Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ευρωπαϊκή αντεπίθεση κατά των κερδοσκόπων

eurostat1234Στην αντεπίθεση, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται να περάσει η ΕΕ για να προστατεύσει τη σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ από τα παιχνίδια των κερδοσκόπων σε βάρος προς το παρόν της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ο φόβος του ντόμινο φαίνεται να οδηγεί τις Βρυξέλλες, μετά το πράσινο φως από το Βερολίνο σε αλλαγή στρατηγικής. Συντονισμένη πολιτική δράση έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων θα ζητήσει από τους ομολόγους του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έστειλε νέο μήνυμα από τη Βουλή ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση μόνη της με τη συμβολή όλων των πολιτών, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Η δήλωση του Πρωθυπουργού θεωρείται προανάκρουσμα των αλλαγών στη φορολογία, που οριστικοποιήθηκαν και σύμφωνα με την κυβέρνηση διέπονται από κοινωνική δικαιοσύνη.

Γ. Παπανδρέου: Να συναιστανθούμε όλοι τις υποχρεώσεις μας

Μήνυμα προς όλους να δείξουν κοινωνική ευθύνη και να ....στηρίξουν την προσπάθεια να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση απηύθυνε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας συζήτηση για το μεταναστευτικό.
Πατριωτισμός σημαίνει να βάλουμε όλοι μαζί πλάτη για αντιμετώπιση της κρίσης

Γ. Παπανδρέου
Η κυβέρνηση από την πλευρά της με τα μέτρα που θα ανακοινώσει θα δώσει το στίγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής, είπε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμα ότι ο δημόσιος λειτουργός απαιτείται να δώσει πρώτος τοπαράδειγμα και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν τελωνειακοί και εφοριακοί που με τις πράξεις τους να μη συμβάλουν και αυτοί στηνπροσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας.
Καλώ, είπε, όλους να συναισθανθούν τις υποχρεώσεις τους. Ή αλλάζουμε όλοι ή βουλιάζουμε όλοι.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ικανοποίηση για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων των αγροτών. «Δεν υπάρχει για εμάς η λέξη ήττα, θα κερδίσουμε όλοι μαζί και συλλογικά» είπε ο Πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης λέγοντας ότι τώρα υπάρχει ρητή αναγνώριση της ΕΕ και αν οι διεθνείς αγορές δεν συμμορφωθούν το πρόβλημα μετατρέπεται από πρόβλημα των συγκεκριμένων χωρών σε πρόβλημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.
Έκανε λόγο για απροκάλυπτη κερδοσκοπική επίθεση σε βάρος λαών, κυβερνήσεων, σε βάρος της ίδιας της ΕΕ.

ΕΕ: Συντονισμένη προσπάθεια
Η Ευρώπη δε θα ανεχτεί πλέον την κερδοσκοπία και θα στηρίξει τους "αδύναμους κρίκους", αποκρούοντας τα χτυπήματα σε βάρος του ευρώ. Απόφαση για αντεπίθεση κατά των κερδοσκόπων και συντονισμένο σχέδιο στήριξης των περιφερειακών οικονομιών φαίνεται ότι έλαβαν Γερμανία και Γαλλία, οι οποίες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης αναμένεται πέρα από τις "δηλώσεις στήριξης" να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το σχέδιο δράσης στο οποίο έχουν καταλήξει.

Παράλληλα, θα προχωρήσει και το σχέδιο στενότατης εποπτείας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην αγορά παραγώγων.

Ο νέος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού αλλά και στο αυστηρό πλαίσιο εποπτείας:
«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε συνδυασμένα σχέδια λιτότητας. Θα έχουμε ένα σχέδιο, το ελπίζω, συντονισμένο. Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών καθεμίας από τις ευρωπαϊκές χώρες για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών», τονίζει ο κ. Μπαρνιέ.

"Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ" επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung εκφράζοντας, παράλληλα, τη βεβαιότητα των μελών της G-7 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιλύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας: «Όλοι οι εταίροι μας εκτός της ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι ότι οι Ευρωπαίοι θα βρουν λύση στα προβλήματα αυτά» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.
Αισιόδοξος ήταν και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του στο Reuters: «Εμείς, οι εκπρόσωποι της ζώνης του ευρώ, καταστήσαμε σαφές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή και ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί».
Με τη Γαλλία και τη Γερμανία,«έχουμε την τύχη να έχουμε δύο πιλότους μέσα στο αεροπλάνο» υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος Fitch ο οποίος τονίζει ότι "δεν υπάρχει κίνδυνος «μετάδοσης» σε άλλες χώρες της ευρωζώνης της κρίσης που διέρχονται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες πιέζονται από τις αγορές να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματά τους"
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη συνάντηση που θα έχει στο Παρίσι την Τετάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου με το Νικολά Σαρκοζί.
"Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ΟΝΕ, που σημαίνει ότι υπάρχει και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κινούμαστε και θα κινούμαστε, όπως όλες οι χώρες της Ευρώπης" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής. Ερωτηθείς ωστόσο, αν υπάρχει γαλλογερμανικό σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι "η κρίση είναι θέμα ελληνικό".
Πιέσεις στις αγορές των ομολόγων - πτώση στο ΧΑ
Στις αγορές ομολόγων και το χρηματιστήριο οι πιέσεις δεν σταματούν, παρά την αναμονή παρέμβασης.
Τα spread επανήλθαν σταδιακά στα υψηλά επίπεδα προ ανακοίνωσης των πρόσθετων μέτρων: το 10ετες στις 363 μονάδες και το 5ετες στις 416
Μαζικές οι ρευστοποιήσεις σημειώνονται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Νέες μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος, με την αγορά να προσεγγίζει τα επίπεδα των 1.800 μονάδων, καταγράφοντας νέα χαμηλά ρεκόρ έτους.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.806,40 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,86 %
Όσο δεν ανακοινώνεται επισήμως μια συγκεκριμένη παρέμβαση στην αγορά ομολόγων τα σενάρια εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά:
«Θεωρώντας απίθανη την άμεση παρέμβαση των Ευρωπαίων εταίρων και πιθανή την παράταση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα έως το 2011, και παρότι αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν καλά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας, η διεύρυνση των spread θα επιφέρουν μείωση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες για να αντεπεξέλθουν θα απορροφούν ρευστότητα από τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια», προειδοποιεί η τράπεζα RBS.

Έκτακτη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο
Έκτακτη συζήτηση για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται χώρες - μέλη όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, προγραμματίσθηκε για το απόγευμα της Τρίτης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το σχετικό αίτημα για τον προγραμματισμό της συζήτησης υπέβαλε η ομάδα των χριστιανοδημοκρατών (ΕΛΚ) και υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια.

«Είναι σημαντικό να συζητήσουμε τις έσχατες εξελίξεις στη ευρωζώνη» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΕΛΚ κ. Γουόρτμαν- Κούλ. «Να δούμε τα σχετικά μέτρα που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες που έχουν περιέλθει σε επικίνδυνη κατάσταση, η οποία επηρεάζει το ευρώ και προκαλεί ανασφάλεια στις αγορές», συμπλήρωσε.
Εκ μέρους των Σοσιαλιστών, ο κ. Χάνες Σβόμποντα υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να συζητηθεί το θέμα χωρίς κομματική πολιτική για το ποιός φταίει. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συζητηθούν συγχρόνως και οι κοινωνικές επιπτώσεις στις χώρες που συναντούν δυσκολίες και ζήτησε να είναι παρών στη συζήτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μπαρόζο ή ο κ. Αλμούνια ή ο κ. Ολι Ρεν. Ο πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε ότι θα μεταφέρει το σχετικό αίτημα στον κ. Μπαρόζο.
Πηγή: NET, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: