Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Μονόδρομος για τη χώρα» «Κλείδωσαν» τα φορολογικά μέτρα και η εισοδηματική πολιτική

ΤΡΙΤΗ 9-2-2010
Eurokinissi
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα νέα φορολογικά μέτρα και την εισοδηματική πολιτική. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συγκαλέσει το πρωί της Τρίτης άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο για να επικυρωθούν και τυπικά οι αποφάσεις, ενώ το απόγευμα αναχωρεί για το Παρίσι, όπου την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί.
Η μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο με τη συμμετοχή των κ. Παπακωνσταντίνου, Παμπούκη, Παπουτσή, Γεωργακόπουλου, Ζανιά και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Πολεμαρχάκη, ενώ αργότερα στο Mέγαρο Μαξίμου κλήθηκε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.
Αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και την Κυριακή υπό τον Θ.Πάγκαλο και με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με αντικείμενο το ασφαλιστικό. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την Τρίτη από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, στην αρμόδια επιτροπή.... εμπειρογνωμόνων.  Διαβάστε περισσσότερα
Σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο, οι βασικοί άξονες είναι πάγωμα μισθών για εφέτος, μεσοσταθμική μείωση επιδομάτων κατά 10% και μείωση υπερωριών και λοιπών πρόσθετων αμοιβών.
Για το φορολογικό, με βάση τα σενάρια που επεργάζονταν στο οικονομικό επιτελείο, καθιερώνεται ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα 12.000 ευρώ, θα συνδεθεί όμως και με το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων.
Στο «πακέτο» του Ασφαλιστικού,περιλαμβάνεται κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, καθώς και αυξηση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο με στόχο να ανέλθει τουλάχιστον 2 χρόνια η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, θα προταθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, αρχής γενομένης από το 2013, ώστε να εξισωθούν με αυτά των αντρών.
«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, οι ριζικές τομές στον αγροτικό τομέα, αλλά και η γενικότερη λειτουργία του κράτους, αποτελούν πλέον μονόδρομο, για μια Ελλάδα της προόδου και της ανάπτυξης που θα αφήσει πίσω της οριστικά, όχι μόνο τη σημερινή κρίση, αλλά και τις χρόνιες αιτίες, τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες που την έθρεψαν και τη διόγκωσαν.» Ο κ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει για ομαδικά συμφέροντα και διεκδικήσεις. «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές προέχει το δημόσιο συμφέρον».
Πάντως, η ΓΣΕΕ προχωρά στις 24 Φεβρουαρίου σε πανελλαδική απεργία, ενώ το χορό των κινητοποιήσεων ανοίγει η ΑΔΕΔΥ με την απεργία στο Δημόσιο τομέα την ερχόμενη Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα κινητοποίηση -εντός Μαρτίου- αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.  Διαβάστε περισσσότερα
«Να συμβάλουν ισότιμα όλοι»
Την επιδοκιμασία της κυβέρνησης για την «ωριμότητα» που επιδεικνύει ο λαός απέναντι στην κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα, εξήρε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες.
«Είναι αισιόδοξο για την πατρίδα μας, ότι οι πολίτες αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την ωριμότητά τους, αναλαμβάνοντας τη δική τους ευθύνη για την έξοδο από αυτή την κρίση. Πρέπει όλοι να τους πούμε ένα 'μπράβο' γι' αυτή τη γενναιότητα, για την κοινωνικά υπεύθυνη στάση τους.
Οι σκληρά εργαζόμενοι πολίτες δοκιμάζονται από την κρίση. Τους διαβεβαιώ πως η κυβέρνηση αυτή δεν ξεχνά ούτε λεπτό αυτό το γεγονός. Σε κάθε μας πράξη, σε κάθε μας βήμα αναζητούμε την πιο δίκαιη λύση, έχοντας στην καρδιά των επιλογών μας το συμφέρον του μέσου πολίτη, των ασθενέστερων στρωμάτων, της μεσαίας τάξης».
Στις προσεχείς δε, ημέρες, θα γίνει πολύ σαφές το στίγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής στα μέτρα εξόδου από την κρίση, οπότε θα ζητηθεί «το αυτονόητο»: «Να συμβάλουν ισότιμα όλοι στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε και να αναλάβουμε το πατριωτικό καθήκον της καταπολέμησης φαινομένων, όπως η φοροδιαφυγή».
«Η φοροδιαφυγή αποτελεί μάστιγα κοινωνικής αδικίας σε βάρος όσων εργάζονται σκληρά και είναι συνεπείς φορολογούμενοι. Ο δημόσιος λειτουργός πρέπει να δώσει πρώτος το παράδειγμα, από τον πολιτικό μέχρι τον δημόσιο υπάλληλο. Δεν ανέχεται πλέον η κοινωνία την ανισότητα και την αδικία, όπως να πληρώνει κάτω από το τραπέζι για υπηρεσίες που δικαιούται. Δεν μπορεί να υπάρχουν τελωνειακοί, εφοριακοί ή οποιαδήποτε κατηγορία υπαλλήλων, που με τις πράξεις τους να μη συμβάλουν και αυτοί στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, στην ευνομία και στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ειδική αναφορά πραγματοποίησε ο κος Παπανδρέου στους αγρότες, «που αποφάσισαν τον τερματισμό των κινητοποιήσεών τους. Αυτή ήταν η ευθύνη τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, απέναντι στους συμπολίτες τους. Δεν υπάρχει για μας η λέξη «ήττα». Θα κερδίσουμε όλοι δουλεύοντας μαζί και συλλογικά».
Τέλος, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «είναι ρητή πια η αναγνώριση και στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειές μας αναγέννησης της οικονομίας. Και αν οι διεθνείς αγορές δεν συμμορφωθούν, δεν σεβαστούν τις προσπάθειες των χωρών του νότου, το πρόβλημα μετατρέπεται από ευθύνη των συγκεκριμένων χωρών, σε πρόβλημα ευρωπαϊκό, σε πρόβλημα παγκόσμιο».
Από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι τα όποια μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα τόνωσης -«ανάσες» - της οικονομίας για να μη κινδυνεύσει από ασφυξία η αγορά. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μη προχωρήσει στη φορολογία των καυσίμων και των ακινήτων, ενώ διεφώνησε με την περικοπή επιδομάτων σε ομάδες όπως λ.χ. το πτητικό των αεροπόρων που καθημερινά κάνουν τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο.
Τέλος, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε λάθος να συνεχίζει να δανείζεται η κυβέρνηση για αναχρηματοδότηση του χρέους με πενταετή και δεκαετή ομόλογα, αντί των μονοετών δίνοντας λάθος μήνυμα στην αγορά: «Αρχικά σας έφταιγε η ΝΔ, μετά οι κερδοσκόποι. Μην ψάχνετε τώρα για δαίμονες, εσείς φταίτε».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: