Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Τραπεζικό σύστημα


Από το ξέσπασμα της βαθιάς οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, με συναινετική στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το..
τραπεζικό σύστημα της χώρας έμεινε στο απυρόβλητο. Και ορθώς.
ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ τα αρχικά ρεπορτάζ της «Ε» για διαπιστωμένη υπεξαίρεση από βασικό μέτοχο σε μικρή τράπεζα για να καταρρεύσει η προγενέστερη εικόνα περί ασφάλειας του τραπεζικού συστήματος. Και τούτο γιατί ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, με το εσωτερικό έγγραφό του που έδωσε στη δημοσιότητα, επέπληξε την ιεραρχία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που διαφώνησε -τηρώντας αυστηρά το νόμο και τον κανονισμό- με την υπέρμετρη στήριξη της ίδιας τράπεζας, που αντιμετώπιζε «ισχυρά προβλήματα ρευστότητας». Η βαριά επίπληξη του υπουργού προς τους κρατικούς υπαλλήλους, επειδή... τήρησαν αυστηρά το νόμο και τον κανονισμό, αιτιολογήθηκε με μια ζοφερή περιγραφή σεναρίου κατάρρευσης τραπεζών και ενδεχόμενη αδυναμία στήριξής τους από το Δημόσιο, αν παρουσιαστεί φαινόμενο τραπεζικού ντόμινο.
Η «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ» αυτή υπουργική περιγραφή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα ασφάλειας και σταθερότητας που παρουσιάζεται στις επίσημες τοποθετήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. (Στο κάτω κάτω της γραφής, ο κρατικός κορβανάς έχει «βάλει στην μπάντα» για τις εμπορικές τράπεζες το ιλιγγιώδες ποσό που φτάνει και τα 11 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο 2005-2009 το ποσό αυτό δεν ξεπερνούσε τα 3-4 δισ.)
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να προστατεύσει τα νώτα του, καθώς... απομακρύνεται -σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, πράγμα που συνεχώς επαναλαμβάνει- από την αυστηρή τήρηση του νόμου, μόλις χθες και επί τροχάδην παρουσίασε προσθήκη σε πολυνομοσχέδιο, με το οποίο επιτρέπει στον εαυτό του... αναδρομικώς να αιμοδοτεί εκτάκτως με δημόσιο χρήμα εμπορικές τράπεζες, όταν συντρέχουν λόγοι απειλής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος...
ΕΤΣΙ, μέσα σε μόλις δύο ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών -πάντα σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος- δίνει την εντύπωση στους Ελληνες πολίτες ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ασφαλή και σίγουρα στον τραπεζικό τομέα όσο θα ήθελε ή έπρεπε να είναι.
ΑΝ ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται σκοπίμως τον «τραπεζικό κίνδυνο» για να καλύψει... αναδρομικώς από το 1997 κινήσεις και αποφάσεις του που δεν στηρίζονται βαριά πάνω στον υφιστάμενο νόμο και κανονισμό, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσουν πολύ προσεκτικά σήμερα οι βουλευτές που θα ψηφίσουν στη Βουλή τη συγκεκριμένη προσθήκη.
ΑΝ όμως ο «κίνδυνος» για τις τράπεζες είναι πραγματικός, τότε ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση μπορεί να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Το πιθανό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα, άμεσα και αποτελεσματικά.
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: