Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Λαπαβίτσας: Σχέδιο-τρέλα για δραχμή με... δελτίο στα καύσιμα

..

Συνέντευξη του Κώστα Λαπαβίτσα που θα συζητηθεί καθώς μιλά για δελτίο στα τρόφιμα, στα φάρμακα, για έλεγχο κεφαλαίων και μετάβαση στη δραχμή.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του αμερικανικού περιοδικού Jacobin, Sebastian Budgen, το σενάριο ενός Grexit είναι όλο και περισσότερο πιο συχνό και ο μόνος τρόπος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να αποφύγει τις υπαναχωρήσεις σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις της.
Οπως αναφέρει στο άρθρο του «για να συζητήσουμε αυτό το ερώτημα σε μεγαλύτερο βάθος, μιλήσαμε με το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό κοινοβούλιο Κώστα Λαπαβίτσα. Ο Λαπαβίτσας είναι με πολλούς τρόπους, ο αντι-Βαρουφάκης, όχι μόνο στο στυλ και την προσωπική πορεία, αλλά, το πιο σημαντικό από την άποψη της πολιτικής γραμμής, έχει γίνει η εικόνα που προσδιορίζει με σαφή τρόπο την ειλικρινή ρήξη με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».
Κάποιες από τις θέσεις του Κώστα Λαπαβίτσα στη συνέντευξή του, δημιουργούν αμηχανία.  
«.... Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει άμεσα ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και θα πρέπει να επιβάλει αμέσως σε ελέγχους στις τράπεζες. Είναι αυτονόητο. Θα πρέπει να κάνουμε ότι έκανε η ΕΕ στην υπόθεση με την Κύπρο. Τώρα, πόσο καιρό αυτοί οι έλεγχοι θα διαρκέσουν και τι μορφή θα πάρουν θα είναι ένα θέμα το πως εξελίσσεται η κατάσταση. Θα διαρκέσει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Και κάποια μορφή των ελέγχων κεφαλαίου θα παραμείνει ασφαλώς, όπως θα έπρεπε... Αυτό θα δημιουργήσει μια σειρά από νομικά ζητήματα-θα χρειαστούμε ένα στρατό δικηγόρων... Τα συμβόλαια σε ξένο νόμισμα θα είναι προβληματικά... ».
Ο δημοσιογράφος τον ρωτά «Και θέλετε να εμπιστευτείτε την ελληνική γραφειοκρατία να το κάνει αυτό δίκαια και αποτελεσματικά», για να πάρει την απάντηση από τον Κώστα Λαπαβίτσα «Δυστυχώς ναι.Εχουμε τέσσερις μήνες. Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες θα μπορούμε να πάρουμε όλα τα είδη δράσης για να προετοιμαστούμε».
«Συγκεκριμένα, μιλάμε για δελτίο, έτσι δεν είναι;»
Κώστας Λαπαβίτσας: «Ναι, μιλάμε για μια διαδικασία με δελτίο»και όπως εξηγεί ο κ. Λαπαβίτσας «Αφήστε με να σας πω μερικά πράγματα. Η Ελλάδα είναι στη μέση μιας ανθρωπιστικής κρίσης.Υπάρχει ήδη δελτίο στη χώρα, μόνο που περνάει μέσα από το πορτοφόλι. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν αρκετά χρήματα για να φάνε, υπάρχουν εκείνοι που στηρίζονται σε φυλλάδια και στα λεγόμενα κοινωνικά παντoπωλεία, με άλλα λόγια μέρη όπου τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε χαμηλές τιμές και ούτω καθεξής.
Ναι, αυτά είναι μηχανισμοί με δελτία, που υπάρχουν ήδη...»
Μιλώντας για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ ο 54χρονος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι «το επόμενο δύσκολο και άβολο πράγμα είναι να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες αγορές και τον αντίκτυπο της εξόδου σε αυτές. Υπάρχουν τρία κλειδιά: ενέργεια, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει πετρέλαιο, τρόφιμα και φάρμακα». 
Στο ερώτημα πόσο ζωτικής σημασίας σε αυτή τη διαδικασία είναι ησφυρηλάτηση εναλλακτικών συμμαχιών με χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Κίνα, το Ιράν;
Ο Κώστας Λαπαβίτσας απαντά «εντελώς κρίσιμη. Και υπάρχει λόγος να περιμένουμε καλές απαντήσεις από αυτές τις δυνάμεις. Εάν φέρουν την Ελλάδα σε αυτό το μονοπάτι»
http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: