα επενδυτικά σχέδια και δεν έχουν ακόμη λάβει χρήματα στα χέρια τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα, ζήτησε «να εφαρμοστεί επιτέλους ένα απλό, δίκαιο και σταθερό, με τουλάχιστον δεκαετή ισχύ, σύστημα», σημειώνοντας πως το Επιμελητήριο έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
XATZ_2Ο πρόεδρος του ΕΒΕ εκτίμησε επίσης πως η επιχειρηματική κοινότητα, παρότι είναι η μόνη που δεν ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση, καλείται για ακόμη μία φορά να καλύψει λάθη κυβερνήσεων, να πληρώσει με βάρβαρους τρόπους χρέη ασφαλιστικών φορέων και το δημόσιο έλλειμμα.
«Κι ενώ, στην κυριολεξία, αποκεφαλίζεται ο ιδιώτης που χρωστά στο ΙΚΑ ή στην Εφορία», υπογράμμισε, «υπάρχει ‘σκανδαλώδης’ ανοχή ως προς τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου και των ΔΕΚΟ προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους που περιμένουν και χρόνια ακόμη για να πληρωθούν».
«Αν θέλουμε να βγούμε από το τέλμα της οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε, «πρέπει να διευκολυνθεί ο επιχειρηματίας όταν πραγματικά αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις πληρωμές του και όχι να αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας».
Στην πέμπτη θέση των αρνητικών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας παραγόντων, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τοποθέτησε το δημοσιοϋπαλληλικό σύστημα, ζητώντας την εξυγίανσή του. «Η Ελλάδα έχει 11 εκατομμύρια πληθυσμό μαζί με τους μετανάστες», είπε «κι από αυτούς, 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν άμεσα σχέση με το δημόσιο ή με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Περίπου 18,8 δισεκατομμύρια ευρώ δαπανά το κράτος κάθε χρόνο μόνο για τη μισθοδοσία των δημόσιων υπαλλήλων! Επιτέλους, πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε το δημόσιο ως λύση ανάγκης και να καλλιεργήσουμε στους νέους την επιχειρηματική νοοτροπία».
Ως έκτο και τελευταίο έθεσε το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλείται από τη λειτουργία αλλοδαπών (κινέζικων κυρίως) καταστημάτων, αλλά και του παρεμπορίου, ζητώντας από την παρούσα στη δεξίωση αρμόδια υπουργό αυστηρότερους ελέγχους σ’ όλο το φάσμα της εμπορικής δραστηριότητας και στα λιμάνια, κυρίως στην εισαγωγή εμπορευμάτων από τρίτες χώρες, καθώς και επιβολή ειδικών δασμών, ώστε να θωρακιστεί η ελληνική μεταποίηση που αργοπεθαίνει.
Η «Αιγαίο» και τα Τέμπη
Ειδική αναφορά επεφύλαξε ο κ. Χατζηχριστοδούλου στα προβλήματα που προκαλεί στην Πιερία η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», τόσο με τους σταθμούς διοδίων, όσο και με το παρατεταμένο κλείσιμο του δρόμου των Τεμπών, το οποίο, όπως είπε, οδήγησε τις επιχειρήσεις της νότιας κυρίως Πιερίας, όχι μόνο στην κατακόρυφη πτώση αλλά και στο μηδενισμό του τζίρου τους.
Και, συνεκτιμώντας και τις ζημιές από τα μπλόκα των αγροτών σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, τις μεταφορείς, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Πιερίας και τις επιχειρήσεις υπηρεσιών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, τόνισε ότι το ΕΒΕ θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από το δημόσιο, ενώ αιτήθηκε και την παράταση του χρόνου καταβολής του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων επιχειρηματιών.(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: