Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Reuters: Εξοργισμένοι οι εταίροι με την Ελλάδα - Ξεχειλίζει το ποτήρι

..
Η Ελλάδα εξόργισε τους εταίρους της χθες το απόγευμα αρνούμενη να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων σε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη, επιμένοντας ότι οι συζητήσεις θα κλιμακωθούν στη Σύνοδο Κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή, γράφει το Reuters.
Περιγράφοντας μάλιστα την ενόχληση που δημιουργήθηκε μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης από την προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «για πολλούς η τηλεδιάσκεψη αυτό το απόγευμα ήταν κάτι σαν την τελευταία σταγόνα».
Η τηλεδιάσκεψη με το EWG είχε στόχο να δοθεί μια ενημέρωση για την κατάσταση της Ελλάδας που ξεμένει από ρευστό και χρόνος ώστε να γίνει διαπραγμάτευση και προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει δάνεια τα οποία θα αποτρέψουν πιθανή πτώχευση.
Τρεις πηγές, όμως, με γνώση του θέματος δήλωσαν πως αντί για ενημέρωση, ένας Ελληνας αξιωματούχος δήλωσε πως αυτά τα θέματα θα συζητηθούν από τον πρωθυπουργό με τους ηγέτες της Ευρώπης στη σύνοδο των Βρυξελλών.
Δυο πηγές υποστήριξαν ότι ένας από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν σε αυτή τη σύντομη τηλεδιάσκεψη, δήλωσε πως η ελληνική άρνηση να δώσει ενημέρωση στους πιστωτές ήταν σαν να «ιππεύεις ένα νεκρό άλογο» και ότι οι συζητήσεις δεν καταλήγουν πουθενά.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν καταλαβαίνουν σε τι ελπίζει η Ελλάδα στις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η χώρα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα και μπορεί να συζητηθεί μόνο στο περιθώριο και υπό ευρύτερους πολιτικούς όρους.
Προσθέτουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να προσφέρουν στον Αλέξη Τσίπρα τίποτα περισσότερο απ' ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Αθήνα θα πρέπει να στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει, παρά τη μεγάλη διστακτικότητά της.
Και οι τρεις πηγές επιβεβαίωσαν το θέμα και την οργή των υπουργών Οικονομικών για τη στάση της Ελλάδας που δεν θέλει να τιμήσει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε, γράφει το πρακτορείο, θυμίζοντας ότι η χώρα κινδυνεύει να ξεμείνει από μετρητά και να χρεοκοπήσει…
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: