Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

"αλχημείες" στο ασφαλιστικό

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010
 Δραστικές περικοπές πρόωρων συντάξεων και ανατροπές στην 35ετία στο νέο Ασφαλιστικό
"αλχημείες"
στο ασφαλιστικό
Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, περιλαμβάνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίες θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από αυτή την εβδομάδα.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου, ενώ εν τω μεταξύ θα διευκρινιστεί το φλέγον θέμα της πιθανής αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη, αν και οι νεότερες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να κλείνει αυτό το «παράθυρο».
Στόχος των αλλαγών είναι η αύξηση του μέσου πραγματικού ορίου ηλικίας στα 63 έτη εργασίας (από 61,4 το 2008).
Από τις νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα εξαιρεθούν οι ένστολοι (αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί κ.τλ.) και προς το παρόν τουλάχιστον δεν θα επηρεαστεί η δυνατότητα εξόδου από τα 25 έτη εργασίας.  
Οι αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση προβλέπουν:
- Σταδιακή κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που εξακολουθούν να ισχύουν για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων με την εφαρμογή του «νόμου Πετραλιά» (3655/08). Για τις γυναίκες, στο Δημόσιο, το ....όριο ηλικίας θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 12 μήνες, ενώ στο ΙΚΑ κατά έξι μήνες.
- Η συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία σε Δημόσιο και ειδικά ταμεία θα καταργηθεί και θα ανέλθει στο 62ο έτος, όπως θα καταργηθοούν οι εθελούσιες έξοδοι και η αναγνώριση «πλασματικών» χρόνων υπηρεσίας. Επίσης, «τελειώνει» η υποχρεωτική συνταξιοδότηση με 35 έτη δουλειάς στο 58 έτος (για ΔΕΚΟ-τράπεζες).
- Στον ιδιωτικό τομέα, η συνταξιοδότηση με 35ετία θα συνδυαστεί με το 63ο έτος (είχε αυξηθεί στα 60 από 58 έτη με το νόμο Πετραλιά) και η συνταξιοδότηση με 37ετία θα συνδυαστεί με όριο ηλικίας (61ο ή 62ο). Το όριο ηλικίας για σύνταξη με 10.000 ένσημα θα αυξηθεί στο 63ο έτος (από 60 για τους άνδρες και 58 για τις γυναίκες).
- Κίνητρα παραμονής στην εργασία μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Θα δίνεται μεγαλύτερη προσαύξηση στη σύνταξη (από 2,5% ετησίως σε 3,5%) για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν και μετά τη συμπλήρωση του ορίου, ενώ η ποινή για έξοδο στη σύνταξη, από 4,5% θα φθάσει σε 6% και στο Δημόσιο.
- Σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο, μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας από το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σταδιακά απο το 2013. Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου, θα προβλέπει μεταβατική περίοδο 7 ετών για την εφαρμογή του νέου συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013, ή έχουν ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
- Θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης (ύψους 360 ευρώ, περίπου, σε σημερινές τιμές) ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών. Τα κατώτερα όρια των συντάξεων θα αλλάξουν, θα εξαλειφθούν τα κίνητρα της πρόωρης συνταξιοδότησης (με 15 ή 25 έτη), ενώ κανένα ένσημο δεν θα πηγαίνει χαμένο.
Αξίζει να σημειωθεί το το «κοινωνικό» τμήμα της σύνταξης θα δίνεται στο 65ο έτος και όχι στο συμβατικό όριο εξόδου. Εν τω μεταξύ (για παράδειγμα από τα 62 έως τα 65 έτη) θα δίνεται μόνο το «ανταποδοτικό» τμήμα της σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: