Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Σφοδρή αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Ν. Βούτση για τις μονομερείς ενέργειες

..
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, 'Αδωνι Γεωργιάδη και του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, σημειώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν ο πρώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση για το συγκρουσιακό τοπίο που έχει διαμορφωθεί με τους ευρωπαίους εταίρους.
Με δεδομένες τις δηλώσεις Κοστέλο, ο κος Γεωργιάδης παρατήρησε πως «αν είχατε φέρει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου στη Βουλή, πιθανόν να είχαμε προλάβει τις σημερινές εξελίξεις».
«Αποφασίσατε να πάρετε όλη την ευθύνη πάνω σας. Καλά είναι τα κολοκοτρωνέικα - αλλά σ' αυτήν τη δική σας συμφωνία κε Βούτση, έχετε υπογράψει πως δεσμεύεστε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε καμία μονομερή ενέργεια, και πως θα φέρετε μέτρα μονάχα εφόσον έχετε βρει δημοσιονομικά ισοδύναμα».
«Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο, καλή τη πίστη ότι έχετε κάνει τις αναγκαίες συνεννοήσεις, ώστε όλα αυτά που σήμερα ψηφίζουμε να μην αποτελούν λόγοι διακοπής της χρηματοδοτήσεως της χώρας» δήλωσε ο κος Γεωργιάδης προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται επίσης, πως σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαντά, εάν ο ίδιος υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, ο κος Γεωργιάδης απάντησε πως «πειθαρχεί στο κόμμα του».
Άμεση υπήρξε η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Ν. Βούτση:
«Αντί να λέτε ότι υπάρχει μονομερής ενέργεια ενάντια στη χώρα με το κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας, εξαιρώντας ακόμα και απ' το σχέδιο Ντράγκι τη χώρα που το έχει περισσότερο ανάγκη, έρχεστε και λέτε πως έχουμε εμείς την ευθύνη για στάση πληρωμών; Εγκαλείτε την κυβέρνηση για μονομερή ενέργεια; Να έχουμε μήπως ενοχές για το ότι δεν μας δίνουν τα κέρδη απ' τα ελληνικά ομόλογα;» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Θα έπρεπε να είστε αρκετά προβληματισμένος, γιατί έχουμε καταφέρει να περάσει η συζήτηση για πρώτη φορά σε πολιτικό επίπεδο - και ταυτόχρονα να έχουμε ένα θέμα που να απασχολεί για πρώτη φορά σε δημόσιο διάλογο μια άλλη εναλλακτική στρατηγική πέρα απ' τη λιτότητα. Θα κερδίσει χρόνο ο ελληνικός λαός, θα έρθουν άλλοι πολιτικοί συσχετισμοί και θα αλλάξει η ρότα» εκτίμησε ο κος Βούτσης.
- «Στην προεκλογική περίοδο λέγαμε πως δεν θα πάρετε αύξηση των εντόκων γραμματίων - και αυτό συμβαίνει σήμερα» ανταπάντησε ο Α. Γεωργιάδης. «Μας λέτε πως η κυβέρνηση είναι με το μαχαίρι στο λαιμό. Ποια κυβέρνηση των τελευταίων ετών δεν ήταν; Υπήρχε καμία κυβέρνηση με το μαχαίρι της χρεοκοπίας που να έκανε ό,τι ήθελε;»
«Έχετε πάρει τη χώρα και την πάτε στα βράχια. Ε, δεν θα σας αφήσουμε!» διατράνωσε ο βουλευτής της ΝΔ.
Στο ζήτημα επανήλθε αργότερα ο υπουργός για την Κοινωνική Ασφάλιση, Δημ. Στρατούλης:
«Θεωρώ αδιανόητο να ακούω απ' τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, τον κο Γεωργιάδη, όχι απλά να παπαγαλίζει τα επιχειρήματα των δανειστών και όσους επιχειρούν να εκβιάσουν την κυβέρνηση το λαό και την πατρίδα μας, αλλά να ειρωνεύεται και να λέει, "ωραία τα κολοκοτρωνέικα"! Να προσβάλλει και τη μνήμη των αγωνιστών του '21! Μέχρι εκεί φτάσανε;»
«'Ακουσα σήμερα εκπροσώπους των θεσμών, να λένε πως το παρόν νομοσχέδιο όπως και εκείνο για τις 100 δόσεις, συνιστούν "μονομερή ενέργεια". Δηλαδή τι θέλουν; Να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας χωρίς στέγη και ηλεκτρικό ρεύμα; Είναι δυνατόν να μιλάνε για "μονομερή ενέργεια" όταν καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα εισπράξουν για φέτος 1,46 δις ευρώ. Είναι δημοσιονομικό κόστος αυτό; Να μην συγκεντρώσει έσοδα το Δημόσιο;»
«Σε όσους κάνουν τέτοιες δηλώσεις από το εξωτερικό και σε κείνους που παίζουν το ρόλο της 5ης φάλαγγας, απαντούμε πως η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί, δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς - και το πρόγραμμά της θα το εφαρμόσει μέχρι τέλους» δήλωσε ο κος Στρατούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: