Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

 Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Τα είπαν στην υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, που βρέθηκε πρόσφατα στην Πιερία, ζητάνε να τα πουν και στους υπουργούς Υποδομών και Οικονομικών: αν δεν ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου των Τεμπών, θα δοθεί τελειωτικό χτύπημα στις επιχειρήσεις της περιοχής, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

EKTAKTOY_ANAGKHS
 
Αυτό αναφέρει τα Επιμελητήριο Πιερίας σε υπόμνημα που απευθύνει και στους τρεις εμπλεκόμενους υπουργούς (Οικονομικών, Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών και Μεταφορών), ζητώντας την άμεση αποκατάσταση του οδικού άξονα στο ύψος των Τεμπών, την ....αναγνώριση, με κοινή Υπουργική Απόφαση, της έκτακτης και εξαιρετικά δυσμενούς συγκυρίας που βαρύνει το νομό Πιερίας και την έκδοση ΦΕΚ που θα επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση παράταση υποβολής ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις του νομού, μέσα από ένα καθεστώς ειδικών ρυθμίσεων.
Στο υπόμνημα, που κοινοποιήθηκε και προς τους βουλευτές Πιερίας, τον Νομάρχη Πιερίας, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Πιερίας και τα Σωματεία του νομού, το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι το κλείσιμο των Τεμπών έχει ζημιώσει τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, καφετέριες και οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση εξαρτάται από τους διερχόμενους οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και λεωφορείων, ενώ υπάρχουν παράπλευρες απώλειες και στην εμπορική κίνηση του νομού, αλλά και στην απασχόληση, αφού δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που εξαναγκάζονται πλέον σε απολύσεις ή μείωση των ωρών απασχόλησης του προσωπικού, επιτείνοντας το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας.
Προστίθεται ακόμη ότι, καθώς η Πιερία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους εθνικών και διεθνών μεταφορέων, έχει αυξηθεί το κόστος μεταφοράς με τις αναγκαστικές παρακάμψεις, κόστος το οποίο εύλογα μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή.
«Οι κατολισθήσεις στα Τέμπη», αναφέρει το Επιμελητήριο, «έχουν οδηγήσει το νομό σε έναν άνευ προηγουμένου οικονομικό απομονωτισμό» (με τη νότια Πιερία να έχει ήδη περιέλθει σε μαζικό οικονομικό μαρασμό), ενώ «συνεχίζονται οι αλυσιδωτές αντιδράσεις, που ξεκινούν από το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου, διέρχονται με ισχύ από τις επιχειρήσεις επί του οδικού άξονα και κατ’ επέκταση επηρεάζουν το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου».

Συνάντηση με Ρέππα θα επιδιώξει η Επιτροπή Αγώνα

Υπόμνημα με παρόμοια αιτήματα είχε παραδώσει στην υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη (στη δεξίωση του Επιμελητήριου Πιερίας) και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (που συγκρότησαν δήμαρχοι και επαγγελματίες των πληγέντων από το κλείσιμο της κοιλάδας των Τεμπών περιοχών της νότιας Πιερίας και της βόρειας Λάρισας), με την παράκληση
να δοθούν, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, άμεσα οι απαραίτητες λύσεις.
Προχθές, σε συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στο κοινοτικό κατάστημα Πλαταμώνα, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να δουν κατ’ ιδίαν τους αρμόδιους υπουργούς για να προωθήσουν τα αιτήματά τους.
Όπως ανέφερε στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Πιερίας και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Γιώργος Μπούρος, εξουσιοδοτήθηκαν οι τέσσερις δήμαρχοι που συμμετέχουν στην Επιτροπή (Αν. Ολύμπου, Λιτοχώρου, Ευρυμενών και Κάτω Ολύμπου) να «κλείσουν» ραντεβού με τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα.
Το αν και για πότε θα καταφέρουν να έχουν συνάντηση με τον υπουργό είναι άγνωστο, φαίνεται ωστόσο ότι επέλεξαν να δράσουν αυτή τη φορά χωρίς μεσάζοντες, καθώς μέχρι σήμερα δεν είδαν «φως» από τις βουλευτικές παρεμβάσεις.
Όσο για το τι περιμένουν από τη συνάντηση, ο κ. Μπούρος ήταν σαφής: « Επίσημη ενημέρωση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το άμεσο άνοιγμα της κοιλάδας των Τεμπών».

Σύσκεψη με τον Τομεάρχη Δημοσίων Έργων της Ν.Δ

Το κλείσιμο του δρόμου των Τεμπών, οι συνέπειές του και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας του, είναι αντικείμενο σύσκεψης που οργανώνει μεθαύριο Σάββατο, στη Συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας, ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας. Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί, στις 11.00, εισηγητής θα είναι ο Τομεάρχης, βουλευτής Ημαθίας, Μιχάλης Χαλκίδης.

Σε κυκλοφορία το Πάσχα, ή μετά

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου, 25 ειδικοί μηχανικοί, γεωλόγοι και αλπινιστές δίνουν αγώνα δρόμου, κάτω από αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να προλάβουν έως το Πάσχα να δώσουν στην κυκλοφορία το οδικό πέρασμα της κοιλάδας των Τεμπών.
Ως γνωστό, το χρονοδιάγραμμα που υπέβαλε η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργείο, λήγει σε περίπου τέσσερις μήνες (υπό την προϋπόθεση ότι και οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλές), ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», η εταιρεία προσπαθεί να επισπεύσει τις εργασίες αποκατάστασης του δρόμου για να τον δώσει στη κυκλοφορία νωρίτερα.
Άλλες πληροφορίες (προκύπτουν από ενημέρωση που είχε προχθές ο νομάρχης Λάρισας από το γενικό διευθυντή της εταιρείας), αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο να ανοίξουν και πάλι τα Τέμπη με απόλυτη ασφάλεια είναι στα μέσα Μαΐου.
Οι ειδικοί πάντως της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ επιμένουν στην εκτίμηση ότι 100% ασφάλεια θα προσφέρει μόνο η υπό κατασκευή οδική σήραγγα, η οποία προγραμματίζεται να δοθεί στην κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο του 2012.(
Πολιτεία/Β.Χ.)  

Δεν υπάρχουν σχόλια: