Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Εικόνες χάους στο ουκρανικό Κοινοβούλιο - ΒΙΝΤΕΟ

ΤΡΙΤΗ 27-4-2010
http://www.nooz.gr
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν εντός του Κοινοβουλίου στην Ουκρανία, όταν η αίθουσα της Ολομέλειας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με διαδηλωτές να εισέρχονται βίαια και να εκτοξεύουν καπνογόνα, αυγά ..
και άλλα αντικείμενα στους βουλευτές.

Ο λόγος; Η διαφωνία με την επικύρωση της συμφωνίας για την παρουσία του ρωσικού στόλου στη βάση της Σεβαστούπολης στη Μαύρη θάλασσα.

Ομάδα διαδηλωτών εκτόξευσε αυγά εναντίον του προέδρου του Κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Λίτβιν, ο οποίος αμύνθηκε με... ομπρέλα.

Με την είσοδο τους άναψαν καπνογόνα, με αποτέλεσμα η αίθουσα να γεμίσει από μία ομίχλη καπνού.

Σημειώνεται ότι παρά την εξαιρετικά έντονη αυτή κίνηση διαμαρτυρίας, το Σώμα της Βουλής επικύρωσε τη συμφωνία με 236 ψήφους, 10 περισσότερους από τους αναγκαίους.

Διαδηλωτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο. Θεωρούν τη συμφωνία προδοσία των συμφερόντων της χώρας και ζητούν την απομάκρυνσή το 2017, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Υπογραμμίζεται ότι η Ρωσία είχε εξασφαλίσει την παρουσία του στόλου της στη βάση της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το 2017, ωστόσο υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών για παράταση της παρουσίας μέχρι το 2042 με αντάλλαγμα έκπτωση κατά 30% στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο Κίεβο βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Πούτιν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Russia Today





Σε διαδηλώσεις καλεί η Τιμοσένκο

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο κάλεσε τους πολίτες της Ουκρανίας να διαδηλώσουν στις 11 Μαΐου στο Κίεβο με αίτημα τη διάλυση του κοινοβουλίου και την κήρυξη πρόωρων εκλογών σε διαμαρτυρία για την συμφωνία παραμονής έως το 2042 του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα στη νότια Ουκρανία.

Σήμερα καλούμε "όλη τη χώρα να συγκεντρωθεί στις 11 Μαΐου εδώ, μπροστά από το κοινοβούλιο, για να εμποδίσει τις εργασίες του κοινοβουλίου και να εξασφαλίσει πρόωρες εκλογές", δήλωσε η Τιμοσένκο ενώπιον χιλιάδων φιλοδυτικών διαδηλωτών.

Η Τιμοσένκο κάλεσε τους Ουκρανούς να διαδηλώσουν μετά την επικύρωση σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου- η οποία διεξήχθη σε ταραχώδη ατμόσφαιρα και αμαυρώθηκε από επεισόδια- της συμφωνίας για την παραμονή του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα με αντάλλαγμα μια έκπτωση στο ρωσικό φυσικό αέριο. Το κείμενο της συμφωνίας υπεγράφη από τους προέδρους των δύο χωρών, τον Ρώσο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Ουκρανό Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η συμφωνία αυτή προκάλεσε την οργή της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, μία από τις κύριες φυσιογνωμίες της οποίας είναι η Τιμοσένκο, η οποία καταγγέλλει ότι ο Γιανουκόβιτς ξεπούλησε με τη συμφωνία αυτή την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: