Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Αντιδράσεις για την Επιτροπή Ελέγχου Χρέους

..
Η απόφαση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου να προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, την οποία δημοσιοποίησε χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Κοινοβούλιο, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τον χώρο της αντιπολίτευσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που η πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου θορύβου στην πολιτική σκηνή, ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι για επιλογές της συναντά βέλη κριτικής και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται η περίπτωση με την πρωτοβουλία της να θέσει ζήτημα εγκυρότητας του αποτελέσματος ονομαστικών ψηφοφοριών της Βουλής όταν σε αυτές δεν συμμετέχουν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρ. Αυγής, ενώ δεν περνούν ασχολίαστες και περιπτώσεις που αφορούν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, με τον εκ των αντιπροέδρων Γ. Μπαλάφα να εκφράζει δυσφορία για τη διαδικασία διεξαγωγής συνεδρίασης επιτροπής της Βουλής στην οποία προήδρευε η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Η συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους αποτελεί ελάχιστο χρέος προς την κοινωνία και την ευρωπαϊκή κοινότητα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη», σημείωσε χθες η κ. Κωνσταντοπούλου, για να συμπληρώσει λέγοντας ότι η επιτροπή «θα είναι εξωστρεφής, ανοιχτή στην κοινωνία» και θα λειτουργεί με υποεπιτροπές που θα μελετούν το θέμα «κατά περίοδο και ανά είδος του χρέους». Η πρώτη συνάντηση της εν λόγω επιτροπής, στην οποία κεντρικό ρόλο θα έχουν η κ. Σοφία Σακοράφα και ο Βέλγος ειδικός επιστήμονας κ. Ερίκ Τουσέν, θα γίνει στις αρχές Απριλίου στην Αθήνα, ενώ υπάρχει προσδοκία πως κάποια πρώτα συμπεράσματα θα είναι δυνατόν να παρουσιαστούν σε διεθνές συνέδριο τον Ιούνιο.
«Μείζον πρόβλημα»
«Η κ. Κωνσταντοπούλου εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για το εθνικό Κοινοβούλιο. Παραβιάζει συστηματικά κάθε έννοια διαλόγου και διακομματικής συνεννόησης όπως ίσχυε από το 1974 μέχρι και την ανάδειξή της στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Οι εξαγγελίες της για σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους μάς κάνουν και αναρωτιόμαστε: Ποιος δίνει την κατεύθυνση σε αυτή την κυβέρνηση; Ο κ. Τσίπρας ή η κ. Κωνσταντοπούλου;», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ν.Δ. «Η κ. Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να υποκαταστήσει και τον Γ. Βαρουφάκη. Και στον νέο της ρόλο ως υπερυπουργού Οικονομικών, υιοθετεί την ατζέντα Καμμένου. Προσχώρησε στους ΑΝΕΛ η πρόεδρος της Βουλής;», σημειώνεται σε ανακοίνωση του «Ποταμιού». «Μέσα στα πολλά και μεγάλα προβλήματά της, η χώρα απέκτησε και ένα νέο, την κυρία πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί τι εκτρέφουν;», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ. «Πάγια θέση της Χ.Α. είναι ο λογιστικός έλεγχος», υπογραμμίζεται ανάμεσα στα άλλα σε ανακοίνωση της Χ.Α.
Σημειώνεται ότι η επιτροπή αυτή δεν θα είναι διακομματική, όπως οι γνωστές, όπως κι εκείνη για τις γερμανικές οφειλές: συγκροτείται με απόφαση της προέδρου (βάσει προβλέψεων του Κανονισμού έχει αυτή τη δυνατότητα), ενώ το κόστος λειτουργίας της θα καλύπτεται επίσης με προεδρικές αποφάσεις. Πάντως, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι θα υπάρξει κόστος μόνο για λειτουργικά και οδοιπορικά έξοδα και πως δεν θα υπάρχουν αμοιβές για τα μέλη της.
Λίγες ώρες πριν από τις ανακοινώσεις της προέδρου, σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής, αντικείμενο της οποίας ήταν η ακρόαση προτεινομένων από την κυβέρνηση προσώπων για τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Γ. Μπαλάφας εξέφρασε έντονα τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι η διαδικασία είχε βγει εκτός χρονικών ορίων (διήρκεσε για περισσότερο από έξι ώρες) καθώς οι βουλευτές που ελάμβαναν τον λόγο αγόρευαν χωρίς χρονικό περιορισμό με ανοχή της κ. Κωνσταντοπούλου. «Γίνονται διαλέξεις εφ’ όλης της ύλης, κάτι που δείχνει ναρκισσισμό για όποιον το κάνει, και δεν αναφέρομαι σε εσάς, κυρία πρόεδρε», είπε ο κ. Μπαλάφας. «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη διαδικασία», πρόσθεσε. «Θα τα συζητήσουμε στη διαδικασία Κανονισμού της Βουλής», σχολίασε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: