Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ Εξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2014

http://content-aka.feed.gr/filesystem/images/20110804/engine/assets_LARGE_t_420_53693563_type12128.jpg

Πέμπτη 04 Αυγούστου 2011

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι δανειακές ανάγκες είναι πια πολύ περιορισμένες. Προανήγγειλε άμεσες χειρονομίες κατανόησης και.. ευαισθησίας για κατηγορίες πολιτών που είναι σε οριακή κατάσταση.

Την έξοδο της Ελλάδας το 2014 στις αγορές προσδιόρισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι οι δανειακές μας ανάγκες είναι πια πολύ περιορισμένες, ενώ χαρακτήρισε ως "θερμούς" μήνες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αφού όπως τόνισε "πρόκειται για δύο μήνες υποδειγματικούς από πλευράς ταχύτητας και αποτελεσματικότητας, κάτι που επιβάλλει το συμφέρον της χώρας".
Ο Ευ. Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και στην ενημέρωση που ακολούθησε των μελών της Επιτροπής Οικονομικών για τη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ότι "τα πράγματα στην Eυρωζώνη και γενικότερα στη διεθνή οικονομία δεν εξελίσσονται με καθησυχαστικό τρόπο, αφού έχουμε συνεχείς πιέσεις στην καρδιά του ευρώ", ενώ συμπλήρωσε ότι "και η ζώνη δολαρίου βρίσκεται αντιμέτωπη με ανάλογα προβλήματα, αφού διεξάγεται ένας ασύμμετρος νομισματικός πόλεμος".
Αναφερόμενος μάλιστα στις οικονομικές επιθέσεις σε Ιταλία και Ισπανία, τόνισε ότι "η χώρα μας είναι απόλυτα διασφαλισμένη, αφού έχουμε τις εγγυήσεις του συνόλου της Ευρωζώνης".
Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι από την 21η Ιουλίου και τη Σύνοδο Κορυφής μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου "έχει ανοίξει μια μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει σε συνεργασία με τους εταίρους μας να καταστήσουμε το δημόσιο χρέος μακροπρόθεσμα βιώσιμο".
Παραδέχτηκε δε ότι "η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω μιας διεθνούς περιδίνησης", σημείωσε ότι "αν δεν εφαρμόσουμε αυτά τα σωστικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση, όλα αυτά θα μας φαίνονται παραδείσια".
Προανήγγειλε μάλιστα "άμεσες -εντός του πλαισίου του πολυνομοσχεδίου, του οποίου η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα- χειρονομίες από την πλευρά της κυβέρνησης, οι οποίες θα είναι χειρονομίες κατανόησης και ευαισθησίας για κατηγορίες πολιτών που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση".
Τα μεγάλα έργα
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα, ενώ χαρακτήρισε "ζήτημα αιχμής για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αν δεν κινηθούν αυτά τα έργα, τότε δεν θα πάρει μπροστά η μηχανή της πραγματικής οικονομίας".

Οσο για το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός είπε ότι "ανταποκρίνεται πρωτίστως στην ανάγκη να καταδείξει, στις 22 Αυγούστου, η κυβέρνηση, απέναντι στους πιστωτές, ότι ''τα πράγματα προχωρούν''", επισημαίνοντας ότι "οι συμπληρωματικές φορολογικές ρυθμίσεις δίνουν ώθηση στα έσοδα και διαμορφώνονται τα γεφυρώματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας".
Οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο, ήταν έντονες. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης αναρωτήθηκε αν ο πάτος του βαρελιού είναι? ψάθινος και δεν μπορεί να κρατήσει τίποτα, σημειώνοντας ότι "παρά τις θυσίες του λαού, εξακολουθούμε να παράγουμε χρέος". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μ. Κεφαλογιάννης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "νομοθετεί με ορίζοντα διμήνου, χωρίς έμπνευση και όραμα", καθώς και ότι κινείται νομοθετικά "κατά παρέκκλιση στα όρια της νομιμότητας".
"Η κυβέρνηση προχωρεί ακάθεκτη σε μέτρα κατά των λαϊκών στρωμάτων", είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), ενώ ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε ότι "το μνημονιακό ορόσημο αποτελεί τον οικονομικό μεσαίωνα για την Ελλάδα".
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν και οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τον ΟΠΑΠ.
Ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι "με τις νέες ρυθμίσεις περί τυχερών παιγνιδιών θα ενισχυθούν ο ρόλος του ΟΠΑΠ, η μετοχική, χρηματιστηριακή και αγοραία αξία του, καθώς θα είναι ο μοναδικός πάροχος για τη χορήγηση της αποκλειστικής άδειας για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα", ενώ η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι η σχετική ρύθμιση θα καταπέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Το λογισμικό των υπαρχόντων παιγνιδιών δεν θα έχει καμία σχέση με το νέο λογισμικό", απάντησε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι "δεν θα υπάρχει ο ίδιος τεχνολογικός πάροχος και θα υπάρχει συνεχής έλεγχος από το υπουργείο Οικονομικών".
ΟΜΟΛΟΓΑ
Μήνυμα από το ΔΝΤ για συζητήσεις -εξπρές με ιδιώτες

Η όσο το δυνατό συντομότερη κατάληξη των συνομιλιών με τους ιδιώτες επενδυτές για το ελληνικό rollover και η κατά το δυνατό υψηλότερη συμμετοχή είναι βασικές προϋποθέσεις για να επιτύχει το ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό εκτίμησε χθες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου A. Borges.
Οπως είπε, "για να διασφαλίσουμε την επιτυχία του προγράμματος, εν μέσω μιας κατάστασης που παραμένει εύθραυστη, είναι σημαντικό ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν σύντομα και οι ιδιώτες θα λάβουν εγκαίρως αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής".
Σύμφωνα με τον κ. Borges, εξίσου σημαντική διάσταση είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται πως η Διεθνής Ενωση Τραπεζών (IIF) έχει εκτιμήσει πως είναι εφικτή η συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 90%.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΣΤΟ 10% ΑΝΤΙ ΓΙΑ 20% Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
Απόφαση - δώρο για ένστολους

Περιορισμό της περικοπής του επιδόματος για τους ένστολους προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι με ρύθμιση, που θα φέρει σήμερα στη Βουλή και η οποία θα ενταχθεί στο συζητούμενο πολυνομοσχέδιο, θα μειώνει την περικοπή σε επιδόματα ένστολων, δηλαδή του στρατιωτικού και του αστυνομικού προσωπικού, από το 20% στο 10%.
Ο υπουργός είπε ότι θεώρησε επιβεβλημένη τη συγκεκριμένη τροποποίηση "λόγω της ειδικής αποστολής και των ειδικών συνθηκών των εργαζομένων αυτών που επιτελούν ένα ειδικό λειτούργημα και επειδή ούτως ή άλλως οι ένστολοι δεν θα υπαχθούν και στο ενιαίο μισθολόγιο, επειδή έχουν δικές τους μισθολογικές κλίμακες". (ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: