Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

«Δεν πληρώνω» και τα κοινόχρηστα - Εκατομμύρια ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί. Τακτοποίηση με δόσεις ή και με πιστωτικές κάρτες επιδιώκουν τα γραφεία διαχείρισης.

http://www.makthes.gr/filestore/modules/news/78405/m005f01cxs50.jpg

Πέμπτη 04 Αυγούστου 2011 /
της Σοφίας Χριστοφορίδου
Σε εκατομμύρια ευρώ μετρώνται πλέον οι απλήρωτοι λογαριασμοί κοινοχρήστων στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σε κάθε γραφείο διαχείρισης κοινοχρήστων υπάρχουν συσσωρευμένες..
οφειλές της τάξης των 300.000-500.000 ευρώ, από όσους σταμάτησαν να http://www.makthes.gr/filestore/newspapers/newspaper_small.jpg
εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους εδώ και ένα χρόνο. Κάθε πολυκατοικία έχει τουλάχιστον δύο με τρία διαμερίσματα όπου οι ένοικοι έμειναν άνεργοι ή έπαψαν να έχουν πελάτες στα καταστήματά τους και ακολουθούν τη μέθοδο “δεν πληρώνω”.
Η δαπάνη θέρμανσης είναι αυτή που “φουσκώνει” τα κοινόχρηστα: αν για παράδειγμα ένα διαμέρισμα έχει κατά μέσο όρο λογαριασμό 120 ευρώ τον μήνα, τα 100 αντιστοιχούν στην κατανάλωση πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, καθώς το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα αυξηθεί, λόγω της σταδιακής αύξησης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Μέχρι πέρσι πολλοί μπορούσαν να εξοφλήσουν το 60% της οφειλής τους μέχρι τον Μάρτιο και πλήρωναν τα υπόλοιπα σταδιακά, καταφέρνοντας να μηδενίσουν το χρέος τους μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Φέτος η χρονιά ήταν ακόμη πιο δύσκολη. Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, το 15%-20% των ενοικιαστών ή των ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες είχε δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους. Οι εταιρείες διαχείρισης κοινοχρήστων προχωρούν αυτό το διάστημα σε εκκαθαρίσεις, διακόπτοντας τη συνεργασία με πολυκατοικίες που έχουν αφήσει ανεξόφλητους λογαριασμούς πάνω από ένα χρόνο. Η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τον Οκτώβριο, όταν θα πρέπει να γίνει ο εφοδιασμός με πετρέλαιο. Προβλέπεται τότε ολόκληρες οικοδομές να μην έχουν θέρμανση, αφού εξαιτίας της στάσης πληρωμών ορισμένων ενοίκων και της εξάντλησης των αποθεματικών δεν θα υπάρχουν χρήματα για να γεμίσουν οι λέβητες.

Δόσεις από 10 ευρώ και πιστωτική κάρτα
Γι’ αυτό προσπαθούμε να κάνουμε διακανονισμό, ώστε να μπορέσουν να εξοφλήσουν την οφειλή των προηγούμενων μηνών πριν έρθει ο επόμενος χειμώνας”, αναφέρει η Ελένη Ιακωβίδου από το γραφείο διαχείρισης κοινοχρήστων “Πολυκατοικείν”. “Προτείνουμε να μας δίνουν από 10 έως 50 ευρώ την εβδομάδα για να μειώσουν σταδιακά την οφειλή. Σκεφτόμαστε ακόμα και τη λύση της αποπληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας”. Η πλειοψηφία όσων σταμάτησαν να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους έχουν οφειλές της τάξης των 1.000 ευρώ, αν και σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ, δημιουργώντας ένα άθροισμα της τάξης των 400.000 ευρώ για το συγκεκριμένο γραφείο.
Άλλη εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, που έχει υπό τη διαχείρισή της 2.500 διαμερίσματα, μετράει απλήρωτους λογαριασμούς πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων οι 200.000 ευρώ προστέθηκαν τον περασμένο χειμώνα. Ανάλογα είναι τα ποσά που καταγράφουν στα βιβλία τους ως οφειλές και οι υπόλοιπες 25 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση και διαχείριση κοινοχρήστων. Τα ποσά αυτά δεν βαρύνουν τα γραφεία διαχείρισης, αλλά τους ενοίκους της πολυκατοικίας στους οποίους είναι χρεωμένη η οφειλή.

Τα αφήνουν τελευταία
“Η κρίση έχει εξοντώσει τα περισσότερα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος. Ορισμένοι χρωστούν έως και 15 μήνες, από τον χειμώνα του 2010” αναφέρει ο Στέφανος Καργάκης από το γραφείο διαχείρισης κοινοχρήστων “Οργάνωση”. Όπως σημειώνει, σε κάθε δέκα διαμερίσματα υπάρχουν ένα ή δύο που δεν εξοφλούν τα κοινόχρηστα. Συνήθως δεν πρόκειται για “μπαταχτσήδες”, αλλά για άτομα που “μέχρι πρότινος δεν είχαν κανένα πρόβλημα και τώρα δεν καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα. Είναι άνεργοι που ψάχνουν επί μήνες δουλειά ή μικροεπαγγελματίες που ζουν με την ελπίδα ότι η επιχείρησή τους θα ξαναζωντανέψει. Επίσης, μικρομεσαίοι που είδαν τον μισθό τους να μειώνεται και επιλέγουν πρώτα να πληρώνουν λογαριασμούς, δάνεια ή κάρτες, φροντιστήρια των παιδιών κλπ. και αφήνουν τελευταία τα κοινόχρηστα. Οι συνταξιούχοι είναι συνήθως συνεπείς. Έστω και αν παίρνουν μικρή σύνταξη, το πρώτο που πληρώνουν είναι οι λογαριασμοί τους”, αναφέρει.

Στα δικαστήρια
Τι γίνεται όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο; Αν πρόκειται για ενοικιαστή το γραφείο κοινοχρήστων απευθύνεται στον ιδιοκτήτη, ενώ σε πρώτη φάση οι απλήρωτοι λογαριασμοί καλύπτονται από τα αποθεματικά της πολυκατοικίας. Εάν κάποιος από τους ιδιοκτήτες αρνείται την εξόφληση της οφειλής του, ο διαχειριστής οφείλει να τον παραπέμψει στη συνέλευση των συνιδιοκτητών και να αφήσει αυτήν να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες. “Συνήθως δείχνουν κατανόηση, γιατί όλοι λίγο πολύ καταλαβαίνουν την κατάσταση. Σε μερικές περιπτώσεις διακόπτεται η συνεργασία με το συνεργείο καθαριότητας και αυτός που χρωστάει αναλαμβάνει να σφουγγαρίζει τις σκάλες”, λέει ο κ. Καργάκης. Συνήθως τα οφειλόμενα καλύπτονται από τους συνιδιοκτήτες, αλλά όταν δεν υπάρξει συμφωνία η κατάσταση ξεφεύγει - κάποιοι συνιδιοκτήτες παίρνουν την πρωτοβουλία να μπλοκάρουν τη διέλευση του ασανσέρ από τον όροφο του οφειλέτη, κλείνουν καυστήρες και διακόπτες ηλεκτρικού, διακόπτουν τον καθαρισμό του κτιρίου κλπ.
Σε άλλες περιπτώσεις, όταν δεν συμφωνήσουν οι υπόλοιποι ένοικοι και οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπερνούν τα 700 ευρώ ανά διαμέρισμα, αποστέλλεται εξώδικος επιστολή και στη συνέχεια ακολουθείται η οδός της δικαιοσύνης. Αγωγή υποβάλλει η συνέλευση της πολυκατοικίας (ή ορισμένοι ιδιοκτήτες), ζητώντας έκδοση διαταγής πληρωμής ή κατάσχεση. Οι διαφορές κοινοχρήστων εκδικάζονται κατά τη διαδικασία των μισθωτικών διαφορών, η οποία είναι (συγκριτικά) πιο σύντομη από την τακτική διαδικασία. “Χθες κατέθεσε μια δικηγόρος αγωγή ενοίκων μιας πολυκατοικίας προς κάποιον που δεν πλήρωνε. Η πρώτη δικάσιμος είναι τον Μάρτιο του 2012 και με μια αναβολή θα περάσει ενάμισης χρόνος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση” αναφέρει η κ. Ιακωβίδου. Έως ότου γίνει το δικαστήριο, το διαμέρισμα που δεν πληρώνει συνυπολογίζεται στα κοινόχρηστα και το ποσό που του αναλογεί επιμερίζεται στα υπόλοιπα διαμερίσματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων καλούνται να καλύψουν και τα δικαστικά έξοδα.
 


Τι γίνεται στις περιπτώσεις που μένουν απλήρωτα κοινόχρηστα

Τι γίνεται με τον μισθωτή που δεν πληρώνει τα κοινόχρηστα.
Τα κοινόχρηστα κατά βάση βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Συνεπώς, δικαστικά επιδιώξιμα είναι μόνο από τον ιδιοκτήτη με κατάθεση αγωγής από τον διαχειριστή. Στην πράξη ο ιδιοκτήτης συμφωνεί με τον ενοικιαστή στη σύμβαση μισθώσεως ότι κάθε κοινόχρηστη δαπάνη που θα βεβαιώνεται στον ιδιοκτήτη θα βαρύνει -χάρη της σύμβασης μισθώσεως- τον μισθωτή.

Τι πρέπει να προσέξει ο ιδιοκτήτης.
Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει κατά τη σύνταξη της σύμβασης μισθώσεως να συμπεριλάβει δύο απαραίτητους όρους. α) Να υποχρεώσει τον μισθωτή να αποδεχτεί τον κανονισμό της πολυκατοικίας και β) να μεταθέσει το βάρος των κοινόχρηστων δαπανών στον μισθωτή.

Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ο διαχειριστής σε περίπτωση μη πληρωμής κοινοχρήστων;
Ο διαχειριστής έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη δικαστική καταβολή των οφειλόμενων κοινόχρηστων δαπανών. Συνήθως και σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, ο ιδιοκτήτης βαρύνεται με τις κοινόχρηστες δαπάνες, οπότε και τις περισσότερες φορές είναι ο εναγόμενος στα δικαστήρια. Ωστόσο ο διαχειριστής έχει το δικαίωμα να στραφεί πλαγιαστικώς κατά του μισθωτή και να ζητήσει από αυτόν να πληρώσει τα χρήματα που θα έδινε ο ιδιοκτήτης σε περίπτωση που ήταν εναγόμενος. Αυτό το δικαίωμα δίδεται στον διαχειριστή δυνάμει της σύμβασης μισθώσεως μεταξύ ιδιοκτήτη και μισθωτή.

Μπορεί να εκδοθεί διαταγή πληρωμής για οφειλή κονοχρήστων;
Δεν αποκλείεται και η έκδοση διαταγής πληρωμής σε βάρος του ιδιοκτήτη για οφειλές κοινοχρήστων. Απαιτείται όμως η τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων για μια τέτοια ενέργεια.

Τι ισχύει για τα κενά διαμερίσματα και τις ζημιές, επιδιορθώσεις και βλάβες της πολυκατοικίας;
Οι ιδιοκτήτες βαρύνονται με την καταβολή των κοινοχρήστων δαπανών κατά τον λόγο των χιλιοστών των ιδιοκτησιών τους, όπως αυτός προβλέπεται στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και στον κανονισμό της οικοδομής.

Τι έγγραφα απαιτούνται για να γίνει η διεκδίκηση των χρημάτων σε περίπτωση οφειλής των κοινοχρήστων;
α)
Η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης ιδιοκτησίας.
β) Η κτήση της κυριότητας εκ μέρους του εναγομένου (οφειλέτη - ιδιοκτήτη) της οριζόντιας ιδιοκτησίας.
γ) Η ιδιότητα του ενάγοντος - διαχειριστή με προσκόμιση του πρακτικού γενικής συνέλευσης που του αναθέτει τη σχετική εντολή.
δ) Τα ποσοστά συμμετοχής της ιδιοκτησίας του εναγομένου (οφειλέτη - ιδιοκτήτη) στις συγκεκριμένες κοινόχρηστες δαπάνες.
ε) Τα τιμολόγια και οι αποδείξεις καταβολής των δαπανών.
στ) Το επιμέρους ποσό που οφείλεται από τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: