Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Λεηλασία των Ταμείων


Πέμπτη 04 Αυγούστου 2011
Χθες ήταν η αποκάλυψη ότι σε ένα νησί του Ιονίου διαπιστώθηκε ότι είναι επίσημα καταγραμμένοι και εισπράττουν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία επιδόματα...
εκατοντάδες "τυφλοί". Προχθές ήταν η διαπίστωση ότι ανέρχονταν σε 20.000 οι καταβαλλόμενες συντάξεις των οποίων οι νόμιμοι αποδέκτες είχαν πεθάνει. Και σήμερα είναι η πληροφορία ότι οι σχετικοί έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εντοπίσει 732 γιατρούς που διαπιστωμένα είχαν παραβατική συμπεριφορά και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα φτάσει τελικά στους 1.100. Και μην αμφιβάλλετε ότι αύριο ή μεθαύριο θα έρθουν στο φως και άλλες πρακτικές λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων και των κονδυλίων κοινωνικής πρόνοιας.
Ενα πρώτο συμπέρασμα είναι πως με βάση αυτά τα δεδομένα μόνο ανεξήγητη δεν είναι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Διότι δεν είναι μόνο η αυξημένη ανεργία που έχει μειώσει δραματικά τις ασφαλιστικές εισφορές, ούτε και η εισφοροδιαφυγή που κι αυτή επιδεινώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι και οι παράνομες μεθοδεύσεις στις οποίες επιδίδονται μεγάλες ομάδες επαγγελματιών και επιστημόνων που μετέχουν στη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι η δαπάνη για τα φάρμακα ήταν 3,4 δισ. ευρώ το 2004 και έφτασε να αγγίζει τα 8 δισ. το 2008. Ούτε είναι τυχαίο ότι από τη στιγμή που επιχειρήθηκε να μπει μια τάξη μέσα από τον έλεγχο συνταγών, η φαρμακευτική δαπάνη στο ΙΚΑ μειώθηκε τον Ιούνιο του 2011 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009 κατά 32% και εκτιμάται ότι η μείωση θα συνεχιστεί και θα είναι θεαματικότερη με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης.
Είναι προφανές ότι κάποια πράγματα έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη θέση τους. Και είναι εξίσου προφανές πως όποιοι και όσοι αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί σε αυτό το κύκλωμα της διαφθοράς θα πρέπει να τιμωρηθούν με τον παραδειγματικότερο δυνατό τρόπο. Και όχι μόνο οικονομικά ή διοικητικά, αλλά και ποινικά εκεί όπου είναι δυνατό να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: