Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ Μηνιαίο επίδομα 625 ευρώ και ασφαλιστική κάλυψη

http://content-aka.feed.gr/filesystem/images/20110705/engine/newego_LARGE_t_1101_53621865_type12128.jpg
Πέμπτη 04 Αυγούστου 2011
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, από την περιφέρεια Ανατολικής...
Μακεδονίας και ως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και όσοι συμμετάσχουν σε αυτό, θα απασχολούνται σε έργα κοινωφελούς χαρακτήρα με 5μηνες συμβάσεις απασχόλησης.
Επίσης, θα δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα και ένα τηλεφωνικό κέντρο, όπου μέσω ενός 4ψηφιου αριθμού, άνεργοι αλλά και επιχειρηματίες θα μπορούν να ενημερώνονται για όσα προγράμματα είναι σε εξέλιξη.
Παράλληλα, από την 1η Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα νέα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους και ανέργους με το σύστημα voucher. Ο κάθε άνεργος αλλά και ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος το αντικείμενο και τον Φορέα κατάρτισης. Οι Φορείς κατάρτισης μπορεί να είναι πιστοποιημένα ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ΟΑΕΔ, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ, κλπ.
Στο μεταξύ, στις αρχές Σεπτεμβρίου ψηφίζεται από την Βουλή το νέο πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και επιχειρηματικότητα και ξεκινάει άμεσα η υλοποίηση του, με προϋπολογισμό ύψους αρχικά 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 40 εκατ. ευρώ στη συνέχεια.
Στον ίδιο νόμο για την Κοινωνική Οικονομία, ψηφίζεται η ρύθμιση για τις αναπτυξιακές συμπράξεις που αποτελούν τη βάση για την έναρξη των Τοπικών Προγραμμάτων στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ.
Τέλος, επιταχύνονται τα -30 στο σύνολο-, προγράμματα του ΟΑΕΔ που βρίσκονται σε εξέλιξη και από τις αρχές Σεπτεμβρίου εμπλουτίζονται με 8 νέα προγράμματα, μεταξύ των οποίων είναι, το πρόγραμμα "Επιταγή επανένταξης" για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, η πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών, η κατάρτιση εργαζομένων για την διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, κλπ.
Αυτό που τονίστηκε είναι ότι λόγω ελλιπούς ενημέρωσης πολλά προγράμματα είναι ανενεργά με αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετα κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ.
Επαναφορά του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας
Και στην άρση των εμποδίων για την είσπραξη του ειδικού επιδόματος των μακροχρονίων ανέργων, που είχαν προκύψει με τον τελευταίο φορολογικό νόμο προχωρά το υπουργείο Εργασίας.
Δικαιούχοι του επιδόματος, είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 12 μήνες, ηλικίας από 45 έως 65 ετών, με ετήσιο οικογενειακό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.

Όμως, σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική (τεκμαρτή) δαπάνη για κάθε φορολογούμενο ορίζεται σε 3.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, και 5.000 ευρώ, αν πρόκειται για ζευγάρι.

Κατά συνέπεια, ένας μεγάλος αριθμός μακροχρονίων ανέργων δεν πληρούσε τα εισοδηματικά κριτήρια και έχανε το δικαίωμα λήψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, το ατομικό τεκμαρτό εισόδημα που πρέπει να έχει ο μακροχρόνια άνεργος αυξάνεται στα 10.000 ευρώ το χρόνο και στα 12.000 ευρώ αν πρόκειται για ζευγάρι, ενώ επεκτείνεται από 12 μήνες σε δυο χρόνια το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μακροχρόνιοι άνεργοι λαμβάνουν το επίδομα.
(ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: