Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Μεγαλύτερη πίεση αντί για "χαλάρωση" από την ΕΚΤ

..

Μεγαλύτερη πίεση αντί για "χαλάρωση" από την ΕΚΤ
του Γ. Αγγέλη
Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη στο EWG, αλλά και το συνολικό κλίμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» δεν βρήκε κοινό τόπο έστω και σε μέρος των θεμάτων που είχαν τεθεί στο τραπέζι καθώς επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά πως η ερμηνεία της συμφωνίας «γέφυρα» της 20ης Φεβρουαρίου είναι διαφορετική για τις δύο πλευρές.

Στο πλαίσιο αυτό και χωρίς ίχνος συμφωνίας στην διαπραγμάτευση, το ΔΣ της ΕΚΤ θα διατηρήσει την ίδια στάση στην συνάντηση που αρχίζει σήμερα (και ολοκληρώνεται αύριο), ως προς τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA παγώνοντας την «τροφοδοσία» στα ίδια περίπου επίπεδα, με μία μικρή ίσως αύξηση που δεν αλλάζει την ποιότητα και τον όγκο της χρηματοδότησης. Θυμίζουμε ότι στις δύο τελευταίες συναντήσεις (ανά εβδομάδα) η αύξηση που επέτρεψε το ΔΣ της ΕΚΤ στην χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΤτΕ μέσω ELA, ήταν 500 και 600 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Υπό τις συνθήκες αυτές τα ταμειακά περιθώρια του ΥΠΟΙΚ για την ταυτόχρονη εξόφληση χρέους και μισθών συντάξεων εξαντλούνται ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι «κουμπαράδες» του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ασφαλιστικών ταμείων. Άλλωστε τα χρονικά περιθώρια που έχουν δοθεί στην διαπραγμάτευση έχουν συναρτηθεί με τις ταμειακές δυνατότητες του ΥΠΟΙΚ…

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι από πλευράς EWG εκτιμάται ότι παρά τα προβλήματα στην διαπραγμάτευση τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας δεν έχουν εξαντληθεί προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα στο τέλος του μήνα. 

Εάν αυτό γίνει, τότε και ο γόρδιος δεσμός του χρηματοδοτικού προβλήματος θα μπορεί να αντιμετωπισθεί, καθώς θα ενεργοποιηθεί αφ’ ενός η χαλάρωση του πλαισίου χρηματοδότησης από την ΕΚΤ (επέκταση εκδόσεων εντόκων με συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος) και αφ’ εταίρου η  τμηματική απόδοση του υπολοίπου των δόσεων του δανείου.

Το κλίμα πάντως που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα γίνεται και πάλι ασφυκτικό για την Αθήνα – όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν όταν εξαντλούνται τα περιθώρια συμφωνίας - και η προσδοκία να δοθεί πολιτική διέξοδος εκτός ατζέντας στην Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας έχει – σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες – πολύ μικρές πιθανότητες.

Άλλωστε στο Βερολίνο η …ανάγνωση της πρωτοβουλίας Merkel να συναντήσει τον κ. Τσίπρα δεν συνδέεται με προθέσεις χαλάρωσης των πιέσεων από την πλευρά της γερμανίδας καγκελαρίου αλλά το αντίθετο, με αύξηση των πιέσεων για επιτάχυνση συμφωνίας στο πλαίσιο της εκκρεμότητας της 5ης αξιολόγησης.
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: