Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Παρουσιάστηκε η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση (download)


Πέμπτη 04 Αυγούστου 2011


Την καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου για τις επιχειρήσεις και για το δημόσιο ανακοίνωσαν σήμερα κατά τη διάρκεια κοινής ..
συνέντευξης τύπου, οι ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, «η χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου αποτελεί πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας προς την Πολιτεία, καθώς θα διευκολύνει σημαντικά και θα αλλάξει ριζικά τα συναλλακτικά μας ήθη». Ταυτόχρονα, συνέχισε ο υπουργός, «μπορεί να αποτελέσει και θα αξιοποιηθεί κατάλληλα, και σημαντικό εργαλείο ελέγχου στα χέρια του Κράτους, καθώς μέσα από την αυτοματοποίηση των διαδικασιών τιμολόγησης, διευκολύνεται σημαντικά και ο οικονομικός έλεγχος των επιχειρήσεων από το Δημόσιο».

Αν ληφθεί υπόψη ότι ο ετήσιος αριθμός τιμολογίων που εκδίδονται στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 200 με 250 εκ. ευρώ, τότε το μέγεθος του οικονομικού οφέλους που θα μπορούσε να προκύψει για τις επιχειρήσεις συνολικά, με την εφαρμογή της πλήρους ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές τους, μπορεί να ανέλθει τουλάχιστον στο 1 δις ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Παντελής Οικονόμου, ανέφερε ότι το ηλεκτρονικό τιμολόγιο κάνει πράξη την ανάγκη «να υπάρξει μια άλλη σχέση του φορολογούμενου με τη φορολογική αρχή, του πολίτη ή της επιχείρησης με το κράτος». «Πρέπει να φτάσουμε κάποια στιγμή, χωρίς να διαταράξουμε τις σημερινές σχέσεις των πολιτών με τη φορολογική αρχή, αλλά αντίθετα να τις εξομαλύνουμε και να τις κάνουμε πιο έντιμες και πιο καθαρές, ώστε κάποια στιγμή ο κάθε ένας από το σπίτι του να μπορεί να κάνει τη δουλειά του και να συναλλάσσεται με την εφορία», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Κατά τη δική του παρέμβαση, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Παντελής Τζωρτζάκης, έκανε λόγο για «σημαντική συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων», προκειμένου να καθιερωθεί το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, ενώ προωθείται ήδη ,όπως είπε, το e-payment, οι ηλεκτρονικές πληρωμές δηλαδή. Παράλληλα, ο κ. Τζωρτζάκης έθεσε ως βασικό στόχο και τη διασύνδεση των μητρώων που υπάρχουν σήμερα. «Δηλαδή εγώ αυτή τη στιγμή σαν φυσικό πρόσωπο, έχω κάποια στοιχεία στο ληξιαρχείο, κάποια στην Εφορία, κάποια στο ΑΜΚΑ, έχω κάποια σπίτια, κάποια οικόπεδα και όλα αυτά θα πρέπει  να διασυνδεθούν με ένα ενιαίο τρόπο, γύρω από το φυσικό πρόσωπο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, συμφωνήθηκε και από τα τρία συναρμόδια υπουργεία τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας, τα οποία είναι:

  • Μέχρι το Σεπτέμβριο 2011, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση κοινωνικούς εταίρους το ενιαίο πρότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου
  • Δράσεις ενημέρωσης και διάδοσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης βήμα έως το τέλος του χρόνου
  • Υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το δημόσιο (Business to Government – B2G)
  • Καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές μεταξύ φορέων του Δημοσίου (Government to Government – G2G)
  • Δράσεις κρατικών ενισχύσεων, όπως ένα επιχειρηματικό κουπόνι που θα δίνεται προς τις επιχειρήσεις, ώστε η μετάβαση και η προσαρμογή στο νέο σύστημα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά



ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
http://spnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: