Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Μαρίας Μίχου: Δίκτυο έχουμε, για αέριο θα περιμένουμε

Άμεση ήταν η απάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος στην ερώτηση που είχε καταθέσει αρχές του τρέχοντος μήνα η βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου, ζητώντας να μάθει «αν υπάρχει προγραμματισμός και πότε υπολογίζεται η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο νομό Πιερίας». Αυτό που δεν αναμένεται όμως άμεσα, όπως προκύπτει από την απάντηση, είναι η παροχή φυσικού αερίου στο νομό.
«Στο πλαίσιο του σχεδιασμού επέκτασης της διανομής φυσικού αερίου σε .....νέες περιοχές της  χώρας και με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προωθείται η ίδρυση και λειτουργία τριών νέων Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», αναφέρει η υπουργός, στις οποίες νέες ΕΠΑ  θα συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι προβλέπεται να επιλεγούν κατόπι διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας και οι οποίοι θα έχουν  την ευθύνη της διαχείρισης, λειτουργίας και ανάπτυξης των νέων εταιριών.
Βασικό προαπαιτούμενο για την προώθηση και ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την αναζήτηση επενδυτών, λέει η υπουργός, είναι η έγκριση  από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή καθεστώτος παρέκκλισης για τις νέες περιοχές (αποκλειστικότητα διανομής στις περιοχές  ευθύνης των ΕΠΑ), καθώς και καθεστώτος ενίσχυσης των νέων εταιριών (δυνατότητα επιχορήγησης των επενδυτικών τους προγραμμάτων). Η έγκριση για το «καθεστώς παρέκκλισης» δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, ενώ οι διαδικασίες για την έγκριση του «καθεστώτος ενίσχυσης», προωθούνται τη περίοδο αυτή.
Η εκτίμηση, σύμφωνα με τη υπουργό, είναι ότι «εντός του β΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσουν οι διεθνείς  διαγωνισμοί προσέλκυσης επενδυτών, με στόχο τη σύσταση και λειτουργία των νέων ΕΠΑ εντός του 2011».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Πιερία, η οποία, όπως αναφέρει η υπουργός, είναι από τις περιοχές στις οποίες προβλέπεται να συσταθούν ΕΠΑ; Ότι τα 25,5 χιλ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης που κατασκευάστηκαν στο νομό και αφορούν στην εγκατάσταση βιομηχανικού δικτύου και στη δημιουργία βασικής αστικής υποδομής και σύνδεσης με το νοσοκομείο Κατερίνης, αν δεν βρεθούν ιδιώτες επενδυτές (αν τους φανούν μικρές οι επιχορηγήσεις, ή μη κερδοφόρα η επένδυση) θα μείνουν … άνευ περιεχομένου. Το ενδεχόμενο, πάντως, να αναλάβει η πολιτεία την υπόθεση αυτή δεν προκύπτει από την απάντηση της υπουργού.
Όπως και να ‘χει, «η περιβαλλοντική ανακούφιση και η μεγιστοποίηση του οφέλους των κατοίκων και των επαγγελματιών του νομού (ψύξη, θέρμανση, παραγωγή ζεστού νερού κ.τ.λ) αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», για τα οποία έκανε λόγο στην ερώτησή της η βουλευτής Πιερίας, παραμένουν ζητούμενα.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: