Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Αντίσταση μετά μουσικής


Μέτωπο κατά των κυβερνητικών μέτρων συγκρότησαν φορείς εργαζομένων στην εκπαίδευση, την αυτοδιοίκηση και την υγεία στην Πιερία, με ομοφωνία όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων
Με τους εκπαιδευτικούς να υπερτερούν και σε αριθμό και σε μαχητικότητα, δόθηκε χθες η συνέντευξη τύπου του Συντονιστικού των οκτώ φορέων που οργανώνουν σήμερα το BASIKO_1απόγευμα (στις 7.00) στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, συναυλία διαμαρτυρίας, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα εξόδου από την οικονομική κρίση που πήρε και (στα επιπλέον, λόγω Δ.Ν.Τ) που θα πάρει η κυβέρνηση.

«Αν δεν κινητοποιηθούμε τώρα γι’ αυτά που χάσαμε, στο μέλλον θα χάσουμε περισσότερα», είπε ο γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΠΑΣΚ Παναγιώτης Σταμπούρλος, κρίνοντας αναγκαία τη συσπείρωση των φορέων για να μην περάσουν οικονομικά μέτρα που επιβάλλουν να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι που δε φταίνε, αντί να πληρώσουν όσοι είχαν κέρδος και όφελος.
Στο δυσοίωνο για τους εκπαιδευτικούς μέλλον αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ και στέλεχος της ΔΑΚΕ Θόδωρος Σιαμάγκας. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται πλέον
στη χώρα μας κι όπως όλοι ξέρουμε δεν είναι φιλανθρωπικός Οργανισμός», είπε, υπενθυμίζοντας πως στη Ρουμανία έχουν ήδη απολυθεί, καθ’ υπαγόρευση του ΔΝΤ, χιλιάδες καθηγητές.
Για «πρωτόγνωρα μέτρα, που καταστρατηγούν κεκτημένα με αγώνες και θυσίες», έκανε λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Φρειδερίκη Βάσσου, μιλώντας για τις περικοπές όχι μόνο στις αποδοχές των εκπαιδευτικών, αλλά και στις δαπάνες για την παιδεία. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την παιδεία λογιστικά» τόνισε, δηλώνοντας έκπληκτη από την αναφορά της υπουργού ότι θα συνδράμουν Σύλλογοι Γονέων και ιδιωτικοί παράγοντες, καθώς, όπως είπε, «αυτό σημαίνει ξεπούλημα της δημόσιας παιδείας».
«Η παιδεία πονάει», ήταν η φράση (που μπορεί να γίνει και πετυχημένο σλόγκαν) με την οποία χαρακτήρισε την κατάσταση ο γραμματέας της ΠΑΣΚ καθηγητών Πιερίας και αιρετός στο ΠΥΣΔΕ, Γιώργος Αραμπατζής, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Όσο για τη γενικότερη οικονομική κρίση, προειδοποίησε ότι τα σημερινά, καθαρά εισπρακτικά, μέτρα θα φέρουν και νέα, αν δεν παρθούν σύντομα και αναπτυξιακά μέτρα.
Με την υπουργό Παιδείας «τα έβαλε» ο αιρετός στο ΠΥΣΔΕ και στέλεχος της ΔΑΚΕ Γιώργος Πουλετίδης, επισημαίνοντας ότι οι υφιστάμενοι (οι εκπαιδευτικοί) περιμένουν από τον προϊστάμενο (την υπουργό) να έχει όραμα, ιδέες, προτάσεις. «Η κ. Διαμαντοπούλου όμως», είπε, «έχει μόνο μέτρα».
BASIKO_2«Δεχόμαστε επίθεση από το υπουργείο σαν να είμαστε αντίπαλοι!», πρόσθεσε ο, επίσης εκπαιδευτικός, αιρετός στο ΠΥΣΔΕ και μέλος της ΔΕΠ, Χρήστος Τάκος.
Μια άλλη παράμετρο της υπόθεσης επιπτώσεις της κρίσης έθεσε η ταμίας της ΕΛΜΕ Πιερίας Φανή Ζιώγα, επισημαίνοντας πως οι συνθήκες φτώχειας στις οποίες οδηγούνται οι γονείς των μαθητών δεν θα τους επιτρέπουν να ξοδεύουν πλέον λεφτά σε φροντιστήρια, άρα το δημόσιο σχολείο πρέπει, όχι να απαξιωθεί με περικοπές δαπανών, αλλά να ενισχυθεί περεταίρω.
Σημαντικός παράγοντας αυτής της διαδικασίας είναι και η οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών του δημόσιου σχολείου, καθώς «δυσαρεστημένοι εκπαιδευτικοί θα δημιουργούν και δυσαρεστημένα παιδιά», όπως σημείωσε η Μαρία Κριθάρα, μέλος Δ.Σ του Συλλόγου των Δασκάλων.
Με αυτή την έννοια (της ποιότητας της εκπαίδευσης) δεν θα μπορούσαν να μην είναι συμπαραστάτες των εκπαιδευτικών και οι γονείς των μαθητών. «Σε καιρούς οικονομικής κρίσης», είπε η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Κατερίνης, Διονυσία Ουσταμπασίδου, «δυο δημόσια αγαθά πρέπει αυτομάτως να αποκλείονται από περικοπές δαπανών: η παιδεία και η υγεία, πράγμα που σήμερα δε συμβαίνει».
Υπενθυμίζεται πως το Συντονιστικό των φορέων συγκρότησαν το Νομαρχιακό Τμήμα Πιερίας της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ Πιερίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Ψ.Ν.Π.Ο, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Πιερίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου Κατερίνης και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων των Συλλόγων των Σχολείων του Δήμου Κατερίνης.
Τη συμπαράταξή τους με το Συντονιστικό έχουν εκφράσει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κατερίνης και ο Σύλλογος Πολυτέκνων Πιερίας.

Το «Τζουκ Μποξ» των ωρομισθίων

Όσο αφορά το καλλιτεχνικό μέρος της σημερινής κινητοποίησης διαμαρτυρίας, επί σκηνής θα ανέβουν δυο μαθητικά ροκ συγκροτήματα, οι MORTA και οι Velisards κι ένα ποντιακό.
Το κλου του προγράμματος, όμως, φαίνεται να είναι το μουσικό σχήμα έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, με την επωνυμία «Τζουκ Μποξ», που απαρτίζεται από ωρομίσθιους καθηγητές, τον πλέον αδύναμο κρίκο της εκπαίδευσης, αφού πληρώνονται 300 ευρώ το μήνα (με καθυστέρηση πολλές φορές αρκετών μηνών), ενώ από του χρόνου ίσως και να μην ξαναπατήσουν σε διδακτικές αίθουσες, αφού η ωρομισθία καταργείται και η προϋπηρεσία, τα μόρια που με τόσο κόπο μάζευαν (τρέχοντας από σχολείο σε σχολείο, από χωριό σε χωριό κι από πόλη σε πόλη) δεν θα υπολογίζονται πια
.( Πολιτεία/Β.Χ. )

Δεν υπάρχουν σχόλια: