Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Λαπαβίτσας: Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε - Μόνη λύση η έξοδος από το ευρώ

...
Είναι η τρίτη κατά σειρά συνέντευξη, μέσα σε πολύ λίγες ημέρες, όπου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας αποκρούει κάθε πιθανότητα η Ελλάδα να έρθει σε μια συμφωνία με τους εταίρους της. Τέτοια που να είναι ταυτόχρονα συμβατή με το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.
Νέα συνέντευξη που θα προκαλέσει αντιδράσεις, έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας αυτή τη φορά στην εφημερίδα του Βερολίνου «Der Tagesspiegel» και το «ThePressProject International», λέει χαρακτηριστικά: «Έχει έρθει η στιγμή για την Ελλάδα και τους εταίρους της να καταλάβουν πως μαστιγώνουν ένα νεκρό άλογο. Αντ' αυτού πρέπει να εργαστούν από κοινού για μια έξοδο που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συναίνεσης. Μετά από πέντε χρόνια κινδυνολογίας και παραπληροφόρησης, πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια πραγματική δημόσια συζήτηση».
Η στρατηγική τελείωσε
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων τόνισε: «Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει η εξής: να υπάρξει μια πολιτική ευθυγράμμιση των δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη ή γενικά να παίξει το ρόλο του καταλύτη στην Ευρωζώνη. Αυτή η στρατηγική έχει φτάσει τώρα στο τέλος της. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο καιρό θα μας πάρει για το καταλάβουμε. Είμαι αρκετά σκεπτικιστής. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθυγράμμιση, αλλά μηχανισμοί των θεσμών και η λογική της νομισματικής ένωσης.
Όσοι πιστεύουν πως μια απλή πολιτική αλλαγή φτάνει για να μεταμορφώσει αυτή τη λογική, έκαναν λάθος. Αυτό που έχουμε δει είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και ο ιδεολογικός μηχανισμός που επισυνάπτονται σε αυτόν, δεν είναι ευαίσθητοι στα επιχειρήματα που προέρχονται από τις εκλογικές ανακατατάξεις. Έτσι, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup αντανακλά πάνω σε αυτό».
Δύσκολη απόφαση και αιφνιδιασμός
Σε ερώτηση αν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται το τέλος της στρατηγικής του κόμματος, ο κ. Λαπαβίτσας απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας μεγάλος οργανισμός που αναπτύχθηκε γρήγορα. Δεν είναι ένα παραδοσιακό κόμμα της Αριστεράς γι' αυτό και έχει μια πληθώρα απόψεων και πολιτικών συνειδήσεων. Η ηγεσία του κόμματος γνωρίζει πως έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη απόφαση να πάρει.
Να επιμείνει στο προεκλογικό πρόγραμμα ή να αποδεχθεί αυτό που ζητούν οι θεσμοί (Brussels Group ή Τρόικα, πείτε το όπως θέλετε); Αυτά τα δύο δεν μπορούν να πάνε μαζί. Δεν υπάρχει μέση οδός. Δεν θα το επιτρέψει η Ευρωζώνη. Εάν πιστεύω πως η ηγεσία αιφνιδιάστηκε; Ναι, το υποθέτω ως ένα σημείο. Η ηγεσία πίστευε πως θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα μέσα στην Ευρώπη, να αλλάξει τις πολιτικές».
Κατά τον κ. Λαπαβίτσα, «η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει μια αληθινή εναλλακτική που είναι να φύγει από αυτή την αποτυχημένη νομισματική ένωση. Αυτός ήταν ξεκάθαρα ο μόνος δρόμος από την αρχή. Εάν πρέπει να εφαρμόσεις το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι ριζοσπαστικό, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά πως θα το κάνεις στα όρια της Ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει εντολή θα εκπληρώσει το πρόγραμμά του. Άμεσα ή έμμεσα έχει πάρει εντολή θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά αυτή η ερώτηση δεν τέθηκε ποτέ ευθέως στους πολίτες».
Το δημοψήφισμα
Όσο για την άποψή του για το δημοψήφισμα, λέει: «Δεν είναι το θέμα να συζητήσουμε για το δημοψήφισμα, αλλά για την εναλλακτική στρατηγική. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους ένας καθαρός διάλογος, κάτι που δεν είναι εύκολο έπειτα από πέντε χρόνια παραπληροφόρησης και εκφοβισμού.
Το κλίμα είναι δηλητηριασμένο. Αυτή τη στιγμή η καλύτερη πρόταση, κατά τη γνώμη μου είναι η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ με συναίνεση και ομαλότητα. Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ευρωζώνη δεν θέλει ένα Grexit. Το 2011 ο Σόιμπλε ήταν υπέρ της ιδέας. Τώρα αν τους το ζητήσει μια χώρα, μπορούν να το δεχθούν. Το τίμημα θα είναι η διαγραφή του χρέους, αλλά και η προστασία της συναλλαγματικής ισοτιμίας και η προστασία των τραπεζών. Η Ευρώπη θα κέρδιζε ηρεμία και ειρήνη για κάποια περίοδο. Το να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, δεν σημαίνει ότι πρέπει να φύγει από την ΕΕ.
Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: