Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 14ου και 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα



ΤΡΙΤΗ 27-4-2010
ΕΕ και ΔΝΤ ζητούν τώραΖητούν επίσης:
4 Μείωση κατώτατου μισθού
4 Ελεύθερες απολύσεις
4 “Οχι” λεν οι έμποροι της χώρας

Αλλαγή στο καθεστώς των απολύσεων, κατάργηση του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και μείωση του κατώτατου μισθού που σήμερα ανέρχεται στα 780 ευρώ, ζητούν από την...
κυβέρνηση τα κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Όπως αποκαλύπτει  ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατά την συνάντησή του  με στελέχη της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ερωτήθηκε για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει να καταργήσει τον 14ο μισθό και εάν είναι στις προθέσεις της η χορήγηση 12 μόνο μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
 
Ακόμη, στην συνάντηση εξετάσθηκαν ζητήματα σχετικά με το σύστημα διαιτησίας, το νομικό καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το καθεστώς των απολύσεων, την περικοπή της αποζημίωσης για απόλυση στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση του ποσοστού των απολύσεων του 2% μηνιαίως, αλλά και το ενδεχόμενο να μειωθεί ο κατώτατος μισθός. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο τα θέματα αυτά δεν ετέθησαν ως προϋποθέσεις εφαρμογής του μηχανισμού υποστήριξης της Ελλάδας.


Ο υπουργός αποσαφήνισε πως το υπουργείο Εργασίας είναι αντίθετο σε τέτοιες επιλογές, καθώς η κατάργηση των επιπλέον δύο μισθών θα είναι μια απολύτως καταστροφική επιλογή για τους εργαζομένους, την αγορά, και τα ασφαλιστικά Ταμεία, σημειώνοντας πως κάθε μισθός σημαίνει για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης 2 δισ. ευρώ.
ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΓια τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα τόνισε πως ανταποκρίνονται στα κριτήρια της ΕΕ και στις συστάσεις πολιτικής που έδωσε το Εcοfιn με την απόφασή του, της 16ης Φεβρουαρίου, καθώς οι προωθούμενες παρεμβάσεις σχεδιάστηκαν με βάση τα όσα υπάρχουν στην πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου 17 χώρες άλλαξαν το σύστημά τους.
Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Ο εμπορικός κόσμος απορρίπτει τις προτάσεις για μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μία τέτοια κίνηση θα περιορίσει δραματικά τις καταναλωτικές δαπάνες των μισθωτών, οδηγώντας σε βαθύτερη ύφεση την αγορά και γενικότερα την οικονομία.
Ο Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣΟ πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης ,σε δήλωσή του σημειώνει ότι οι υποδείξεις για κατάργηση του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης κάθε σκέψη για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα θίγουν το εμπόριο, την αγορά, οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση και κυρίως δεν θα δώσουν λύση στη γενικότερη δυσπραγία που έχει αρχίσει να εδραιώνεται τους τελευταίους μήνες. Συνεπώς, η οικονομική αποτελεσματικότητα μίας τέτοιας κίνησης είναι αμφίβολη, καθότι αφενός μεν θα μειώσει σημαντικά την καταναλωτική δυνατότητα των μισθωτώ, με συνακόλουθες συνέπειες για την εμπορική δραστηριότητα, αφετέρου δε θα στερήσει πολύτιμους πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία», σημειώνει.
«Για εμάς, το εμπόριο, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας επηρεάζεται περισσότερο από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δυσχεραίνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, παρά από τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα κόστους που αναφέρεται στους μισθούς», υπογραμμίζει.
» Κατ' ουσίαν 'καταλύεται' η συνταγματική νομιμότητα και διαμορφώνονται ανησυχητικές εξελίξεις και για τις τρέχουσες θεσμικές διευθετήσεις αλλά και εν γένει για την κοινωνική συνοχή της χώρας μας. Χρειάζεται να επανεξετάσουμε το ζήτημα του αναπτυξιακού μας μοντέλου και να διεκδικήσουμε το οικονομικό αυτεξούσιο της χώρας, το οποίο και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μία αποτελεσματική οικονομική πολιτική.»
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: