Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Απέφυγε να δεσμευτεί


BASIKOΤους άξονες της οικονομικής πολιτικής και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ή ετοιμάζεται να αναλάβει το προσεχές διάστημα, για τη στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας, ανέλυσε προχθές, στην ετήσια δεξίωση του ΕΒΕ Πιερίας, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. Η υπουργός δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο της ομιλίας της σε ενδεχόμενη στήριξη των επιχειρήσεων του νομού που επλήγησαν από το κλείσιμο της Κοιλάδας των Τεμπών, παρότι το ζήτημα ετέθη από το σύνολο των παραγωγικών και πολιτικών παραγόντων του νομού μας.
Η κ. Κατσέλη, προτίμησε να επικεντρώσει την ομιλία της στη γενική πολιτική του Υπουργείου, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις επί των αιτημάτων που έθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, οι βουλευτές, ο νομάρχης και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Πιερίας.
Η υπουργός υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος της........ Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά και την ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα, εκτιμώντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται θα φανούν στο τέλος του 2010.
Η κ. Κατσέλη περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά από το 1993 η ανάπτυξη κινείται σε αρνητικό πρόσημο, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας.
Παρόλα αυτά, εκτίμησε ότι οι δυνατότητες της χώρας μας είναι μεγάλες, αφού διαθέτει πλούσιο απόθεμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένα φυσικό περιβάλλον που δεν έχει αξιοποιηθεί, αλλά και έναν πολιτιστικό πλούτο που επίσης μπορεί να φέρει εισόδημα.
Τόνισε ότι το πρόβλημα της ανάπτυξης είναι η αδυναμία της κοινωνίας να οργανωθεί για την ανάπτυξή της, χαρακτηρίζοντας πρόκληση την ανάγκη σύνθεσης μιας ενιαίας στρατηγικής πολιτικής για την ανάπτυξη.
Αναφερόμενη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, είπε ότι βασικός του στόχος να εξοικονομήσει πόρους, ώστε μέσα στα επόμενα 3 χρόνια το έλλειμμα να μειωθεί περίπου στο 3%, από 12,7% που ήταν τον Δεκέμβρη. Η κ. Κατσέλη, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει σπατάλες και παράλληλα να προχωρήσει στην οργάνωση του κράτους. Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση υπολογίζει για το 2010 σε εξοικονόμηση πόρων ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, με παράλληλη αύξηση της «πίτας», υποστηρίζοντας πως «αν δεν υπάρχει φορολογική βάση θα μοιράζουμε τη μιζέρια μας».
Η υπουργός Οικονομίας, διευκρίνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία προϋποθέσεων παραγωγής πλούτου με παράλληλη αύξηση των θέσεων εργασίας, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που χρωστούν σε τράπεζες, ανακοινώνοντας παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει το νομοθετικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Αναφερόμενη στις δημόσιες επενδύσεις, τόνισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μείωση των κρατικών δαπανών, ώστε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που θα εξοικονομηθούν να κατευθυνθούν στις δημόσιες επενδύσεις.
Η κ. Κατσέλη, παραδέχθηκε ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αποφασίζει για τα έργα που θα γίνουν στην Περιφέρεια, ανακοινώνοντας την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομίας να δώσει ουσιαστικές αρμοδιότητες όσον αφορά την επιλογή των έργων από το ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες, διευκρινίζοντας ότι ο ρόλος του Υπουργείου θα είναι εποπτικός.
Όσον αφορά τα έργα που χρειάζεται η Πιερία, είπε ότι «θα πρέπει να αποφασίσετε εσείς τα τρία, τέσσερα αναπτυξιακά έργα που χρειάζεστε», διευκρινίζοντας ότι έχει δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο λήγει στις 3 Μαρτίου 2010 για τα δύο-τρία μεγάλα έργα στο νομό τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
Η υπουργός, εξέφρασε τη βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης. «Αυτή τη στιγμή για να ανοίξει κάποιος επιχείρηση στην Ελλάδα, πρέπει να είναι ήρωας», είπε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας την απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων και την αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου.
Η κ. Κατσέλη, παραδέχθηκε ότι πρέπει να μπει φραγμός στην ασύδοτη εγκατάσταση πολυκαταστημάτων εντός των πολεοδομικών ιστών, αλλά και την ανάγκη εποπτείας της αγοράς για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού.
«Το στοίχημα είναι να στηρίξουμε την Ελληνική παραγωγή», είπε η κ. Κατσέλη, χαρακτηρίζοντας «εθνική πρόκληση» την κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα μας.(
Πολιτεία/Β.Ζ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: