Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Διορθωτικές κινήσεις στο φορολογικό




ΠΕΜΠΤΗ 19-3-2010
Μετά τις αντιδράσεις κατά των εξαιρέσεων
Την ερχόμενη Τρίτη, μετά τη τελική επικύρωσή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, χθες Πέμπτη, θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Οικονομικών και Παραγωγής & Εμπορίου).
Το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις, να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με τις κατηγορίες επαγγελματιών που ....
επρόκειτο να συμπεριληφθούν με καθυστέρηση στον λογιστικό προσδιορισμό εισοδημάτων, καθώς και σχετικά με τα τεκμήρια διαβίωσης που θα επιβληθούν.
ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ
Από την 1η Ιουλίου 2010 τα εισοδήματα των επαγγελματιών ταξί, φορτηγών ΔΧ, λεωφορείων ΚΤΕΛ, νοικιαζόμενων δωματίων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων, πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και περιπτέρων, θα προσδιορίζονται με λογιστικό τρόπο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.


ΤΑΞΙΕιδικά, σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες ταξί, για το α' εξάμηνο του 2010 θα ισχύσει ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματός τους, το οποίο όμως θα είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το ισχύον.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣΟ κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ακόμη ότι όλοι οι επαγγελματίες στην αγορά θα εφοδιαστούν με ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων, το ίδιο και οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές για τους οποίους, όπως είπε, έχει δοθεί εντολή να γίνουν εισαγωγές ειδικών ταμειακών μηχανών που να μπορούν να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.
ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑΥπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων έχει ήδη ανακοινωθεί η υποχρέωσή τους να εκδίδουν αποδείξεις από την 1η Απριλίου, όπως και η ένταξή τους στο λογιστικό σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματός τους από την ίδια ημερομηνία.
ΓΙΑΤΡΟΙ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΙΟ κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε επίσης ότι από το ΦΠΑ θα συνεχίσουν να εξαιρούνται οι γιατροί και γενικά οι ιατρικές υπηρεσίες, λόγω κοινοτικής οδηγίας. Σε καθεστώς ΦΠΑ αναμένεται να εισέλθουν οι δικηγόροι.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και στο αφορολόγητο ποσό ανάλογα με τα παιδιά.
Ειδικότερα, για τα τεκμήρια κατοικίας είπε ότι θα είναι υψηλότερα για τις περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες (ακριβές περιοχές), ενώ για τα τεκμήρια των ΙΧ ανέφερε ότι εξετάζεται η σύνδεσή τους και με την παλαιότητα εκτός από τα κυβικά.
Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι τα τεκμήρια δεν θα αφορούν συνταξιούχους, ανάπηρους καθώς και απολυμένους.
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο ποσό, από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση κατά 1.500 ευρώ, ανάλογα με το κάθε παιδί. Τέλος, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει κλίμακα για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων απολύσεων.
Αλλες αλλαγές που θα γίνουν είναι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για την αγορά πρώτης κατοικίας με βάση τα τετραγωνικά και πλέον θα εφαρμόζεται αφορολόγητο με βάση την αντικειμενική αξία.
Για την πώληση μετοχών, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του συντελεστή από το 1,5 τοις χιλιοίς στο 2 τοις χιλιοίς, κατάργηση του φόρου υπεραξίας, ενώ ο φορολογικός συντελεστής για τα μερίσματα από 10% αυξάνεται σταδιακά σε 25%.
Έτσι, τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογούνται (σταδιακά τα επόμενα χρόνια) με συντελεστή 45%, καθώς ο συντελεστής για τα μη διανεμόμενα κέρδη θα πέσει επίσης σταδιακά από το 25% στο 20%.
ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους με έκπτωση έως και 60% επί των προσαυξήσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν τη σχετική αίτηση εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ακόμα, θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής με δόσεις κατόπιν σχετικής έκπτωσης. Όλες οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα γίνονται μέσω τράπεζας, ενώ όλες οι συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.
 «Πυρά» από την αντιπολίτευση
Για «ολιγωρία, αναβολές και παλινωδίες» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ, Χρ.Σταϊκούρας, ενώ επισήμανε ότι σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν υπήρξε διάλογος και διαβούλευση.
Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως υπάρχουν μεγάλες ασάφειες και εκκρεμότητες, αναφορικά με το ποιες κατηγορίες επαγγελματιών πρέπει να τοποθετήσουν ταμειακές μηχανές, αναφορικά με τα τεκμήρια και αναφορικά με τους φόρους ακινήτων.
Ειδικότερα, επισήμανε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο προτείνει σκληρή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο.
Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι σε αντίθεση με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών για τα έσοδα στο πρώτο δίμηνο, τα έσοδα παρουσίασαν μείωση 0,2% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 (εάν εξαιρεθούν τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και τη μη επιστροφή του ΦΠΑ).
ΤΟ ΚΚΕ
Ο κ. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ επισήμανε ότι διαχρονικά τα φορολογικά βάρη τα αναλαμβάνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα και η αναλογία αυτή μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και με το νέο νομοσχέδιο.
ΛΑΟΣ
Ο κ. Πουλατίδης από το ΛΑΟΣ εξέθεσε τον προβληματισμό του για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο αν θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια
ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει υπερφορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων και συνεπών φορολογουμένων, ενώ από την άλλη δεν χτυπά τα αδήλωτα εισοδήματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: