Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Σαουδική Αραβία: 12χρονη ζητά διαζύγιο από τον 80χρονο σύζυγο της

s.arabiaΗ Επιτροπή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας προσέλαβε δικηγόρο για να βοηθήσει ένα 12χρονο κορίτσι να πάρει διαζύγιο από τον 80χρονο σύζυγό της, σύμφωνα με τον ίδιο τον δικηγόρο.
Η προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει, σύμφωνα με την οργάνωση, στην απαγόρευση των γάμων παιδιών στη Σαουδική Αραβία, όπου δεν ισχύει κάποιο ελάχιστο όριο ηλικίας για τους γάμους. Επίσης στο βασίλειο αυτό την κηδεμονία των κοριτσιών έχουν οι πατεράδες, οι οποίοι και αποφασίζουν ποιόν και πότε θα παντρευτούν οι κόρες τους.
Το κορίτσι από το Μπουραϊντάχ, συντηρητική πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Ριάντ, παντρεύτηκε με τον ηλικιωμένο ξάδερφο του πατέρα της στα τέλη του περσινού έτους και ο γαμπρός έδωσε για τη νύφη, όπως είναι η παράδοση ένα ποσό, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση ανερχόταν σε .....85.000 ριάλ (περίπου 22.670 δολάρια), προσέθεσε ο δικηγόρος Σάλταν μπιν Ζάχιμ.
Η μητέρα του κοριτσιού είχε υποβάλλει αίτηση διαζυγίου εκ μέρους της κόρης της, αλλά έπειτα από μια δεύτερη ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο στις αρχές του Φεβρουαρίου, την είχε αποσύρει χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή της, σύμφωνα με τον μπιν Ζάχιμ.
Στη συνέχεια ανέλαβε την υπόθεση η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας και υπέβαλλε εκ νέου αίτηση διαζυγίου εκ μέρους του 12χρονου κοριτσιού, διευκρίνισε ο Ζάχιμ.
"Αναμείχθηκα στην υπόθεση αυτή επειδή πρόκειται για ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων", κατέληξε.
Είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή αυτή παρεμβαίνει σε μια περίπτωση γάμου παιδιού στο βασίλειο, καθώς το θέμα αυτό θεωρείτο μέχρι σήμερα "οικογενειακή υπόθεση" και ότι δεν ανήκει στη σφαίρα των καθηκόντων της επιτροπής.(ΝΕΤ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: