Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Τραγικό ανέκδοτο

BASIKO_1
 
Οι εμπλεκόμενοι συνεχίζουν να παίζουν την «κολοκυθιά», ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο
Θα μπορούσε να είναι ένα σπαρταριστό ανέκδοτο, αν οι συνέπειές του δεν ήταν τόσο τραγικές για τον τόπο: παρά τις στενές συσκέψεις, τις ευρείες συσκέψεις, τις προειδοποιητικές «συστάσεις» των βουλευτών του νομού και, εσχάτως, τις «εντολές» της περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο Βιολογικός Σταθμός Νότιας Πιερίας, δε λέει-εδώ και δέκα χρόνια-να πάρει μπρος, ενώ οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες συνεχίζουν να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο κι όλοι μαζί στο Διαδημοτικό Σύνδεσμο, η πολιτική εξουσία συνεχίζει να νίπτει τας χείρας της και η δικαστική εξουσία δε φαίνεται να ψάχνει αιτία κι αφορμή να παρέμβει για να λύσει το γόρδιο δεσμό.
Η μη λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού της .....τουριστικής βιτρίνας της Πιερίας ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή ερώτηση που κατέθεσαν πρόσφατα στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ. Προκειμένου να δώσουν απάντηση οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, ζήτησαν τα «φώτα» των δήμων Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου, καθώς και του Διαδημοτικού Συνδέσμου που έχει αναλάβει τη διαχείριση του Βιολογικού, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί (για πολλοστή φορά) η διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος από τους εμπλεκόμενους φορείς.

BASIKO_2Σύμφωνα με το έγγραφο του προέδρου του Διαδημοτικού Συνδέσμου, Κ. Γιάντσου, η απάντηση στο «γιατί» δε λειτουργεί ο Σταθμός, βρίσκεται κυρίως στο γεγονός ότι το έργο παραδόθηκε, από τη Νομαρχία Πιερίας στο Σύνδεσμο που συγκρότησαν οι δήμοι Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου, εσπευσμένα, ημιτελές και χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές των μηχανημάτων και των εγκαταστάσεων και δεύτερον στο ότι οι δυο δήμοι δεν έδωσαν μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ στον Σύνδεσμο για να θέσει σε λειτουργία τον Σταθμό.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου παραθέτει στο έγγραφο μια σειρά ενέργειες στις οποίες προέβη ο φορέας διαχείρισης προκειμένου να ενεργοποιήσει τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες για πολλούς και διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων η άρνηση συνεργασίας από πλευράς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας
και των Τεχνικών Υπηρεσίες Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Πιερίας (ΤΥΔΚ), που ήταν αντίστοιχα η Προϊσταμένη Αρχή και η Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου.
Σε συμπληρωματική ανακοίνωση, ο κ. Γιάντσος κατηγορεί τους δυο δήμους πως, στο σχετικό έγγραφο που έστειλαν από κοινού προς ενημέρωση του υπουργείου, προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να «κουκουλώσουν» την προβληματική κατάσταση των εγκαταστάσεων του Σταθμού, καθώς κάνουν λόγο για ανάθεση με πρόχειρο διαγωνισμό των εργασιών για τη δοκιμαστική του λειτουργία με προϋπολογισμό μόλις 45.000 ευρώ με Φ.Π.Α, την ώρα που ο κατασκευαστής του, σε παλαιότερο έγγραφο του, το 2003, κοστολογούσε 201.500 ευρώ τη χρήση του προσωπικού και μόνο σε μια τέτοια διαδικασία.
«Βλέπουμε από πλευρά μας μια γιγάντια προσπάθεια από φορείς και υπηρεσίες για την συγκάλυψη των ελλείψεων, παραλήψεων και βιαστικών, λανθασμένων κινήσεων του παρελθόντος, με μια εκβιαστική κίνηση εισόδου του εργολάβου κατασκευαστή στο έργο με ανυπολόγιστες οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες», λέει ο κ. Γιάντσος, σχολιάζοντας τα μέτρα που οι δυο δήμοι βεβαιώνουν πως θα πάρουν για τη λειτουργία του Σταθμού.

Την ώρα που ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Συνδέσμου αμφισβητεί τις καλές προθέσεις των δημάρχων, ο ίδιος γίνεται αντικείμενο οξύτατης κριτικής από πολλές πλευρές. Τον περασμένο Ιούλιο, σε ευρεία σύσκεψη, ο Νομάρχης Πιερίας Γ. Παπαστεργίου  ζήτησε από τη διοίκηση του Συνδέσμου να παραιτηθεί από τη διαχείριση του έργου, ενώ αναφερόμενος σε «συκοφαντικά» για το έργο δημοσιεύματα του προέδρου, απείλησε πως θα ζητήσει την παρέμβαση του Εισαγγελέα.
Τον Εισαγγελέα έχει επικαλεστεί και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λιτοχώρου και παραιτηθέν μέλος της Διοίκησης του Συνδέσμου, Ν. Κουκουτάτσιος, ο οποίος εκτιμά ότι αν δεν απομακρυνθεί ο κ. Γιάντσος από την προεδρία του φορέα, ο Σταθμός δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Ο κ. Κουκουτάτσιος επιμερίζει ωστόσο ευθύνες και στους δημάρχους της περιοχής (τέως και νυν) θεωρώντας πως έχουν κι αυτοί, όχι μόνο πολιτικές ευθύνες («δεν ύψωσαν το ανάστημά τους στην κεντρική εξουσία απαιτώντας τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης των έργων»), αλλά και ηθικές και ποινικές και πως μόνο ο Εισαγγελέας μπορεί να δώσει τη λύση, ερευνώντας και τις ευθύνες στις υψηλότερες βαθμίδες διοίκησης.
Μέχρι στιγμής πάντως, παρά το απίστευτο γαϊτανάκι των εγκλήσεων και αντεγκλήσεων των (στενά και ευρέως) εμπλεκόμενων αυτοδιοικητικών, πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων και των στοιχείων που βλέπουν κάθε φορά το φως της δημοσιότητας, ούτε Εισαγγελική παρέμβαση υπήρξε, ούτε η κεντρική εξουσία εκδήλωσε ενδιαφέρον να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση, να χρηματοδοτήσει δηλαδή τα όποια συμπληρωματικά έργα και τις όποιες απαραίτητες για τη λειτουργία του Σταθμού εργασίες.
Έτσι, το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων, μιας περιοχής πληθυσμιακά επιβαρυμένης και περιβαλλοντικά εξόχως σημαντικής, παραμένει ανοιχτό και μυστήριο, κοντά μια δεκαετία τώρα, στοιχειωμένο από ανεπιβεβαίωτες (επισήμως και οριστικώς) ερμηνείες, που κάνουν λόγο είτε για κακοδιαχείριση, είτε για παράλογη γραφειοκρατία, είτε για ανεπαρκείς διαχειριστές, είτε για ανεύθυνους πολιτικούς και πολιτικές.(
Πολιτεία/Β.Χ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: