Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Πακέτο δεσμεύσεων Παπανδρέου για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής Συνέδριο της ΓΣΕΕ

ΠΕΜΠΤΗ 19-3-2010

Με τέσσερις δεσμεύσεις για την κοινωνική συνοχή, όπως ότι δεν θα υπάρξει ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, προσέρχεται σήμερα στο 34ο τακτικό εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΓΣΕΕ, στη Χαλκιδική, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Παρών στο συνέδριο θα είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ενώ χαιρετισμό προς το συνέδριο έχουν κληθεί να απευθύνουν και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων της... Βουλής.
Σύμφωνα με το Βήμα, ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στο συνέδριο με κατευναστική διάθεση, αλλά και με εκκλήσεις προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις προκειμένου να μην υποδαυλίζουν την κοινωνική ένταση.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να μιλήσει στο συνέδριο και να παρουσιάσει τέσσερα βασικά σημεία δεσμεύσεων για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής:

* Θα εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ότι δεν επίκειται καμία αλλαγή στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και καμία χαλάρωση του νομικού καθεστώτος για τις απολύσεις.

* Θα επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης να τηρήσει το πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών εργοδότη και εργαζομένων για περίπου 65.000 θέσεις εργασίας.

* Θα τονίσει ότι ως κρίσιμο και καθοριστικής σημασίας στοιχείο αντιμετωπίζεται η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας.

* Θα επισημάνει τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για αύξηση του ρυθμού απορρόφησης του ΕΣΠΑ από τα μηδενικά επίπεδα της προηγούμενης περιόδου στο 15%.

Επιπλέον, υπουργοί της κυβέρνησης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναλάβει ο κ. Παπανδρέου τα όσα είχε αναφέρει από τις ΗΠΑ, ότι δηλαδή κατανοεί τους λόγους για τους οποίους γίνονται απεργίες και διαδηλώσεις, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πλήγμα που επιφέρουν στη διεθνή εικόνα της χώρας.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου αναμένεται να βρεθούν η κρίσιμη οικονομική περίοδος που διανύει η χώρα και οι ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ ιδιαίτερα θερμή σε αντιδράσεις αναμένεται να είναι η υποδοχή που θα επιφυλάξουν οι σύνεδροι των αριστερών παρατάξεων στους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά.
Όσον αφορά στις εκλογικές διαδικασίες του συνεδρίου, η ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) αναμένεται να παραμείνει στην πρώτη θέση και ενδέχεται να αυξήσει κατά μία έδρα τις 21 θέσεις που κατείχε στην 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ. Η ΔΑΚΕ παραμένει δεύτερη δύναμη με μικρή απώλεια ψήφων, αλλά διατηρώντας τις 12 έδρες που κατείχε στη διοίκηση. Μία έδρα ενδέχεται να απολέσουν είτε η ΔΑΣ (πρόσκειται στο ΚΚΕ) που είχε εννέα έδρες είτε η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) που εξέλεξε τρεις έδρες στο προηγούμενο συνέδριο.(ΝΕΑ)
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: