Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Να μπει τέλος στα γκέτο» Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι, δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου στη Βουλή

ΤΡΙΤΗ 09-2-2010

Δείτε το βίντεο...
Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια αφορά μόνο τους νόμιμους μετανάστες, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, έπειτα από αίτημα του ΛΑ.Ο.Σ.
Πρόσθεσε πως με το νομοσχέδιο βάζουμε τάξη στα του οίκου μας, μπαίνει τέλος στην αδιαφάνεια στην απονομή ιθαγένειας, η οποία -όπως είπε- είχε καταλήξει να είναι ρουσφετολογικό προνόμιο.
«Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Ακόμη, έκανε λόγο για φαντάσματα επερχόμενης αλλοίωσης του ....έθνους και πρόσθεσε πως ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο «σκόπιμης παραπληροφόρησης».
O κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως το επίμαχο νομοσχέδιο, τακτοποιεί ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και 28 χρόνια, χωρίς καμία νομοθετική πρωτοβουλία να το αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

«550.000 μετανάστες ζουν σήμερα, νόμιμα στη χώρα μας. Πράγματι, οι περισσότεροι οφείλουν την άδεια παραμονής σε κάποια από τις πολλές νομιμοποιήσεις που έγιναν στην πορεία. Είναι όμως άδεια που το κράτος αποφάσισε να τους δώσει. Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν, ζουν και μοχθούν ανάμεσά μας. Έχουν πρόσωπα, ελπίδες, όνειρα και φόβους. Η οικονομική κρίση τους αγγίζει το ίδιο και ανησυχούν το ίδιο με μας. Εργάζονται, εκπληρώνουν τα ασφαλιστικά τους βάρη, αποκτούν ιδιοκτησία, στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, έχουν ριζώσει στην Ελλάδα που έγινε για τα παιδιά τους, η μόνη πατρίδα. Δεν μπορούμε να τους κάνουμε να μην είναι συμμέτοχοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η άρνηση να τους εντάξουμε με κανόνες, δημιουργεί ανομία και διαφθορά. Οδηγεί πρώτα στην γκετοποίησή τους στη δική μας συνείδηση, μετά στην δική τους και μετά στο χάρτη της πόλης: Δίνει το σήμα πως ποτέ δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι εδώ» τόνισε.

Αν η γκετοποίηση αποτελεί το προοίμιο αντικοινωνικών συμπεριφορών και διόγκωσης των προβλημάτων και «αν πραγματικά αγαπάμε την πατρίδα μας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους αυτούς, να ταυτιστούν με τα όνειρα της πατρίδας μας. Προς τι τα φαντάσματα περί αλλοίωσης του έθνους; Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας; Δημοκρατία, ισότητα, ανθρωπισμός. Τόσο λίγο πιστεύουμε στη δύναμη της Ελλάδας, στη δύναμη του Ελληνισμού ανά τους αιώνες; Μεγαλύτερη αλλοίωση βλέπει ο πολιτισμός μας από τις 4-5 ώρες που βλέπουν τηλεόραση εμείς και τα παιδιά μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Με το νομοσχέδιο λοιπόν, «δίνουμε προοπτική στους μετανάστες που ζουν μακροχρόνια στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε - δεν μπορούμε να κρατάμε τους ανθρώπους αυτούς χωρίς φωνή. Τους εμπιστευόμαστε τις οικοδομές, τον τουρισμό, τους γέροντες και τα παιδιά μας (…) Δεν υπάρχουν βεβαίως τέλειες λύσεις, αλλά λύσεις μακροχρόνιες και καλύτερες. Κάτι τέτοιο, μας δίνει και νέες δυνατότητες: Να δούμε Έλληνες ινδικής καταγωγής, αλβανικής καταγωγής, περήφανους για την ελληνική μας ιθαγένεια».

Η χορήγηση της ιθαγένειας δεν αδυνατίζει την φύλαξη των συνόρων και τις προσπάθειες για πάταξη της δουλεμπορίας, οι οποίες αναβαθμίζονται. Τουναντίον, το γεγονός ότι η ιθαγένεια δεν χορηγείται σε μετανάστες χωρίς νόμιμα χαρτιά, στέλνει και ένα μήνυμα, ότι δεν έχει νόημα να μπει κανείς στην Ελλάδα παράνομα, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Η ίδρυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής (FRONTEX) αποτελεί γεγονός και σύντομα, ο πρώτος περιφερειακός βραχίονας του Οργανισμού αυτού, θα εγκατασταθεί στον Πειραιά.
«Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα είναι εδώ. Θα συνεπικουρούν, θα έχουν άμεση εικόνα του προβλήματος. Από την άλλη αλλάζουμε πολιτική ασύλου - και δημιουργούμε μέχρι τον Ιούνιο μια νέα υπηρεσία. Μια χώρα που έζησε την προσφυγιά στο πετσί της, είναι απαράδεκτο να διασύρεται διεθνώς, ότι δεν παρέχει πρόσβαση στο δικαίωμα αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Διαξιφισμοί
Το μεγαλύτερο μέρος της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός το αφιέρωσε στην αναίρεση των επιχειρημάτων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην προτροπή του Γ.Καρατζαφέρη για προσφυγή σε δημοψήφισμα σχετικά με την απονομή ιθαγένειας στους αλλοδαπούς, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «προφανώς ακόμα κι εσείς του ΛΑΟΣ, συμφωνείτε στην πολιτογράφηση μη Ελλήνων. Προς τι λοιπόν το δημοψήφισμα;».
Στο επιχείρημα του Αντώνη Σαμαρά ότι η κυβέρνηση «ανοίγει πρόωρα ένα θέμα», ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως η κυβέρνηση επιχειρεί «να κλείσει ένα θέμα, για να αποφύγουμε την πορνεία, την εγκληματικότητα, την αναταραχή, που δεν είναι αποτέλεσμα των μεταναστών, αλλά της έλλειψης ρυθμίσεων».

«Κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, προτείνουν να βάλουμε το κεφάλι στην άμμο, σαν να είναι ρόδινα τα πράγματα: Να μεγαλώσουν τα προβλήματα, να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η λαθρεμπορία. Αυτό είναι αυτό που θέλετε;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Για την ψήφο των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως «αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της ΝΔ -και στην συνταγματική αναθεώρηση, 50 βουλευτές της ΝΔ, σας είχαν προτείνει και σχετική συνταγματική ρήτρα».
Τέλος, στο επιχείρημα της ΝΔ ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει «χαλαρότητα» στην απονομή ελληνικής ιθαγένειας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Χαλαρότητα είχατε εσείς, ανομία, αυθαιρεσία και ρουσφετολογική πολιτική είχατε εσείς. Ποιος έστειλε το μήνυμα για χαλαρές διαδικασίες και το 1992 και τα τελευταία χρόνια;».
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε δύο περιπτώσεις χορήγησης ιθαγένειας, όπου ο αρμόδιος υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας, απεδέχθη αίτηση πολιτογράφησης μεταναστών που αγνοούσαν στοιχειώδη δεδομένα της ελληνικής ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικής ζωής και παράδοσης. Σε μια άλλη δε, περίπτωση, ο υφυπουργός απεδέχθη θετική εισήγηση της Επιτροπής για αλλοδαπό, ο οποίος ωστόσο, είχε συμπληρώσει μονάχα ενάμιση χρόνο διαμονής στην Ελλάδα.
Λαμβάνοντας το λόγο επί του προσωπικού, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Νάκος, υποστήριξε πως και οι τρεις αποφάσεις που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός, είχαν σύμφωνη την γνώμη της υπηρεσίας.

Παρεμβαίνοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής διαπίστωσε πως η πολιτογράφηση των δύο αλλοδαπών φαίνεται στα σχετικά έγγραφα να γίνεται με την αρμόδια Επιτροπή να διατυπώνει «επιφυλάξεις», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, επέμεινε πως ο κος Νάκος λέει «ψέματα», καθώς «στο ντοκουμέντο γίνεται λόγος για αρνητική εισήγηση της Επιτροπής». Σημειώνεται πως αμέσως μετά, ο Αντώνης Σαμαράς, λαμβάνοντας το λόγο, κάλυψε πλήρως τον υφυπουργό της Νέας Δημοκρατίας.
Κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ο κ. Παπανδρέου θέλησε να δηλώσει πως «είναι μεγάλο λάθος να θεωρούμε ένα διαφορετικό δόγμα, ταυτισμένο με μια οποιαδήποτε πολιτική - πόσο δε μάλλον με τη βία συλλήβδην. Υπάρχουν εκείνοι που χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως όπλο πολιτικό, ή ακόμα και για να δικαιολογήσουν βία. Εμείς πρέπει να καταδικάσουμε την αντίληψη, σεβόμενοι το δικαίωμα του πολίτη να πιστεύει αυτό που θέλει και ποτέ με προκαταλήψεις».
Κόντρα σημειώθηκε και ανάμεσα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, όταν ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι το 60% των κακουργηματικών πράξεων στην χώρα μας γίνεται από μετανάστες καθώς και ότι υπάρχει ο κίνδυνος με το νέο νόμο για τους μετανάστες να πολιτικογραφηθούν Έλληνες 500.000 μουσουλμάνοι, ενώ συνέδεσε το θέμα της βίζας από πλευράς Αμερικανών με το νέο νόμο για το μεταναστευτικό.
«Θα πηγαίνουμε στη Νέα Υόρκη και θα είμαστε τριτοκοσμικοί. Παράρτημα της Αλ Κάϊντα θα είμαστε, όταν 500.000 μουσουλμάνους τους κάνουμε Έλληνες. Σε μια πολυκατοικία δεν έχουν δικαίωμα οι ενοικιαστές και ψηφίζουν οι ιδιοκτήτες. Εσείς τους βάζετε συνιδιοκτήτες. Δεν ξέρω πόσους ακόμα μετανάστες θα νομιμοποιήσετε. Με το νόμο που φέρνετε, 500.000 μουσουλμάνοι και 200.000 μετανάστες, μπορεί να προκύψει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μουσουλμάνος εκ Τουρκίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης που ζήτησε και πήρε το λόγο κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ότι υπερέβη τα εσκαμμένα στο Κοινοβούλιο. «Την πατρίδα μου υπηρετώ και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αν οι Αμερικανοί θεωρούν ότι έχουμε 500.000 μουσουλμάνους προφανώς το ακούνε από εσάς, γιατί εμείς λέμε ότι έχουμε 60.000», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: