Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Η βιογραφία του Δία

ΑΘΗΝΑ 17/02/2010

Tom Stone
ΔΙΑΣ
Ένα ταξίδι μέσα από τα βήματα των θεών
Μετάφραση από τα αγγλικά: Μαρία Παππά
Εκδόσεις Λιβάνη
Σελίδες: 423
Τιμή: € 17,00 (με ΦΠΑ)
Μα δεν μπορεί κανείς να γράψει τη βιογραφία ενός θεού – ή μήπως μπορεί; Σε ένα βιβλίο που συνδυάζει τον μύθο με ιστορικά στοιχεία, το παρελθόν και το παρόν, ο αμερικανός συγγραφέας Tom Stone, σαν σύγχρονος περιηγητής, αφηγείται με χιούμορ μια συναρπαστική ιστορία ακολουθώντας τα βήματα του πιο ισχυρού θεού της αρχαίας Ελλάδας. Ο συγγραφέας, αν και μελέτησε διεξοδικά την σχετική βιβλιογραφία (παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου) και παραπέμπει με αναλυτικές σημειώσεις στις πηγές του, δεν διεκδικεί ακαδημαϊκές δάφνες. Ανήκει σε μια  σύγχρονη σχολή περιηγητών, θα μπορούσαμε να πούμε, το νέο ρεύμα στην ταξιδιωτική λογοτεχνία, αλλά και στο ντοκιμαντέρ. Οι περιηγητές αυτοί είναι γνώστες των περιοχών και του αντικειμένου που..... ταξιδεύουν για να περιγράψουν, και η αφήγησή τους είναι διανθισμένη με προσωπικές εμπειρίες.
Ο Τομ Στόουν, άνθρωπος των γραμμάτων και του θεάτρου, ήρθε πριν από πολλά χρόνια στην Ελλάδα για διακοπές και έμεινε για περισσότερα από είκοσι χρόνια εδώ. Έχει γράψει και άλλα έξι βιβλία για τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την ιστορία της χώρας μας. Συνεργάζεται επίσης με πολλά περιοδικά και τουριστικούς οδηγούς, στα οποία γράφει άρθρα για την Ελλάδα. Ζει στο Λος Άντζελες με τη σύζυγό του Φάρζανεχ, ιρανικής καταγωγής. Μαζί ταξίδεψαν στην Ελλάδα και επισκέφτηκαν τους τόπους που η μυθολογία τοποθετεί τις διάφορες περιπέτειες του Δία, και οι εμπειρίες τους από το ταξίδι αυτό δίνουν άλλοτε μια νότα χιούμορ κι άλλοτε ευκαιρία για περισυλλογή.
Ο ορμητικός, τολμηρός και ερωτύλος Δίας είναι ο πιο χαρισματικός και ισχυρός θεός του ελληνικού δωδεκάθεου. Μέσα στα δύο χιλιάδες χρόνια της κυριαρχίας του στην κορυφή του Ολύμπου γέννησε ήρωες και θρύλους που σημάδεψαν την παγκόσμια μυθολογία: την Αθηνά, τον Διόνυσο, τον Ηρακλή, τον Περσέα, τον Μίνωα, την Ωραία Ελένη. Τα κατορθώματά του πλέκουν ένα νήμα που διατρέχει και συνδέει το μακραίωνο ελληνικό πολιτισμό, από τις απαρχές του μέχρι την αφομοίωσή του από τους Ρωμαίους κατακτητές. Στη συναρπαστική αυτή αφήγηση, οι ιστορίες με ήρωα τον Δία δεν περιγράφουν ζωηρά απλώς ένα μύθο, αλλά μια πραγματική ζωή: την ειδυλλιακή παιδική ηλικία, τη γεμάτη πάθη νιότη, τη μέση ηλικία με ηγεμονικές τιμές και εξουσία, τα γηρατειά μέσα στη λήθη, την πτώση μα και τη μόνιμη, έντονη παρουσία του θεού του κεραυνού στο ελληνικό τοπίο και στο ελληνικό ασυνείδητο.
«Αν κάποιες φορές, ίσως προκαλώντας σύγχυση, αντιμετωπίζω τον Δία και τους άλλους αθάνατους θεούς σαν να έζησαν πραγματικά, ζητώ από τους αναγνώστες μου να με συγχωρέσουν. Αν ζήσετε στην Ελλάδα όσο καιρό έζησα εγώ, αλλά ακόμα κι εσείς που είστε απλώς επισκέπτες, μπορεί να έχετε την κάπως στοιχειωμένη αίσθηση -“σκιά μεγαλοσύνης” την αποκάλεσε ο Κιτς- ότι οι θεοί και οι θεές βρίσκονται ακόμα εκεί, έτοιμοι να δηλώσουν την παρουσία τους κάθε στιγμή με απροσδόκητους τρόπους (...). Και πως υπάρχει ακόμα η δυνατότητα, αν βρισκόμαστε στο σωστό τόπο τη σωστή ώρα, να κατεβεί κάποιος θεός και, σε μια υπερβατική στιγμή, να προκαλέσει βαθιές αλλαγές στη ζωή μας. Όποιος έχει βρεθεί να ταξιδεύει νύχτα με φεγγάρι στο Αιγαίο ή έτυχε να καθίσει στην κακοτράχαλη πλαγιά ενός βουνού μέσα στην απέραντη, αν και βουερή από το τραγούδι των τζιτζικιών, ησυχία κάποιου ζεστού ελληνικού απομεσήμερου σε ένα σύμπαν άδειο από οτιδήποτε ανθρώπινο πιστεύω ότι καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοώ...».
Πολύ προσεγμένη είναι και η μετάφραση της Μαρίας Παππά. Επιμέλεια Μιχάλης Σηφάκης (http://www.nooz.gr)
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: