Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Morgan Stanley: Τα πέντε πολιτικά λάθη που μπορούν να οδηγήσουν στο Grexit...

..

Morgan Stanley: Τα πέντε πολιτικά λάθη που μπορούν να οδηγήσουν στο Grexit Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από το ευρώ. Η Ευρωζώνη, επισήμως, δεν δείχνει να...
διατεθειμένη να της ανοίξει την πόρτα. Το Grexit, όμως, προβάλλει -εκ νέου- ως μια πιθανότητα.

Και μπορεί να μη βρίσκεται στην πρώτη θέση των επιλογών, ωστόσο τρομάζει ακόμη και στη σκέψη. Αυτό αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού οικονομικού σάιτ Baroon's, που διαβλέπει τον φόβο πίσω από τις φήμες και σημειώνει πως τα οικονομικά δεδομένα για την Ελλάδα είναι αρκούντως επιβαρυντικά. Ήτοι: έχει άμεσες αποπληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν, τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει, οι καταθέσεις κάνουν φτερά, πρόσβαση στις αγορές δεν έχει και στην κορυφή του παγόβουνου στέκει η απροθυμία των εταίρων να της προσφέρουν οικονομική βοήθεια.

Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε ένα Grexit; Στο σχετικό άρθρο επισυνάπτονται και οι εκτιμήσεις του επικεφαλής οικονομολόγου για την Ευρώπη της Morgan Stanley, Ντανιέλε Αντονούτσι, που σημειώνει τα πέντε βασικά λάθη πολιτικής που, ναι, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα Grexit.

Αυτά είναι:

Έλεγχος κεφαλαίων: Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκδώσει IOUs για να καλύπτει τα έξοδά της -ένα είδος «διπλού νομίσματος» που θα κυκλοφορούσε στην εγχώρια αγορά- και συνάμα να εισήγαγε ελέγχους κεφαλαίων για να παρεμποδιστεί η ένταση στις εκροές καταθέσεων.
Νομισματική μετάβαση: Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τα εγχώρια στοιχεία ενεργητικού και παθητικού σε δραχμές σε μια συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία (στη βάση «ένα προς ένα» με το ευρώ, αν και η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής είναι δεδομένο πως υποτιμηθεί).
Εκτύπωση (πολλών) δραχμών: Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ελληνική κεντρική τράπεζα δεν θα είναι πλέον μέρος του Ευρωσυστήματος.
Χρεοκοπία στο εξωτερικό χρέος: Το εγχώριο χρέος θα υποτιμηθεί σε δραχμές, ενώ το εξωτερικό χρέος σε ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος του χρέους θα αυξηθεί, «πιθανότατα προκαλώντας μια χρεοκοπία, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων των (eurodenominated) ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία είναι γραμμένα στο αγγλικό δίκαιο».
Τελεί υπό αμφισβήτηση η ένταξη στην ΕΕ: Ακόμα κι αν δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, είναι πιθανό η Ελλάδα να πρέπει να φύγει από την ΕΕ. Αυτό θα σήμαινε τον αποκλεισμό της χώρας από την ενιαία αγορά και, ίσως, από την περιφερειακή οικονομική βοήθεια.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει την απειρία του»

Από τη μεριά του, ο αναλυτής της Teneo Intelligence, Βολφάνγκο Πίκολι, προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα χτυπήσει το κεφάλι της στον τοίχο». Βραχυπρόθεσμα λόγω της έλλειψης κονδυλίων ή τον Μάιο με Ιούνιο, όταν θα ελεγχθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να προχωρήσει και αυτές θα υπολείπονται των προσδοκιών.

Γράφει συγκεκριμένα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει το τίμημα της απειρίας του και της περιορισμένης έκθεσής του στον έξω κόσμο πριν κερδίσει τις εκλογές. Προσκολλημένος στη δική του εθνική-λαϊκιστική ρητορική, ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει ρωγμές στο εσωτερικό του κόμματός του και απομόνωση στο εξωτερικό. Ίσως, σε τελική ανάλυση, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκαστεί να υιοθετήσει την έσχατη λύση του δημοψηφίσματος για την επόμενη οικονομική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή η πιθανότητα ενός Grexit είναι μόλις στο 20%. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε εντολή να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση θα ''εκραγεί'' πριν καν ξεκινήσει να κάνει συζητήσεις επί του θέματος»...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: