Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Επανεξετάζεται η νέα χάραξη - Απαντήσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος για τον αγωγό φυσικού αερίου στον Πλαταμώνα

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/7c7c638ef981276293e3733a3f885395_L.jpg 


Πέμπτη 04 Αυγούστου 2011
Την επανεξέταση της μετατόπισης του αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή του Πλαταμώνα διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής... Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης απαντώντας την επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου ο οποίος επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα καταστροφής του αστικού περιβάλλοντος και ανεπανόρθωτης υποβάθμιση της περιοχής.

Ο κ. Παπαγεωργίου, αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτησή που συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 1 Αυγούστου 2011, στην Ολομέλεια της Βουλής, επεσήμανε πως στη νότια Πιερία λόγω των έργων που έγιναν τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην αλλοίωση του περιβάλλοντος. Ένα από τα προβλήματα είναι η μετατόπιση του Κεντρικού Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης στον Πλαταμώνα λόγω διασταύρωσης με την κατασκευαζόμενη σήραγγα της ΠΑΘΕ. Η μετατόπιση αυτή γίνεται κατάντη της σημερινής εθνικής οδού εντός της οικιστικής περιοχής του Πλαταμώνα με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της περιοχής και την ακύρωση κάθε προσπάθειας ανάπτυξης. Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου:
«Σας μεταφέρω την αγωνία και θέλω την προσωπική σας ενασχόληση κ. Υφυπουργέ, αλλά και το προσωπικό σας ενδιαφέρον, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να περιφρουρηθεί το περιβάλλον, να περιφρουρηθεί ο οικισμός, να περιφρουρηθούν τα συμφέροντα και να περιφρουρηθούν η αισθητική και αυτό το τοπίο το οποίο είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, αυτό το περιουσιακό στοιχείο του Νομού Πιερίας και του Πλαταμώνα»

Θα επανεξεταστεί η νέα χάραξη του αγωγού
Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης συμφώνησε πως η περιοχή του Πλαταμώνα είναι μία από τις πιο όμορφες περιοχές, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης και πως η περιοχή αυτή, κατά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας ακριβώς των έργων υποδομής που έχουν δημιουργηθεί εκεί, έχει υποστεί μία σημαντική αισθητική και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Παρέθεσε τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι αρμόδιες εταιρίες (ΔΕΣΦΑ, ΑΣΠΡΟΦΩΣ) υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή η μετατόπιση του αγωγού είναι απόσταση 25 μ. από τα οικοδομικά τετράγωνα, ενώ οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας είναι 20 μ. από τον άξονα του αγωγού.
Ο κ. Μανιάτης, παρά τα στοιχεία των αρμοδίων εταιρειών,  τόνισε πως είναι πολύ εύλογο το ενδιαφέρον, του κ. Παπαγεωργίου, προκειμένου η επιβάρυνση της περιοχής, είτε να ελαχιστοποιηθεί είτε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στο αίτημα του κ. Παπαγεωργίου για μια τροποποίηση και μια ανοχή από τις εταιρείες και ένα μεγαλύτερο κόστος, ώστε να περιφρουρηθεί  αυτό το αμυθήτου αξίας περιβάλλον, το ιστορικό περιβάλλον του Πλαταμώνα, το οποίο δεν μπορούμε να «βιάζουμε» άλλο στο όνομα της ανάπτυξης, στο όνομα του χαμηλού κόστους, ο κ. Μανιάτης απάντησε:
«Κύριε συνάδελφε, πρέπει να σας πω ότι συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα είπατε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητά κανείς το κόστος σε περίπτωση που είναι να διασώσει μια αισθητικά και περιβαλλοντικά πανέμορφη περιοχή. Θέλω να ελπίζω ότι δεν είναι αυτό το κίνητρο του ΔEΣΦΑ. Επιφυλάσσομαι, όμως, να το ελέγξω και σας βεβαιώνω ότι εάν πρόκειται για θέμα κόστους και μόνο η μετατόπιση κατά λίγα μέτρα ή κατά λίγες δεκάδες μέτρα του αγωγού, να είστε βέβαιος ότι θα γίνει.
Δεύτερον, με βάση τα στοιχεία που μου έδωσε η εταιρεία, κατ’ αρχήν, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο αγωγός είναι υπόγειος, δεν φαίνεται. Άρα, οπτικά δεν υποβαθμίζει. Επίσης, γνωρίζετε ότι στα είκοσι μέτρα από τη μια πλευρά και την άλλη πλευρά του άξονα του αγωγού επιτρέπεται η δόμηση. Με διαβεβαιώνουν ότι το πλησιέστερο όριο είναι στα είκοσι πέντε μέτρα. Άρα, επίσης δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην περιουσία των ανθρώπων. Ξαναεπιφυλάσσομαι να το ξαναδώ. Σας βεβαιώνω ότι θα ζητήσω από τη διοίκηση της εταιρείας να σας ενημερώσει και προσωπικά μετά το ενδιαφέρον που επιδείξατε, έτσι ώστε να δούμε μήπως μπορούμε να έχουμε βελτιωτικές προσεγγίσεις, ώστε πραγματικά να μην υπάρχει, κύριε Πρόεδρε, κανένα απολύτως πρόβλημα για την περιοχή»

Δεν υπάρχουν σχόλια: