Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Σημαντική επιτυχία

SHMANTIKH
Ομόφωνα εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής «Φυσικοί Πόροι» (ΝΑΤ) της Επιτροπής των Περιφερειών ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια της 83ης Συνόδου της Ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία, απόρροια της πολύχρονης συμμετοχής και εμπειρίας του κ. Παπαστεργίου στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της αναγνώρισης της δράσης του από τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών. Η θητεία του Νομάρχη στην προεδρία του θεσμικού οργάνου της Επιτροπής των Περιφερειών είναι 2,5 χρόνια, έως το 2012.
Είναι η πρώτη φορά που την προεδρία μιας εκ των έξι επιτροπών την αναλαμβάνει Έλληνας αιρετός. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ....ο κ. Παπαστεργίου κατέλαβε τη μια εκ των τριών προεδριών που έχει συνολικά στο όργανο, το Λαϊκό Κόμμα.
Η Επιτροπή ΝΑΤ εξετάζει και γνωμοδοτεί για πολύ σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την κοινή γεωργική πολιτική και αγροτική ανάπτυξη, την αλιεία, την παραγωγή ειδών διατροφής, τη θαλάσσια πολιτική, τη δημόσια υγεία, την προστασία των καταναλωτών, τη δασοκομία, την πολιτική προστασία και τον τουρισμό. Η ΝΑΤ λαμβάνοντας υπόψη της τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και τις καίριες προτεραιότητες που προσδιορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και με τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές και εθνικές ενώσεις των τοπικών και περιφερειακών αρχών, ώστε να ενισχυθεί η επίδραση των γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής των Περιφερειών.
Ο Νομάρχης δήλωσε σχετικά: « Είναι μεγάλη τιμή για μένα προσωπικά, αλλά και για την Πιερία η ομόφωνη εκλογή μου στην προεδρία της συγκεκριμένης επιτροπής, η οποία έχει αρμοδιότητα σε θεματικές όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η αλιεία, η θαλάσσια πολιτική. Θεματικές που έχουν τεράστια σημασία για το Νομό μας και για την Ελλάδα γενικότερα.
Η ως τώρα εμπειρία μου από τη συμμετοχή σε αυτά τα θεσμικά όργανα είναι ότι αν αντιμετωπίζουμε εμείς οι Έλληνες την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμμετοχή μας σε αυτή ως κάτι δεδομένο, στατικό και τυπικό, χάνουμε ευκαιρίες και διαμαρτυρόμαστε για την απώλεια τους. Αντίθετα όταν δίνουμε δυναμικό παρών και αγωνιζόμαστε μέσα στο πλαίσιο των οργάνων της, έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάζουμε καθοριστικά τις εξελίξεις. Αυτό προτίθεμαι να κάνω και από τη νέα θέση ευθύνης, προκειμένου να είμαι χρήσιμος στην Πιερία και την Ελλάδα».
Να σημειωθεί ότι ο Νομάρχης Πιερίας συμμετέχει και στην Επιτροπή CIVEX που ασχολείται με ζητήματα όπως οι εξωτερικές υποθέσεις, η ιθαγένεια, η μετανάστευση και η αποκέντρωση.

Η Επιτροπή των Περιφερειών

Η Επιτροπή των Περιφερειών συγκροτείται από 354 μέλη από 27 χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης και αποτελεί ένα θεσμικό όργανο με ενισχυμένες εξουσίες. Τα μέλη της είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των δημοτικών ή περιφερειακών αρχών, όπως αρχηγοί περιφερειακών κυβερνήσεων, νομάρχες ή δήμαρχοι πόλεων. Τα μέλη της επιλέγονται από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., αλλά επιτελούν το έργο τους με απόλυτη πολιτική ανεξαρτησία Διορίζονται από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τετραετή περίοδο και η θητεία τους μπορεί να ανανεωθεί.
Η γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών είναι υποχρεωτικό να ζητείται πριν τη λήψη αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για θέματα όπως η περιφερειακή πολιτική, το περιβάλλον, η εκπαίδευση και οι μεταφορές, τα οποία όλα αφορούν τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο ζητούν τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών για θέματα που αφορούν άμεσα τις αρχές τοπικής ή περιφερειακής αυτοδιοίκησης ή οποτεδήποτε το κρίνουν σκόπιμο. Από την πλευρά της, η Επιτροπή των Περιφερειών έχει το δικαίωμα να εκδίδει γνωμοδοτήσεις ιδίας πρωτοβουλίας τις οποίες διαβιβάζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο.
Τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών συμμετέχουν σε έξι ειδικευμένες Επιτροπές, αποστολή των οποίων είναι η προετοιμασία των συνόδων της Ολομέλειας.
Οι Επιτροπές αυτές είναι οι εξής:
Η Επιτροπή «Πολιτική Εδαφικής Συνοχής» (COTER), η Επιτροπή «Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική» (ECOS), η Επιτροπή «Πολιτισμός, Παιδεία και Έρευνα» (EDUC), η Επιτροπή «Φυσικοί Πόροι» (ΝΑΤ), η Επιτροπή «Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή και Ενέργεια (ENVE) και η Επιτροπή «Ιθαγένεια, Διακυβέρνηση, Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις» (CIVEX).(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: