Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Την Πέμπτη το πρωί η κρίσιμη πενταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες

...
Την Πέμπτη στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής συνάντηση, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Την πενταμερή είχε ζητήσει το πρωί της Τρίτης ο Ελληνας πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Η συνάντηση θα έχει σκοπό να προετοιμάσει όλες τις επόμενες κινήσεις και συναντήσεις - όπως αυτή του πρωθυπουργού με την καγκελάριο τη Δευτέρα στο Βερολίνο - ώστε να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες σύγκλισης και να ανιχνευτούν όριο προθέσεις όλων των πλευρών.
Στόχος του κ. Τσίπρας είναι να πετύχει πολιτική λύση σε ανώτατο επίπεδο, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα καθώς η ρευστότητα βρίσκεται στο ναδίρ και η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν τη στάση πληρωμών. Ο πρωθυπουργός, βλέποντας την άρνηση των ηγετών να βάλουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής το ελληνικό πρόβλημα, αλλά κι επειδή η συνάντηση με την κ. Μέρκελ θα αφορά σε όλα τα θέματα ελληνογερμανικού ενδιαφέροντος, αποφάσισε να προχωρήσει σ' αυτή την καθαρά διπλωματική κίνηση. Αν γίνει αποδεκτή, απεμπλέκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τη Σύνοδο η οποία θα ασχοληθεί με το Ουκρανικό και αφετέρου δεν εγκλωβίζεται ο κ. Τσίπρας στο να ζητά τη Δευτέρα από την κ. Μέρκελ να σταματήσει η «θηλιά» στο λαιμό της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός θα έχει στις 23 Μαρτίου συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο, ενώ στις 8 Απριλίου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.
Εκπρόσωπος πάντως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείσα το μεσημέρι της Τρίτης για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, της πενταμερούς συνάντησης που ζήτησε η ελληνική πλευρά, άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα μελετάται.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ για να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής. Η εκπρόσωπος σημείωσε, πάντως, ότι στην παρούσα φάση, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων.
Από την πλευρά του Βερολίνου βλέπουν θετικά κατ' αρχήν μια τέτοια συνάντηση η οποία δεν θα επηρεάσει το βασικό θέμα της Συνόδου, δηλαδή το Ουκρανικό, κάτι που δεν επιθυμεί η Αγκ. Μέρκελ. Βεβαίως από το Βερολίνο διαμηνύουν ότι η τρόικα δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τέτοιες συναντήσεις, θέλοντας να χαμηλώσει τις προσδοκίες.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: