Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ευρωπαϊκή επιδίωξη η εποπτεία τους - Απάντηση της αν. υπουργού Εξωτερικών, στον Γ. Αμοιρίδη για τους Οίκους Αξιολόγησης

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/11e67df7a25e08580ba8f841a9716bdb_L.jpg

Πέμπτη 04 Αυγούστου 2011
Αδύναμη να αντιδράσει, τουλάχιστον μόνη της, απέναντι στις «αξιολογήσεις» των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης, είναι η Ελλάδα, όπως ...
προκύπτει από την απάντηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Αμοιρίδης.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σε σχετικό ερώτημα που κατέθεσαν ζητούσαν από την Ελληνική Κυβέρνηση, να θέσει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού κατά σύστημα οι Οίκοι αξιολόγησης, με τις εκθέσεις του, υπονομεύουν τις θυσίες του Ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της κυβέρνησης.
Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν μεταξύ άλλων «οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν την ουσιαστική αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει  σε πολιτικό πρωτίστως επίπεδο την συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης και την απήχησή τους στις αγορές. Παρουσιάζεται έτσι το φαινόμενο κυρίαρχα κράτη και διεθνείς οργανισμοί να εξαρτούν τις πολιτικές τους αποφάσεις από τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς των οίκων αξιολόγησης, που είναι γνωστό ότι ελέγχονται για κερδοσκοπικά παίγνια και αδιαφανείς κανόνες λειτουργίας, χαρακτηριστικά που φυσικά δεν καλύπτει η δημοσιοποίηση των υπολογιστικών τους μοντέλων. Άλλωστε οι συγκεκριμένοι οίκοι είναι κερδοσκοπικές εταιρείες που υπηρετούν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των πελατών τους και σε καμία περίπτωση το δημόσιο συμφέρον».

Στην απάντησή της, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρει: Οι οίκοι αξιολόγησης είχαν και συνεχίζουν να έχουν ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο στην επιδείνωση της κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Οι συνεχείς υποβαθμίσεις της χώρας μας υπήρξαν σε πολλές περιπτώσεις αδικαιολόγητες, μη λαμβάνοντας υπόψη τις εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης ούτε, κυρίως, τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση.
Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι οι οίκοι αξιολόγησης αγνοούν τη θετική αξιολόγηση που λαμβάνει η χώρα μας κάθε τρείς μήνες από την τρόικα.
Επισημαίνουμε αυτήν την πραγματικότητα με κάθε ευκαιρία, τόσο στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων όσο και στις συνόδους των Συμβουλίων Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ήδη νέο κανονισμό για την ρύθμιση της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης ενώ σχετική αναφορά γίνεται και στη Δήλωση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ζώνης του Ευρώ κατά τη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου 2011.
Βασικές επιδιώξεις μας είναι η αυστηρότερη εποπτεία του συγκεκριμένου τομέα, η ενίσχυση της διαφάνειας, η βελτίωση των μεθόδων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών και η ενθάρρυνση του ανταγωνισμού στο πεδίο των οίκων αξιολόγησης.
Έχουμε, επιπλέον, ζητήσει οι χώρες που εφαρμόζουν Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής υπό την εποπτεία του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ να μην υπόκεινται στην κρίση των οίκων αξιολόγησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: