Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Βρετανία: Ενεργή η τράπεζα DNA παρά την απαγόρευση του ΕΔΑΔ

ΤΡΙΤΗ 9-2-2010
Μπορεί να έχει περάσει ένας χρόνος από όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τέθηκε κατά της συλλογής δειγμάτων γενετικού υλικού πολιτών που είτε δεν αντιμετώπιζαν κατηγορίες είτε απηλλάγησαν από τη δικαιοσύνη, η Βρετανία, ωστόσο, δε φαίνεται πρόθυμη να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Στρασβούργου.
Υπολογίζεται ότι η βρετανική αστυνομία διατηρεί τράπεζα DNA με περισσότερα από 284 χιλιάδες δείγματα, εκ των οποίων τα 50 χιλιάδες ανήκουν σε αθώους πολίτες. Τα στοιχεία προέκυψαν από απαντήσεις κυβερνητικών στελεχών σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.
Στις έντονες αντιδράσεις βουλευτών αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, η αστυνομία απαντά πως η τράπεζα γενετικού υλικού έχει αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο στην πάταξη της εγκληματικότητας.
Το ΕΔΑΔ είχε ζητήσει, τον Δεκέμβριο του 2008, την καταστροφή όλων των δειγμάτων εντός “ευλόγου χρόνου”.
Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει, τώρα, το ενδεχόμενο να επιτραπεί η καταστροφή των δειγμάτων, που ανήκουν σε πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν καταδικασθεί για περίοδο έξι ετών από τη συλλογή του δείγματος.
Το θέμα έχει ανεβάσει τους τόνους και σε πολιτικό επίπεδο, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τους Εργατικούς ότι αγνοούν το τεκμήριο της αθωότητας, με πρακτικές που ντροπιάζουν τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: