Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Τελεσίγραφο!

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010
Προθεσμία μέχρι τα μέσα Μαΐου από το Ecofin για έκτακτα μέτρα στην οικονομία
Τελεσίγραφο!
Προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου έδωσαν στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να λάβει «έκτακτα μέτρα» για τη μείωση του ελλείμματος.
«Το Συμβούλιο [...] ζητεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρουσιάστηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.
Το Ecofin ενέκρινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και έδωσε προθεσμία ως τα τέλη του 2012 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία εισήλθε και τυπικά σε καθεστώς ασφυκτικής επιτήρησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δυνατόν, μετά τα μέσα Μαρτίου, τα πρόσθετα μέτρα στην οικονομία να αποφασίζονται από τις Βρυξέλλες ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης, αφού η κοινοτική νομοθεσία για τα υπερβολικά ελλείμματα προβλέπει ότι το κράτος με υπερβολικό έλλειμμα δεν ....έχει δικαίωμα ψήφου όταν συζητείται το πρόβλημά του στο Ecofin.
Στελέχη της Κομισιόν εκτιμούν ότι με τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, καλύπτεται το 2,75% από το 4% που πρέπει να μειωθεί φέτος το έλλειμμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ελλάδα μια δέσμη πιθανών μέτρων τόσο σε σχέση με τη μείωση των δαπανών όσο και με την αύξηση των εσόδων. Σε περίπτωση διχογνωμίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Επιτροπή, το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής και της ΕΚΤ, έχει το δικαίωμα να λάβει αυτό τις αποφάσεις για τα μέτρα.
«Στην απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του άρθρου 126(9) της Συνθήκες της ΕΕ, το Συμβούλιο δέχεται το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει την προσαρμογή του προϋπολογισμού για μείωση τουλάχιστον 4% του ελλείμματος του ΑΕΠ το 2010 και προκειμένου να διαμορφώσει το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% το 2012 το αργότερο» επισημαίνεται.
Το Ecofin καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει ειδικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρουσιάζονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συγκεκριμένα:

- Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Μαΐου 2010.

- Ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010.

- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010.

- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει έκθεση μέχρι τις 16 Μαρτίου, στην οποία να ορίζει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων για το 2010, και μία ακόμη έκθεση μέχρι τις 15 Μαΐου, που να αναφέρει τα μέτρα που χρειάζονται για την συμμόρφωσή της με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών. 
Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει μέχρι τις 16 Μαρτίου ότι κινείται εντός του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 4% στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος.
Στις συστάσεις, που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του άρθρου 121(4) της Συνθήκης, το Συμβούλιο καταλήγει ότι η ελληνικές πολιτικές δεν είναι σύμφωνες με τις συστάσεις που έκανε για τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών (σύσταση 2009/531/EC). Στις συγκεκριμένη σύσταση είχε σημειώσει ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας».
«Γι' αυτό το λόγο το Συμβούλιο καλεί την Ελλάδα να καταρτίσει και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν, ξεκινώντας από το 2010, ένα πακέτο γενναίων και ολοκληρωμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Να διατυπώσει συγκεκριμένα μέτρα, που να καλύπτουν μισθούς, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη, τη δημόσια διοίκηση και την ενίσχυση της απασχόλησης», τονίζεται στην ανακοίνωση του Ecofin.
Σαφής ήταν σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει το στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά 4% θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα 
μέτρα» τόνισε.
Ασφυκτικές πιέσεις για «μέτρα εδώ και τώρα» άσκησε η γερμανική κυβέρνηση. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα», είπε νωρίτερα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών.
Οι 27 υπουργοί Οικονομικών επαναβεβαίωσαν την πολιτική τους υποστήριξη προς την Ελλάδα, η οποία εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ωστόσο, όπως αναμενόταν, δεν ανακοίνωσαν λεπτομέρειες ενός ενδεχόμενου σχεδίου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά τις προσδοκίες των χρηματαγορών για μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τις προθέσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: