Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Στα ύψη η αμόλυβδη - Ακραίες τιμές καταγράφονται στην Πιερία σύμφωνα με τη δειγματοληψία της ΓΓ Εμπορίου

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010
Μετά το προχθεσινό φαινόμενο να αυξάνονται σε μία μέρα οι τιμές της αμόλυβδης μέχρι και 20 λεπτά, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη σε συνεργασία με το υπουργείο ΠΕΚΑ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν έλεγχοι στα πρατήρια για να διαπιστωθεί το ακριβές επίπεδο αύξησης της λιανικής τιμής.
Επίσης, κλιμάκια ελεγκτών της Γ.Γ. Εμπορίου θα προχωρήσουν σε ελέγχους για πιθανές αγορανομικές παραβάσεις των πρατηριούχων, όπως η μη ενημέρωση του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων, ενώ ...οι έλεγχοι ποιότητας θα διενεργούνται από τα ΚΕΔΑΚ.

Σε περίπτωση που από τους ελέγχους διαπιστωθεί ότι τα φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων είναι εκτεταμένα, το υπουργείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει ανώτατο όριο λιανικών τιμών, το γνωστό «πλαφόν». Επίσης, δεν αποκλείει την παραπομπή υποθέσεων που έχουν να κάνουν με εναρμονισμένες πρακτικές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Με βάση προχθεσινές τιμοληψίες, τα «φθηνά» πρατήρια είχαν διαμορφώσει την τιμή της αμόλυβδης σε 1,169-1,2 ευρώ το λίτρο, ενώ ορισμένα πρατήρια της Αττικής Οδού πουλούσαν προς 1,319 και σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών στην Παλλήνη προς 1,379.

Επίσης, με βάση τις τιμοληψίες του παρατηρητήριου τιμών υγρών καυσίμων, όπου όμως οι καταχωρίσεις ανά νομό είναι πολύ λίγες, διαπιστώνονται ακραίες τιμές 1,340-1,414 στον Νομό Λασιθίου, 1,119-1,399 στην Πιερία, 1,108-1,390 στις Κυκλάδες, 1,025-1,259 στον Νομό Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Διαφοροποίηση βενζινοπωλών

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων και Εμπόρων εμφανίζονται διαφοροποιημένες απέναντι στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που επέφεραν η αύξηση του φόρου και η επικείμενη αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των πρατηρίων.

* Η Ομοσπονδία δικαιολογεί τις αυξήσεις με το επιχείρημα ότι για την αγορά νέων ποσοτήτων καυσίμων με την υψηλή φορολογία απαιτούνται πολύ μεγαλύτερα ποσά. Οσο για το φορολογικό, αντιδρά στον λογιστικό προσδιορισμό των εσόδων που θα εισαχθεί με τον νέο φορολογικό νόμο, δηλαδή εισαγωγή ταμειακής μηχανής, τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων.

* Η ΠΟΠΕΚ από την πλευρά της παραδέχεται ότι μερίδα επαγγελματιών αποθεματοποίησε καύσιμα με τους παλιούς φόρους που τα πουλά τώρα με αυξημένες τιμές, την ευθύνη όμως την επιρρίπτει και αυτή στην κυβέρνηση που προανήγγειλε την αύξηση του φόρου. Επίσης, τάσσεται υπέρ της έκδοσης αποδείξεων για πωλήσεις καυσίμων από τις υπάρχουσες στα πρατήρια ταμειακές μηχανές, αρκεί να μη γίνονται διασταυρώσεις με το βιβλίο αποθήκης (καυσίμων) ώστε «να μην είναι υπόλογοι οι πρατηριούχοι για τις διαφορές όγκου καυσίμων που οφείλονται σε ξένους παράγοντες». Τέλος, παραμένει υπέρ της εγκατάστασης ταμειακών μηχανών συνδεδεμένων με ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, η αγορά των οποίων όμως θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: